První dojmy: Cold Zero - bombastická taktická akce nejvyšší třídy

UFO: Enemy Unknown, Jagged Alliance, Commandos - to všechno jsou herní série, které se zapsaly hluboko do povědomí hráčů z celého světa. Zařadí se mezi tyto klasiky také titul Cold Zero, nová taktická střílečka z dílen zatím neznámých autorů Drago Entertainment?

Bývá to pro hráče velmi sváteční událost, když se začínajícímu vývojářskému týmu podaří udělat takříkajíc "díru do světa". Obvykle se to totiž zdaří díky nějakému originálnímu a především velice hratelnému titul, který strhne pozornost nikoliv díky masivní reklamě a omamujícímu hypu, nýbrž právě pro své nesporné herní kvality. Zda je takový i Cold Zero, to se dozvíte v následujícím preview.

     

Hlavní nabídka hry * Trochu podrobnější brífink při úvodním nahrávání mise by nebyl na škodu * Úvodní tutoriál doporučuji nevynechat

Zchudlé soukromé očko

Mezi Cold Zero a v úvodu zmiňovanými hrami existuje jeden podstatný rozdíl. Zatímco v UFO: EU, JA i Commandos jste takřka vždy ovládali více než jednu postavu, zde máte pod kontrolou vždy jen a pouze jednoho člověka. Je jím soukromý detektiv John McAffrey, který spolu se svou asistentkou Jane pracuje takříkajíc "na volné noze". Jenže kšefty nejdou tak dobře, jak by si oba představovali, a tak jednoho dne chňapnou i po případu, který je na první pohled podezřelý. Jde o jednoduchou záležitost, za kterou jsou však klienti ochotni zaplatit horentní sumu. No neberte to.

Jenže háček se objevuje hned v zápětí. Ukazuje se, že jste nevědomky pomohli ušít boudu na jednoho z nejvlivnějších mafiánských bossů široko daleko. Italský Kmotr není žádná bábovka a dává vám dvě možnosti - buďto zemřete, nebo pro něj začnete pracovat. Vzhledem k tomu, že John má na umírání ještě dost času, volí druhou možnost. A o tom je celá tahle hra. Cold Zero značí kódový název viru, který musí ve své první misi ukrást z tajné biovýzkumné laboratoře. Jak si asi sami dokážete domyslet, ve hře zdaleka není jenom italská mafie, celý příběh se nám začíná pěkně zašmodrchávat a Johnovi nezbývá, než si dál klestit cestu ke svobodě přes mrtvoly.

    

Osvobozený rukojmí je v bezpečí, naštěstí poslouchá vaše příkazy * Tiše se příbližít a... jemně zaříznout * Anebo se prostě rozeběhnout a střílet

 

Tak se na to podíváme

Hra Cold Zero spadá pod žánr taktických akcí a jako taková disponuje určitými náležitostmi, které jsou pro tuto škatulku neodmyslitelné. Tak především, na scénu se díváte z "ptačího pohledu", přičemž kameru lze posunovat do stran za pomoci šipek a rotovat s ní či ji přibližovat pomocí prostředního tlačítka myši (kolečka). Práce s kamerou je celkem kvalitně propracovaná a vždy si dokážete najít ten správný úhel pohledu na celou scénu - což bývá často kritický bod celého snažení. Jakmile nevidíte dobře na své protivníky, případně si předem neprohlédnete úkryty, je docela pravděpodobné, že se vám akce nezdaří.

Ve spodní části obrazovky se nachází hlavní ovládací panel. V jeho horní části se nachází několik ikon, které symbolizují různé druhy pohybu - plížení, plíživou chůzi, normální chůzi a běh. Navíc jsou tu také ikony pro vstup do inventáře, vlastností postavy, zapnutí/vypnutí mapy, zobrazení úkolů mise a hlavního menu. Spodní, rozsáhlejší část panelu, je vlastně srdcem této hry. Zde vidíte pět základních ukazatelů své postavy - zdraví, odolnost, výdrž, viditelnost a slyšitelnost. Poslední tři se mění s každým vaším pohybem, hlučnost a viditelnost záleží jednak na zvoleném typu pohybu, potom také na úrovni vašich vlastností. Cold Zero skvěle kombinuje RPG prvky s taktickou akcí a v mnohém připomíná stařičké klasiky typu UFO: Enemy Unknown či Jagged Alliance.

     

Občas se stane, že se jinak vcelku inteligentní protivníci zastřelí navzájem * Interiéry budov jsou docela vzhledné * Á, tady se kujou pikle!

Vedle zmíněných ukazatelů se v ovládací nabídce nachází také několik různých "slotů". Ty slouží k výběru zbraně, příslušenství ke zbrani, nabíjení, vybavování šatstvem či neprůstřelnou vestou a také k léčení. Ikonka ruky značí "objektový" slot, kam lze umístit například granáty či jiné speciální objekty. Dokonalost ovládacího rozhraní završuje přítomnost tří ikonek pro uzamčení pohledu kamery a kompas.

