První dojmy: Bullet Witch – kráska s bouchačkou

Sexy hrdinka se zatraceně velkou bouchačkou, magie, zombie, démoni, tanky, temná budoucnost...to a ještě více najdete v akční střílečce Bullet Witch. Dostala se nám do rukou hratelná verze, takže jsme se ji pochopitelně snažili podívat pod sukně. Co tam ukrývá, se můžete dočíst v prvních dojmech.

Platforma: Xbox 360
Žánr: Akční
Výrobce hry: Cavia Inc.
Distributor hry: Atari
Homepage:
http://bulletwitch.com/
Předpokládané datum vydání: Rok 2007

Abychom se špatně nepochopili, perex byl myšlen pochopitelně jako metafora. Hlavní hrdinka jménem Alicia je sice sexy kost, ale pouze virtuální a i když se to možná nezdá, určitý kontakt s realitou ještě máme. Alespoň někteří. Navíc Alicia stejně nosí sukně až na zem, takže smůla. Na zjišťování, jaké spodní prádlo nosí herní hrdinky nedošlo, takže si alespoň povíme něco o hře. Bullet Witch upoutala naši pozornost povedenými trailery  plnými výborných CG animací a zběsile výbušné akce. Bohužel tvůrčí tým Cavia zrovna nepatří mezi elitní vývojářské studia, za jejich největší úspěch se zřejmě dá považovat Drakengard 2, což zrovna nebyla trefa do černého. Takže počáteční nadšení trochu uvadlo, ale soudit knihu podle obalu se nemá. Preview verze navíc lehce naznačila, že tentokrát ambice tvůrců šahají výš.

Na budoucnost se netěšte

Hra nás zanese do nedaleké budoucnosti, konkrétně do roku 2013, kdy lidstvo zdecimoval kombinovaný útok moru, válek a invaze démonů. Obyvatelstvo celé planety bylo zredukováno na jednu miliardu a i ta se neustále povážlivě ztenčuje. Města se mění v pomalu neobyvatelné trosky a zbytky zoufalců, co se jim podařilo přežít, se zuby nehty snaží bojovat proti hordám nemrtvých. Možná se jim to podaří, protože za jejich stranu kope i líbezná a smrtelně nebezpečná čarodějka Alicia. Z preview verze zatím nejsme příliš moudří, co se týče příběhu, ale rozhodně se nám libí jeho prezentace. CG animace jsou opravdu podařené, Alicia trochu odměřená, ale sympatická a dokonce jsme nerazili i na několik zajímavých NPC postav. Bullet Witch kombinuje prvky magie, sci-fi, zoufalství a kapky humoru, aniž by to působilo jako pěst naoko. Možná by se dalo do určité míry použít přirovnání s Devil May Cry. Ovšem Bullet Witch je na první pohled o něco méně frenetická akce.

  
Alicia je pro věc zapálená * Výsadek smrti * Tady si už nenakoupím

Ostatně tomu napovídá samotný herní styl, který patří mezi 3rd person akce ve stylu Resident Evil 4 či dejme tomu Lost Planet. Tedy se zaměřovačem korigovaným pravou analogovou páčkou. Bullet Witch už podle názvu napovídá o silném důrazu na střílení a hrdinka má na to tu pravou výbavu. Zbraň s názvem gun rod. Jedná se o jakýsi si mix kyje s multi funkční palnou zbraní kombinující kulomet, brokovnici, kanón  a kdoví, co ještě. Už na první pohled se jedná o zatraceně stylovou zbraň a o tom vlastně je celá hra. O stylovosti. Tou je hra prosáklá jako strop vytopených sousedů vodou. Hlavní hrdinka pobíhá v odvážných šatech, tváří se sveřepe, metá salta jako za matrixu, efektně střílí a mlátí bezradné zombíky svojí mega-zbraní. A navíc ještě dokáže kouzlit.

