První dojmy: All Points Bulletin - gangsteři a policisté

MMO variace na GTA zní jako zajímavý počin. Pojďte zjistit, zda se zajímavě i hraje.
Kapitoly článku

Přestřelky jsou životem gangsterů a denním chlebem policistů. Jakmile se střetnete se strážcem zákona, chce vás samozřejmě zastavit. Viděl jsem už i případ, kdy se policista dostal natolik blízko gangsterovi, že ho zamknul do želízek, což daného pachatele vyřadí na delší dobu, než pouhé zastřelení, kterým ale takové setkání většinou končí. Střelba je pojatá v podstatě stejně jako v GTA, nicméně se přikláním k názoru, že APB je více realistické.

Akce je tak směsicí vykukování, snahy o přesnější zacílení a výstřelů

Mířit musíte opravdu přesně, ale do protivníkova těla stačí umístit jen pár kulek - i tak je ale třeba podotknout, že přesné zacílení není nic snadného. Tím, že můžete na pár zásahů klidně padnout, mnohdy dostává přestřelka opravdu nádech detektivek a akčních filmů, kdy se policista schová za roh a raubíř třeba za popelnici. Přestřelky byly asi to nejlepší, co jsem ve hře zažil. Vykouknete zpoza rohu, snažíte se zacílit, mezitím se však váš cíl pohybuje, nebo se snaží udělat to samé.

VIDEO: 1733 'All Points Bulletin - trailer'

Akce je tak směsicí vykukování, snahy o přesnější zacílení a výstřelů. Často to potom končilo vystřílením několika zásobníků, než jeden z nás opustil místo - ať už mrtvý, nebo bez nábojů. Náboje můžete dobíjet v terminálech podobných automatům na limonádu. U daného poskytovatele misí potom i výbavu jako je oblečení, lepší zbraně, atd. Pokud zemřete, bez postihu se respawnete na nejbližším respawn pointu a můžete se znovu zapojit do akce, dokud běží časovač mise.

apb_19.jpg apb_20.jpg

Co bych ještě rád dodal k misím, je jejich občasné přijetí, které se vám objeví jako žádost o výpomoc jinému gangsterovi, či policistovi. Po přijetí se stáváte automaticky členem týmu a všichni jdete za společným cílem. Taková akce 4 gangsterů na 4 policisty potom dává hře opět trochu jíný rozměr a honička 2 auta na 2 auta s přestřelkou za jízdy je opravdu zábava. Nicméně musím dodat, že jako řidič nejste schopen za jízdy střílet a musíte mít pro ten účel nějakého spolujezdce. Na jednu stranu pruda, na tu druhou dobrý důvod hrát minimálně ve dvou a tvořit party.

Digitální svět

Svět se skládá ze 3 zón. Sociální distrikt, kde se nedá bojovat a je zde nejvíce lidí. Zde naleznete různé sociální aktivity, nákupy a přirovnal bych to k Playstation Home. Další dva jsou potom distrikty s misemi a nekonečnou akcí. Distrikt je v podstatě jedno celé město bez zón, dále rozdělené na kanály po prozatím maximálně 80ti lidech na město. Slibováno je však až 200, ale tato čísla jsem měl tu možnost zaznamenat pouze v sociálních distriktech. Dobrá je možnost kdykoliv se přeportovat do jiného kanálu, jste-li s někým v partě (která jde s kamarádem uzavřít právě i v případě, že jste každý v jiném kanálu) a to i s možností přesunu do kanálu, kde je člen party.

apb_18.jpg

Jak jsem již zmiňoval, grafika není zrovna špatná, postavy jsou poměrně detailní a animace pohybů je na slušné úrovni. Například přelézání plotů, páčení oken, vyrážení dveří a mnoho jiných detailů. Nastupování do vozidel by si však zasloužilo ještě doladit. Už fakt, že mnohdy interakce pobíhá v podivné poloze k autu. Nemálokrát se mi také stalo, že po přepadení a vytažení řidič zůstal u vozu nesmyslně stát ve vzduchu na úrovni sedačky auta. To však snad brzy opraví.

apb_21.jpg apb_22.jpg

Dalším neduhem se mi zdály občasné problémy se stíny, nebo se shadery. Stíny na některých místech tvořily podivné artefakty a to samé při určitém pohledu na postavu dělalo i například v obličeji, či na částech oblečení. To na nejnovějších WHQL ovladačích Nvidia. Co do nároků, na zmiňovaném Core2duo E6420@2,39, 9800 GTX+ se nedá mluvit zrovna o plynulé hře.

apb_23.jpg

Čekal jsem, že hra bude takovou lepší variantou nedávno spuštěného Crime Craft. Žádná velká dávka eufórie se však zatím nekoná. Hra slibuje mnohem více a to například možnost nákupu lepších automobilů a jejich "tunění", pouliční závody, plnění úkolů v plných partách, úkoly pro guildy, mnoho různé výbavy a akce pro až 200 lidí na jedno město. Zatím jsem však okusil pouze zlomek slibovaného a je možné, že by mě hra pohltila více, kdybych neměl možnost si zahrát pouze ve třech naplánovaných testovacích dobách po celkový nahraný čas pohybující se kolem 3,5 hodin.

apb_24.jpg

Jako mínus však zatím pro mne plyne jedno a to nedostatek obsahu. Contentem je zde automatické generování misí, jež vás spojují do akce, takže by se dalo mluvit o takovém částečném sandboxu. Troufám si však tvrdit, že aby takový sandbox mohl opravdu dobře fungovat a dlouho bavit, musí mít člověk hodně možností, co dělat. Toho se zde však zatím obávám. Znovu ale opakuji, nechme se překvapit. Dnes večer mám další testovací čas, tak uvidíme, zda se ve hře na něčem zapracovalo. Vy se mezitím sami rozhodněte, zda pro vás tento titul bude zajímavý a pokud jste se také mohli zúčastnit testování, nebojte se zapojit pod článkem do diskuze.

Diskuzi a anketu k tématu najdete na stránkách MMOGames.cz

MMOGames banner

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,