První dojmy: Dark Messiah of Might and Magic – hrůza, děs a utrpení

Jak asi dopadne očekávané spojení FPS s prvky her na hrdiny, zasazené do atraktivní scenérie fantasy světa Might and Magic? Řekněme si to narovinu: soudě podle vydaného dema špatně.

Platforma: PC
Žánr: FPS
Výrobce: Arakane Studios
Vydavatel: Ubisoft
Homepage:
http://www.mightandmagic.com/
HW minimum dema: Procesor 2.2 GHz, 1GB RAM, grafická karta 128MB
Datum vydání: září 2006
Objednat hru na shop.Doupě.cz

Už teď o tom není pochyb: Dark Messiah of Might and Magic je slátanina. To by sama o sobě nemusela být taková tragédie, kdyby mohla být vyvážena dobrými stránkami nebo aspoň smysluplně motivována. V případě Dark Messiah však můžeme toto označení upřesnit i libovolným pejorativním přívlastkem, ale nechme konečný úsudek vyplynout ze samotné podstaty věci. Zatím posledním důkazem o tomto faktu je nedávno uvolněné demo, ohlašující plnou verzi naplánovanou na příští měsíc. Co to znamená v praxi? Převzatými motivy se to v něm jen hemží, ale konzistence nebo vlastního nápadu, který by jej držela pohromadě, aby pohledal. Možná studio Arakane vsadilo na to, že pokud tyto výpůjčky budou dostatečně okaté a vyzývavé, budou působit roztomile, ale kouzelník ani dnes večer nepřijde.

  
Tabulka magických schopností * Položení ohnivé pasti * Použití ohnivé pasti

Jo bejváválo

Pokusů o křížení střílečky s prvky RPG není mnoho. Většina hráčů spíše upřednostní obvyklejší mix s opačným poměrem, ať už je to Oblivion nebo připravované Two Worlds. Jako nejschůdnější zpracování první kombinace se ukázala cesta, po níž kdysi vykročila série Hexen, Dark Forces II, Deus Ex nebo System Shock 2. Ať už hry nabízely různé hratelné třídy nebo jen jednu postavu, s rostoucí zkušeností hráč získával speciální vlastnosti nebo charakteristické zbraně, které umožňovaly odehrát každou úroveň jinak. V kombinaci se značně tuhými hádankami nebo misemi tak vznikla zajímavá alternativa k dobovým Quake nebo Unreal klonům.

Kolo tedy už bylo objeveno. Jak ale prodat nové kolo, které se tváří jako to největší a nejmodernější, přestože je trochu šišaté? Podívat se, na čem se jezdilo a jezdí, co frčí, někde se inspirovat, něco si vypůjčit, přidat trochu svého a zaštítit jménem věhlasné strategie. Ze začátku to přitom nevypadá nijak nebezpečně. Ocitáte se v kůži Saretha, mladíka trénovaného mistrem Phenrigem. Několikaletý výcvik vám umožnil používat různé způsoby boje: kontaktní meče a dýky, pevný luk a hbité střely a magické útoky několika druhů. Kromě toho se vyvíjíte i po ostatních stránkách. Můžete si například zlepšovat parametry ostražitosti pro detekci skrytých objektů, ukrytí pro pohyb a maskování ve stínu, staminy pro větší vytrvalost při běhu, zápasech a plavání nebo celkovou výdrž v podobě maximálního počtu hitpointů. Zbraně mají různé režimy použití, které závisejí na vaší aktuální kondici nebo tom, jak je ovládáte.

