První dojmy: Beijing 2008 – na otočku do Číny

Zahájení olympijských her v zemi vycházejícího slunce bude doprovázeno i oficiální hrou, na kterou vám právě přinášíme žhavé první dojmy.
Kapitoly článku

Nicméně v každém případě nejde hovořit o krásném jablíčku se shnilým jádrem, alespoň ne v rámci námi zkoušené hratelné preview verze. Skýtala několik plnohodnotných herními módy, mezi nimiž klasicky nechyběl tutoriál (na můj vkus ale ne zrovna výřečný), Competition a posléze Olympic Game.

Samotné olympijské hry jsou oním závodním vyvrcholením, v němž můžete postupem času zdokonalovat svého sportovce a navyšovat jeho určité atributy

Druhý jmenovaný případ umožňuje takřka libovolné navolení herních disciplín, jichž se postupně zúčastníte. A samotné olympijské hry jsou oním závodním vyvrcholením, v němž můžete postupem času zdokonalovat svého sportovce a navyšovat jeho určité atributy – v tomto směru sice nepůjde o rozsáhlé využití RPG prvků, drobné polepšení například po stránce výdrži se ale nejen u sprintování vždy hodí.

bei8_07.jpgbei8_08.jpg

Opomenuta nicméně nebyla ani Customize Team, která v obecném měřítku umožňuje výběr sportovce na tu či onu disciplínu. Při prohledávání mi ovšem citelně chyběly jednotlivé statistiky vlastností, stěží se potom usuzovalo, čí nohy budou nejrychlejší a čí tělo nejobratnější. Nutno nicméně dodat, že jde o nehotovou verzi a ve finální podobě může být řada nedostatků odstraněna. Výčet herních módů je přitom zakončen takzvaným Leaderboards, který jsme ovšem neměli možnost blíže prozkoumat vzhledem k jeho multiplayerovému zaměření.

bei8_09.jpgbei8_10.jpg

Předběžný dojem ze hry je však každopádně rozporuplný, už jen kvůli nezvykle zdlouhavému načítání závodů. Nikoho asi nepotěší skoro dvouminutové pauzy mezi jednotlivými závody, které mne iritovaly zejména v Competition módu. Vezmeme-li v potaz, že například gymnastické a atletické závody zaberou tři až deset minut čistého času, podobné „siesty“ intenzivní hráče dříve či později odradí od dalšího hraní. A dvojnásob to platí v případě, kdy se pohybuje vaše jméno ve spodních pozicích „výherních“ tabulek.

bei8_11.jpgbei8_12.jpg

Přitom nelze říci, že by po technické stránce Beijing 2008 jakkoliv vyčníval nad zešedlým průměrem. I když se může chlubit autentickým zpracováním sportovního areálu a jeho okolí (Bird's Nest, plavecký areál The Water Cube, cyklistický areál a tak dále), na odiv s největší pravděpodobností nebude vystavována kvalita textur nebo tribuny plné diváků.

Na velkou většinu úkonů si hravě vystačí již zmiňované analogové páčky – hod diskem, sprint, cvičení na kruzích, míření a tak dále

O něco lépe na tom jsou alespoň modely sportovců a jejich animace, u nichž jsem si vyloženě nevšiml jakéhokoliv rušivého elementu. Zato hudba se zvuky se opět nesou na hladinách nemasného a neslaného průměru. I když je pravda, že v případě olympijských her nejde o nic tragického.

bei8_13.jpgbei8_14.jpg

Důležitá je zábavnost a hraní ve více hráčích, o což by v důsledku (doufejme) neměla být nouze. Otazník nicméně visí nad podporou Sixaxis ovladače a jeho využitím. Ve finální verzi s ním však nebude s největší pravděpodobností počítáno. Na velkou většinu úkonů si hravě vystačí již zmiňované analogové páčky – hod diskem, sprint, cvičení na kruzích, míření a tak dále. U některých disciplín je zároveň třeba vystihnout správný okamžik ke startu, držet tlačítko v zelených barvách status-baru a vyčkat, dokud nezazní startovní výstřel. V těchto ohledech ale - v porovnání s předchozími videoherními olympiádami - nenajdete mnoho inovací. Potěší však, že si můžete v závodu dle chuti vybrat, kterým tlačítkem vlastně budete sportovce korigovat, držet jeho výdrž na přijatelné hladině a tak dále.

O konečné podobě hře rozhodne třetí čtvrtletí tohoto roku, kdy by se měla dostat na pulty obchodů. Velkou pěstí na oko ovšem je předprodejní cena, jež leckdy přesahuje částku 1 500,-Kč. Pokud by tedy v České republice vzrostla kriminalita v době uvedení díla, může za to Sega a spol.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Sportovní | letní olympiáda
Výrobce: Sega | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 1. srpen 2008
  • Úprava statistik v průběhu olympiády
  • Střelecké disciplíny
  • Ping-pong
  • Nudné ostatní disciplíny
  • Ovládání
  • Stále to samé
  • Ovládání
  • Obtížnost
  • Zmínil jsem ovládání?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,