Poručíme bleskům

Preview verze nám předvedla několik základních kouzel, jako třeba možnost materializovat zeď, za kterou se může hrdinka ukrýt. Dalším z magických triků je už snad dnes povinná telekineze, díky které Alicia efektně odhazuje okolní překážky. Daleko efektivnější a efektnější je ovšem blesk, který dokáže na jednu ránu zničit tank. Drobnější výtku bych ale v této okamžik měl vůči animacím vyvolávání kouzla, vypadá hezky a spektakulárně, ale už při druhém kouzlení jsem se snažil scénku přerušit. Bohužel neúspěšně. Alicia kromě útočných kouzel zvládá i magii neagresivní. Třeba takové léčení zraněných NPC postav. Sice sprška krve z hrdinčiny ruky zkrápějící schoulené nebožáky vypadá poněkud nechutně, ale přeživším to evidentně pomáhá.

  
A soutěž krásy vyhrává...

Nová kouzla můžete získat vždy po splnění úrovně. Podle vaší úspěšnosti obdržíte určitý počet bodů, které lze utratit za zvyšování hit-pointů či magie hlavní hrdinky,  zlepšování zbraně a už zmiňovaných kouzel. Takže nechybí ani oblíbené RPG prvky. Těžko říct, zda bude dostatek bodů na získání všech dovedností a kouzel, či bude možno hrdinku diferencovat dle svých preferencí. Možná spíše první možnost, protože Bullet Witch vypadá jako striktně lineární záležitost.

Jedna cesta, jeden cíl

Co jsme prošli těch pár úrovní v preview verzi, nesetkali jsme se s nutností řešit, kudy dál. Jednotlivé levely nabízely pouze jedinou cestu dál, kterou ovšem čas od času křížily neprostupné bariéry. Stačilo však najít někde okolo levitující stvůru s hlavou jak obří vlašský ořech, zničit ji a pokračovat vesele dál. Na druhou stranu musíme Bullet Witch pochválit za velkou rozlohu jednotlivých úrovní a jejich podařený design, plný zkázy a zoufalství. Zničené domy, opuštěná rezivějící auta, pár civilistů snažících se utéct před skupinkami zombie s kulomety…prostě depresivní scenérie jak víno. Ovšem hra by kromě vysídlených měst měla nabídnout i přírodní exteriéry, palubu Boeingu 474 a celou řádku dalších lokací, takže by okoukanost hrozit neměla.

  
A hele, ořechová hlava * Alicia na všechno není sama * Vskutku krvavý západ slunce 

Celkově grafická stránka hraje Bullet Witch do noty. Už několikrát zmiňovaná hrdinka vypadá opravdu zatraceně dobře – sexy obleček s odvážným dekoltem, krajkami, k tomu jako elegantní doplněk obrovská bouchačka…trochu úchylné, ale to už japonské hry bývají. I samotné světelné efekty si nic nezadají s kvalitou modelů postav. Když si navíc přičteme poměrně široké možnosti destrukce okolí, přičemž vyhazování aut do vzduchu je taková miniaturní jednohubka, vychází z toho Bullet Witch nadmíru dobře. Na kvalitu Gears of War sice nedosáhne, ale i tak má grafická stránka hry nezanedbatelné kouzlo.

Na co se těšíme
  • Sexy hrdinka
  • Dynamická akce
  • Kouzlení a střílení
  • Podařená grafika 
  • Hezké CG animace
Čeho se bojíme
  • Stereotyp
  • Slabá náplň úrovní
  • Otravné designové chyby

Na první vyzkoušení Bullet Witch rozhodně zaujme. Grafikou, stylovostí, zajímavým prostředím…je otázkou, jak dokáže udržet pozornost celá hra. Podle preview verze se zřejmě nebude jednat o kandidáta na akční hru roku, ovšem nabídka několika příjemně strávených odpolední při střílení zombíků a metání kouzel by rozhodně nepadla na suchou půdu. Snad si Cavia tímto pokusem zvedne své renomé.

Jak se těšíme: 70%

Váš názor Další článek: Crysis míří na Xbox 360

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,