  
Zombie ve sklepě * Meč v pozici vykrytí * Šplh po řetězu

Tyto RPG prvky jsou popsány systémem ukazatelů rozmístěných při okrajích obrazovky. Zmíněná hodnota staminy se zobrazuje během akcí, na nichž přímo závisí, na vodorovném šedém ukazateli nad inventorářem. Vlevo narazíte na klasický červený life bar s údajem o zdraví. Hned vedle je ale novinka ve formě Adrenaline metru, který se během boje plní žlutou čárou. S každým zasazeným sekem nebo úspěšným zásahem o něco povyroste, a když je zcela naplněn, postava se přepne do berserk módu. V něm sice netrhá oponenty holýma rukama na kusy, jak by se dalo čekat, ale podle toho, jakým způsobem zrovna útočí, se jí otvírají nové možnosti. V demu předvede Sareth například mečovou Fatalitu (doslovný název), při níž létá vzduchem nepřítelova hlava nebo všecko ostatní, a asasinské dýky se změní ve vrhací nástroj. Nejslabší magický ohnivý útok, Ohnivý šíp, v berserk módu umožňuje seslat několik střel zaráz, zatímco Zmrazení svůj účinek změní v permafrostovou střelu, která oponenta zmrazí natrvalo.

Kudy z nudy?

Magické útoky nemůžete samozřejmě používat pořád, ale pouze pokud máte dostatek many. O jejím stavu informuje modrý ukazatel při pravém okraji HUDu. Veškerá magie v demu funguje na jeden druh many, čímž odpadají starosti s používáním útoků podle stavu toho kterého druhu. Podobně také upgradování bojových, magických i ostatních schopností funguje na jeden druh skill pointů, které mezi jejich dostupnou nabídku rozdělujete po dokončené misi. Tímto způsobem profilujete Sarethovy schopnosti, přičemž na výběr máte vždy z bojových, magických i ostatních vlastností. Pokud tedy neinvestujete žádné body do magie, můžete celé demo projít vybaveni pouze klasickými zbraněmi. I tak ale nepřijdete o předvedení úprav stávajícího Source enginu, které mají být jedním z lákadel a přínosů hry.

  
Jedno z pozitiv hry – přiblížením dřevěného šípu k ohni vznikne zápalný šíp * HDR efekty se nešetřilo * Sloupek a bodáky

Dark Messiah vyráží do světa s hesly o "divokých a smrtelných zápasech" a "vysoce interaktivním prostředí s velkým efektem na hratelnost". Představení těchto prvků je věnována celá úvodní část hry, v níž Sareth absolvuje cvičnou misi za asistence mistra Phenriga. Ten hráče nejdřív upozorní na možnost podseknutí vzpěry dřevěné konstrukce, která se zřítí k zemi, a poté mu připomene, že se má vyšplhat po řetěze spuštěném ze stropu. Později přijde na řadu obvyklé přenášení a odhazování předmětů, které se hlásí jako uchopitelné, a ukázka pasti, spočívající v přeseknutí lana s břemenem, které vyvalí díru ve zdi. Tyto možnosti jsou rozšířeny o soubojový systém magických nebo zápasnických skillů, kde se RPG připomíná hlavně v ovládání. Každá kontaktní zbraň může být použita pro normální sek nebo "natažena" přidržením tlačítka do speciálního silového útoku pro větší damage. K odražení podobných útoků lze použít buď štít nebo přímo zbraň po stisknutí klávesy pro krytí. Pokud vám jde oponent během natahování silového útoku na tělo, můžete ho odrazit kopancem, dovolí-li to stamina metr. Kopanec je taky použitelný k legráckám typu skopávání postav přes okraje vyvýšených míst nebo propastí, případně nakopávání na stěny vybavené pro tento účel horizontálními bodáky. Což je zábavné poprvé, ale v místnosti s kůly pobitými hřeby a dřevěnou římsou podepřenou vratkým sloupkem, které volají "podsekni mě" a "nakopni na mě trola" připomíná Dark Messiah holku z ulice.

