První dojmy: Chameleon - plíží se k nám nová stealth akce

Podzimní herní hody letos vyplní i sbírka domácích titulů. Prvním ze statečných je Chameleon, stealth akce zaniklé bratislavské pobočky Illusion Softworks, která se dočká vydání pod brandem Silver Wish Games. Chameleon se potichu vkradl na herní scénu a my u toho nemohli chybět. V článku najdete i rozsáhlou galerii.

Žánr: Stealth akce
Výrobce: Silver Wish Games
Vydavatel: Cenega
Distributor v ČR: Cenega
Datum vydání: 19. října 2005

Sam Fisher je králem stealth akcí na PC, ale přesto není dokonalý. Chybí mu emoce a nádech lidskosti, se kterou přichází česko-slovenský Chameleon. Zatímco elitní příslušník vojenských sil plní úkoly pro svou vlast a pro záchranu světa, Chameleon nepřináší příběh o světovém terorismu ani globálním ohrožení lidstva. Jde v něm o pomstu za vraždu rodičů. Prostý, jednoduchý, ale v každém případě dokonalý důvod, proč zlomit vaz několika drsňákům.

Koncept hry by se dal nejsnáze přirovnat k již zmíněné sérii Splinter Cell. V podřepu se snažíte proplížit oblastí plnou nepřátel, schováváte se za nejbližší překážkou, sledujete pohyb nepřátel i trasy, jimiž obcházejí své pozice. Čas od času se budete plazit pod vlakem, abyste unikli pozornému oku hlídkujících vojáků, jindy se raději vydáte na zteč a nepřítele zneškodníte. Při tom všem vám zdárně sekunduje nejen nutná špiónská výbava, ale také jednoduchý indikátor, jež vám prozradí, zdali (a do jaké míry) jste odhaleni oku nepřátel. Zatímco ve stínu se nacházíte téměř vždy v bezpečí, přes osvětlená místa se vyplatí přebíhat jen ve chvílích, kdy je k vám protivník otočen zády.

  

Co by navíc nezvládl rozum a rychlý pohyb, v tom pomůže technika - paklíč, mikrofon, elektrický paralizér nebo špiónská kamera, kterou jednoduše zastrčíte pod dveře (jak takový šmírácký záběr vypadá vám napoví obrázky). Jako vždy, i Chameleon vám dává možnost upravit vaši výbavu před začátkem mise - často jste ale až příliš omezeni přáním tvůrců, a tak se přípravou ani nemusíte zabývat. Nic nezkazíte a bez přerušení pokračujete v akci.

Efektně je vyřešena výprava příběhu. Po skončení mise se před vámi rozvine přehled misí, do kterého jsou postupně zaznamenávány nově zjištěné informace: ty, které se vám podařilo vypátrat na předchozích výpravách nebo poznatky od vašeho bývalého kolegy a kamaráda ze CIA, se kterým hlavní hrdina při briefingu telefonuje. Přestože dabing hry je pouze v angličtině, nechybí výtečně zpracované české titulky.

  

Ptáte se, jaká hra je? Síla Chameleonu tkví v nekomplikované hratelnosti: hra sedne každému bez rozdílu, a nemusíte být přitom fanouškem stealth akcí. Slabinou je až nepříjemně citelná linearita. Přestože vám skrývání a pomalé plížení dává strategickou výhodou (hráč by mohl sám objevit mnoho postupů a řešení vzniklých situací), nabídne vám hra jen jedinou cestu, vedoucí k překonání aktuálního problému. Co naplat, že vše příjemně odsýpá a člověk Chameleonem proplouvá jako nůž máslem. Tady má konkurence navrch - vždyť právě žánr stealth akcí by měl nabízet maximum volnosti a svobody.

Náplň hry se ale v žádném případě neomezuje na primitivní plížení a plnění infiltračních úkolů: variabilní hratelnost je předností Chameleona a vy se o ní budete moci přesvědčit na mnoha rozmanitých místech. Hra vás v první misi zavede do Belfastu, kde si vystřihnete malou sledovačku s nezbytným směrovým mikrofonem po ruce, abyste se následně proplížili do útrob továrny a jejího podzemí. Hlavní hrdina bude muset rozbít prasátko: letenky do Albánie, Makedonie, jižní Ameriky a dalších koutů světa zkrátka nejsou levnou záležitostí. Že si navíc užijete adrenalinových situací, dokazuje i nucený seskok padákem z výšky několika tisíc metrů.

  

S železnou pravidelností se mění i ráz jednotlivých misí. Dvě nebo tři kapitoly pomalé a tiché práce zčistajasna střídá infiltrace vlaku jako vystřižená z filmů Jamese Bonda. V takových okamžicích se Chameleona více blíží akčním hrám typu Maxe Payne, kterého vám jistě připomene i podobných nádech a vizáž grafiky. Chameleon běží na enginu LS3D, který bude většina z vás dobřet znát z tuzemské Mafie či dalších her studia Illusion Softworks. Grafických orgií a podpory nejnovějších efektů jsme se sice nedočkali, hra ale vymačkává z enginu maximum – důkazem jsou mistrně ostré a realistické textury. Příjemné je i nízké posazení hardwarových nároků, které potěší nejednoho majitele starších plechových monster.

Pohledem na hardwarové nároky pro dnešek končíme, u článku ale najdete galerii s dvěma tucty obrázků, pořízených v průběhu první desítky misí ve hře. Pokud vás Chameleon zaujal, nevěste hlavu: na konci měsíce jsme zpátky i s vyčerpávající recenzí!

Odhad hodnocení: 7,5 - 8,0

Galerie obrázků:

  

  

  

  

  

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | Stealth akce
Výrobce: Illusion Softworks
  • Herní prostředí
  • Vypilované detaily
  • Příběh
  • Je to slovenská hra
  • Česká lokalizace v podobě titulků
  • Minimální hardwarové nároky
  • Některé předskriptované situace
  • Technická zastaralost grafiky
Váš názor Další článek: Microsoft zabíjí hraní na PC

Témata článku: , , , , , , , , , , ,