První dojmy: Beyond Good & Evil - úchvatná filmová podívaná

Jednou z mnoha her prezentovaných na Invexu byla také akční adventura Beyond Good & Evil. Mezi hráči ani v médiích se o ní příliš nemluví, přestože nedávno vyšly dvě povedené demoverze. Přitom se zřejmě jedná o jeden z nejlepších titulů svého žánru, který se v posledních měsících objevil na trhu!

Souboj Dobra a Zla byl od počátku věků námětem mnoha bájí, mýtů a legend, ale i obyčejných lidských příběhů. Oba zmíněné pojmy by nemohly existovat jeden bez druhého, a stejně tak je tomu i v dnes představovaném titulu. Hra Beyond Good & Evil (dále jen BG&E) připomíná na první pohled jednoduchou dětskou hříčku určenou převážně mladším hráčům. Jenže brzy zjistíte, že opak je pravdou. Uchvacující příběh vás vtáhne do světa plného nejednoznačností, rozporuplných postav a vládních organizací, které díky své tajné činnosti nemají daleko k těm nejhorším politickým systémům, které mělo lidstvo tu smůlu zažít. Tohle rozhodně není hra (jenom) pro děti!

     

Jade ovládá skvělá bojová komba, když bojuje tak tančí * Nerozlučný souputník Peyj * Města na Hyllis jsou obrovská, krásná a především pokaždé jiná

Příběh odvážné Jade

Hlavní hrdinkou hry je energická mladá novinářka a fotografka Jade. Už od svých dětských let je sirotkem, jedinou vzpomínku na rodiče představuje její fotoaparát, který ze všech sil chrání. Ví, jaké to je, ocitnout se sám, takříkajíc "na ulici", v ohromném světě - bez přátel i bez příbuzných, a tak ve svém domě zřídila malý útulek, do kterého se uchýlilo mnoho dětí s osudem podobným, jaký měla ona sama. V poslední době jich je ale čím dál více - důvod je jednoduchý. Vleklá válka s mimozemskou rasou zvanou DomZ, která už dlouhá léta sužuje planetu Hyllis, se podle všeho vyvíjí stále hůře pro "domácí". Legie Alpha, zvláštní vládní organizace, která má Hyllis chránit, se však stále tváří, že všechno jde přesně podle plánů a že se vlastně nic podstatného neděje. Jinými slovy masíruje nebohé obyvatelstvo sprostou propagandou. Ba co víc, existuje podezření, že ve skutečnosti zřejmě tajně spolupracuje s mimozemšťany a dodává jim "lidské" zboží. Když jednoho dne selže Jadin štít pro ochranu proti vesmírnému bombardování a její domov je napaden invazí z vesmíru, je rozhodnuto - po vítězném souboji se spolu se svým nerozlučným společníkem Peyjem vydává na dlouho cestu za odhalením pravdy. Přidává se k odbojové organizaci IRIS a stává se jejím hlavním zdrojem informací.

    

Tak tenhle vypadá nebezpečně * V úvodu hry sledujeme animaci, ve které dopadají na dům Jade takovéto potvory, se kterými se poté musí vypořádat * Výlet na Měsíc!

Fantastický svět planety Hyllis

Prostředí je až překvapivě originálně vyfantazírovaným dílem jednoho či více neskutečně nadaných francouzských mozků z Ubi Softu. Snoubí se zde pohádka se špetkou fantasy pojetí a značnou dávkou sci-fi, a to se týká jak samotných postav, tak i architektury, fauny, flóry či technologií. Hráč v roli Jade putuje po celém světě zcela svobodně. Můžete buďto po svých nebo například za pomoci vznášedla, které lze v průběhu hry vylepšovat, až se nakonec dostane na takovou úroveň, že s ním budete schopni podniknout výlet na měsíc! Hyllis je obrovský svět, jehož procestování vám zabere fůru času. Při svém putování narazíte na nespočet postav, které vám při prvním setkání budou připadat přátelské a hodné, ovšem teprve po čase zjistíte, jak moc jste se ve svém úsudku zmýlili.

     

Simulace pohybů vody je jedna z nejzdařilejších, jaké jsou v dnešní době "k dostání" * Jak už bylo řečeno, podíváte se i do vesmíru, kde budete moct pilotovat vlastní loď * Akce je nedílnou součástí hry

Místy narazíte třeba na rozlehlé jeskyně, kterými se budete  muset probojovat a přitom ještě řešit originální hádanky. Hádanky a nejrůznější puzzle budou vůbec častou překážkou v dalším postupu, ve kterém vám naopak pomáhají četné a podle všeho dobře připravené rozhovory.