Ovládání během zápasů je tedy dost komplikované. V jedné ruce myš (pohyb a útoky), druhá na klávesnici přepíná mezi úkroky, obranou a kopáním. Mít takhle na starost dvě bestie, které vám jdou po krku, to už chce jednak postřeh, jednak paměť a taky dávku trpělivosti. Díky tomu, že každý oponent může bránit útoky zbraní nebo štítem a kopat stejně jako Sareth, mění se zápasy na blízko v závody ve vyčkávané, kdo po kom dřív vyjede, nechá si vykrýt útok a zaplatí za to, podobně jako v Oblivionu. Povinné jásání nad důvtipem autorů otevírajícím nové herní obzory se mění v marné pátrání po stopách originality nebo přitažlivosti. Až už jde o házení beden, demolování dřevěných konstrukcí, přemísťování objektů nebo šplh po lanech či řetězech, tohle všechno už jsme viděli od dob Quake II enginu, především v prvním SiNu a Half Lifu.

  
Impale ležícího nepřítele * Uklouznutí po ošetření povrchu zmrazením* Asasinské dýky v poloze podříznuto

Když už oprašuji Dukovu "mighty foot" z Duke3D, proč jí nenechat avizovanou funkci rozkopnutí zmrazeného nepřítele? Normální "neadrenalinové" mrazení je tak během hry prakticky nepoužitelné, protože proti přítomným orkům a goblinům jsou extra účinné bleskové útoky, které v demu nezískáte (že modely orků jako by Skurut Hai  filmového Pána prstenů z oka vypadly mě ani nepřekvapilo). Zmrazením tak získáte leda trochu času, který sotva stačí k přepnutí na meč nebo dýky a frajerskou animaci jejich tasení. Užitečnější je použít zmrazení na zem a nechat orka sebou hezky plácnout. Zatímco se sbírá, možná se vám podaří použít i speciální útok zabodnutí ležícího nepřítele. Analogicky funguje i backstab, který ovládala paní démonová v Hexenu II - pokud se přiblížíte s asasinskými dýkami k oponentovi zezadu tak, že o tom neví, postava se automaticky přichystá na úchop oběti a stačí jen domáčknout tlačítko útoku. S oznámenými magickými útoky telekineze (HL2 gravity gun, DFII force push) nebo zmenšení a rozšlapávání (Duke3D), které se mají objevit v plné verzi, budu pocit hraní všech zásadních FPS zaráz dokonalý. Jen ten zážitek asi bude chybět.

Světlé stránky dema
  • Typologie magických útoků a jejich vlastností (ohnivé, lední, elektrické ad.)
  • Impale ležícího nepřítele
Temné stránky dema
  • Systém zápasení se zbraněmi je příliš komplikovaný
  • Útočná kouzla nejsou ze začátku použitelná
  • HW požadavky

Nakolik se drobné úpravy Source enginu opravdu odráží ve výsledných HW požadavcích, je otázkou, ale demo požaduje procesor 2.2 GHz a 1GB RAM, přičemž SiN Episodes 1 i HL2 Episode One mají poloviční nároky a na strojích lehce přesahujících jejich minima se dají v klidu odehrát. Na Athlonu 3200+ byl však framerate dema zejména v exteriérových oblastech nebo při dvou a více nepřátelích velmi nepřesvědčivý. Snad se jedná jen o dětskou nemoc, protože pokud chce Dark Messiah pokračovat v tomto kurzu i v plné verzi, sám si zužuje okruh hráčů, které bude zajímat. Pokud se dá usuzovat z dema, žádná škoda to nebude.

Jak se těšíme: 55%

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | FPS
Výrobce: Arkane Studios | Webové stránky hry
  • RPG prvky
  • Určitá nelinearita úrovní
  • Zábavná fyzika
  • Chytlavá hratelnost
  • Pár chytrých nápadů
  • Poměrně nudné boje
  • Spousta drobných chyb
  • Slabý závěr a celkově průměrný příběh
  • Tupá AI
  • Chvílemi ztrácí dech
Diskuze (63) Další článek: Preview: Rule of Rose – zlobivé holčičky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,