Hraje se to...

...úžasně! Hned po prvních pár sekundách hraní mi hlavou probleskly ty nezapomenutelné okamžiky strávené u v tomto článku již tolikrát omílaných klasik. Realistické pojetí Cold Zero dává hře skvělou atmosféru skutečného nebezpečí, hra vás vtáhne do děje a sežvýká takovým způsobem, až se nebudete stačit divit, že jste u ní vydrželi sedět třeba až do časných ranních hodin. Záleží na každém z vás, jaký přístup k plnění misí zvolí. Nejsnadnější je samozřejmě typický "rambo" styl, kdy prostě všechny postřílíte, vysvobodíte rukojmí (příklad, náplň všech šestnácti misí je velice různorodá) a zase rychle vypadnete. Hra vám k tomu dává všechny prostředky - klávesové zkratky pro rychlé nabíjení, možnost opravovat zbraně, atd. Znovu se zde objevuje velký cit pro realismus, protože zbraně se někdy mohou zaseknout nebo přehřát. Navíc máte omezený inventář a nemůžete s sebou obvykle nosit celý arzenál. Každý objekt má přesně danou hmotnost, každá zbraň (a že jich je tu požehnaně, stejně jako dalších objektů) přesně daný dostřel a počet nábojů, případně rychlost nabití. Jakmile se zatížíte příliš, budete muset často odpočívat a někdy nebudete ani schopni se plížit či běhat, což bývá často kritické.

Můžete však samozřejmě zvolit také jiný přístup, hrát si na tichého zabijáka. Po špičkách se zezadu přiblížíte ke své oběti a proříznete jí hrdlo. Mrtvolu hodíte na rameno a strčíte do nedaleké bedny nebo hodíte přes plot. Blíží se hlídka? Rychle se schovejte pod železnou konstrukci nebo se pomalu přesuňte do stínu. Že se autoři v mnohém inspirovali například hrou Splinter Cell je zjevné - střelba do zdrojů světla nebo vypínání dodávek elektřiny. Hluk vydávaný zbraněmi je možné ztišit pomocí tlumičů, přesnost naopak zvýšíte přidáním zaměřovače. Skvěle využitelná je také možnost střelby ze zálohy - skryjete se za roh a se zmáčknutou klávesou SHIFT pak zaměříte nepřítele a vystřelíte. Vaše postava se automaticky vyplíží z úkrytu, vystřelí a znovu se vrátí. Po mapě se místy povalují různé bedny se zbraněmi a dalšími předměty, jednou zamčené, jindy ne. Pokud jsou zamčené, můžete využít svých technických schopností a pokusit se ji otevřít, díky čemuž také získáte další zkušenosti. Ty ostatně získáváte vždy, ale podle toho co jsem vypozoroval, tak s čím menším hlukem protivníka odpravíte, tím více zkušeností získáte a tím více bodů dostanete na vylepšení vlastností postavy. Tento systém je v Cold Zero velmi dobře zpracovaný.

    

A sakra, tak to tohle mi nevyšlo... * In-game animace jsou příjemným zpestřením * Screenshot z oficiálních stránek se starší verzi ovládacího rozhraní

Mírně zastaralá grafika? No a co?!

Dostáváme se k pravděpodobně nejpalčivějšímu místu tohoto jinak skvostného herního produktu. Grafické zpracování Cold Zero může být trnem v oku mnoha současným hráčům, kteří jsou zvyklí na super-extra-cool grafiku her jako je Unreal 2, už zmíněný Splinter Cell nebo právě vycházející česká Korea: Forgotten Konflikt (nic proti, je to výborná hra!). Přesto se dá herní prostředí Cold Zero označit jako zdařilé - bohatě texturované a dobře nasvícené, budovy vyhlížejí poměrně realisticky, ostatně jako kterékoliv jiné objekty ve hře. Mise se odehrávají v nejrůznějších koutech světa, podíváte se do Mexika, Ruska i na další exotická místa. Takže vlastně jediným podstatnějším problémem jsou modely postav, kterým zjevně nějaké ty polygony schází. To je skutečně jedna z mála věcí, která mohla být na Cold Zero lepší. Vzezření a pohyby postav by si myslím zasloužily ještě nějaký ten týden práce, určitě by to stálo za tu námahu.

I přes tento pro někoho více, pro někoho méně podstatný nedostatek nelze označit Cold Zero jinak než jako jedno z velmi příjemných překvapení tohoto roku, alespoň co se žánru taktických akcí týká. Na hře, které se dostalo jen minimum reklamy, její tvůrci předvedli, že opravdu nejsou žádná béčka. Cold Zero zatím vypadá jako titul té nejvyšší třídy a nepochybuji o tom, že plná verze by si měla zasloužit pozornost každého, kdo to s hraním myslí vážně.

Oficiální stránky: http://www.coldzero-game.com/
Výrobce: Drago Entertainment
Vydavatel: JoWooD (http://www.jowood.com/)

Diskuze (5) Další článek: Udělejte z Flashpointu real-time strategii!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,