Velké filmové dobrodružství

Častým zpestřením jsou také nejrůznější minihry, důležitým prvkem je zde právě Jadin fotoaparát, díky kterému si může vydělat peníze. Nebo se lze účastnit třebas závodů vznášedel, přičemž je na tomto stroji umístěn také laser, takže o akci rozhodně nebude nouze. Ambiciózní plány tvůrců na filmové pojetí projektu dokládají také zpomalené pohyby kamery, která často přelétavá z jedné strany na druhou a činí tak z hraní BG&E opravdový zážitek.

    

Trinity by mohla závidět * Trocha Lary Croft v ní je, ale jinak je Jade naprosto svérázná postava, kterou si ihned oblíbíte * Stejně jako jejího společníka

Nelze nepostřehnout i značnou dávku inspirace japonskými dobrodružnými hrami. Titul BG&E má v sobě obrovský náboj - nejde o to, že by se jednalo o nějak zvlášť originální pojetí, je to prostě další akční adventura, ale čím tahle hra boduje, to je dojímavý příběh plný emocí a dramatických zvratů, naprosto profesionálně odvedená práce scénáristy, pohyb kamery a vůbec celková filmová atmosféra hry. Je to, jako kdybyste se sami stali hrdiny jedinečného fantastického románu.

Nesmím opomenout ani technologickou stránku věci, která je kupodivu také na velmi vysoké úrovni. Grafice není co vytknout, modely postav jsou na dnešní dobu  skutečně kvalitní, natožpak jejich pohyby. Za bojové kreace, které Jade předvádí se svým dai-ji, by se nemusela stydět kdejaká postava z Tekkena. na ovládání je však třeba si chvíli zvykat, jelikož vykazuje značnou dávku "konzolovitosti". Skvělá hudba pak podtrhuje filmový ráz celého díla.

     

Hrou můžete procházet mnoha způsoby - lze vsadit na plížení, akci, rozmlouvání s postavami, řešení hádanek, hráč má naprostou svobodu volby * Fotoaparát je tichým společníkem na všech cestách * Tady to nevypadá bezpečně...

Tvůrce Raynmana znovu boduje

Titul Beyond Good & Evil je ve vývoji už téměř čtyři roky. Osobou, která má na hře lví podíl a celý vývojářský tým vede je Michel Ancel - člověk, jenž stál u zrodu takové klasiky jakou bezesporu je série Raynman. Ve své nejnovějším díle představuje hráčskému publiku ojedinělý příběh plný zvratů, intrik a konspirací, který nemá daleko k interaktivnímu filmu a posouvá žánr zase o krok dál. Ten, kdo hořce litoval zrušení projektu Outcast 2, nalezne velké zadostiučinění právě zde. Epická šíře příběhu, originalitou překypující prostředí, nesmírně bohatá hratelnost, to jsou jen některé ze základních pojmů, kterými se chystá tento titul zabojovat v dnešním více či méně kvalitními tituly přeplněném herním kolbišti.

Vydání Beyond Good & Evil je připravováno na nejbližší týdny, s největší pravděpodobností počátek listopadu. Těšit se mohou majitelé všech hlavních konzolí (PS2, Xbox i GameCube) a samozřejmě také PC. Těšte se, tohle bude stát za to!

Oficiální stránky: http://www.beyondgoodevil.com/
Výrobce: Ubi Soft Entertainment (http://www.ubi.com/)
Vydavatel: Ubi Soft Entertainment (http://www.ubi.com/)

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone
Žánr: Arkády
Výrobce: Ubisoft Montpellier | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 11. listopadu 2003
  • Bezchybné skloubení několika žánrů
  • Kouzelná atmosféra moderní pohádky
  • Smysluplné postavy, vtipné dialogy (a obráceně)
  • Obrovský, živoucí svět planety Hillys
  • Hudební doprovod
  • Grafické zpracování
  • Veskrze lineární příběh (a co?)
  • Krátké (fňuk)
  • Hardwarová (ne)kompatibilita
Váš názor Další článek: Stahujte demo fotbalové simulace FIFA 2004!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,