První dojmy: Doom film - dojmy z GC traileru

John je vesmírný mariňák, který byl vyslán na výzkumnou základnu. Čekají na něj démony zamořené podzemní laboratoře, ve kterých je otevřená brána do pekla... Zní to jako scénář béčkového filmu? Omyl. Je to scénář filmu podle nejlegendárnější hry vůbec. Je to scénář filmového Dooma, jemuž jsme se podívali na zoubek.

Doom. Praotec všech FPS. Legenda... Doom 2. Pokračování legendy, které překonalo originál. Geniální. Dokonalé... Doom 3. Pro někoho zklamání, pro jiné návrat klasiky. Spousta tmy, lekání a démonů. Spousta hrůzy... Doom film. Premiéra 27. 10. 2005. První velký trailer promítán na CG 2005. A je to... Hrůza.

Ostře střežená prezentace. V pravo vidíte detektor kovu a ochranku

Ve skutečnosti se první trailer na jeden z nejstřežehnějších filmů současnosti objevil začátkem prázdnin na internetu. Byl podivný, krátký a... Nicneříkající. Další trailer se až do premiéry neměl objevit. Leč stalo se a na letošní Games Convention spatřila světlo světa nová ukázka. Ale za jakých okolností! Byla tím nejstřeženějším tajemstvím celého veletrhu. Černá, odhlučněná krychle s těžkými černými závěsy přes vchod i východ. K tomu několikačlenná ochranka před každým z nich. A dovnitř jsou lidé vpuštěni po zhruba desetičlenných skupinkách, což znamená jediné: Frontu. A pořádně dlouhou.

Před vstupem musí každý odložit všechny tašky, batohy a dokonce i mobilní telefon. Pak následuje detektor kovu a osobní prohlídka příručním detektorem. Konečně je člověk uvnitř. Tady dostane velká, těsně přiléhající sluchátka - to aby se ven nedostal ani jediný zvuk a aby se nedalo nic nahrát.

Je to přehnané? Možná. Je to show k přilákání pozornosti? Určitě. A stojí za to? Rozhodně ne.

Ale všechno popořadě. Napřed nám pustili trailer na King Konga, který už každý viděl a který tedy nikoho nezajímal. Pak trailer na film, o kterém nikdy nikdo neslyšel a který nás zajímal ještě míň. Pak konečně začal TEN trailer.

  

Překvapivě se jednalo o ukázku s nosnou myšlenkou, třebaže zcela bez děje. Na začátku umírá těžce raněný voják v náručí krásné ženy. Pak mu poklesne hlava, oči znehybní, kamera na ně najede, pak blíž, blíž, blíž... Až se propadne do temnoty zorničky. A následují vzpomínky.

Od tohoto okamžiku nezbývá konstatovat, že pokud jste hráli hru, trailer vám již nemá co přinést. A teď nemluvím jen o ději, teď mluvím o komplexním zážitku. V tomto okamžiku se kamera přepne do klasického 1st person pohledu a následují scény, které jako by svou podobou i provedením někdo vykradl přímo ze hry. A to včetně prvního (nejen) herního setkání s impem. A možná přijde i motorová pila.

Ale tím trailer nezačíná. Napřed se hrdina probouzí a zmateně s rozhlíží po svém okolí. Pak ještě pohled do zrcadla, nalezení první zbraně... Prostě klasika. Nicméně každý správný mariňák je tvrďák k pohledání, kterého nerozhodí ani první setkání se zombií. Na svého bývalého kolegu reaguje okamžitou střelbou. Aby také ne - už ze hry přece víme, že to nejsou zrovna vhodní společníci na večerní koktejl.

A tak dál a dál. Ještě pár zombií, pak imp, "vtípek" se střelbou do skutečně mrtvých lidí, "vtípek" se zombií se sekerou v ruce, kdy hrdina ustřelí celou ruku i s tou sekerou a ta se při "pádu" jakoby náhodou zasekne do hlavy nešťastníka a zabije ho... A abych nezapoměl, ještě klasický "vtípek", který se stal téměř každému i ve hře - zakončení divoké a zmatené bitky střelbou na svůj vlastni obraz v zrcadle. Vše samozřejmě stále z vlastního pohledu, včetně klasické zbraně v pravém dolním rohu, tmavých chodeb (s baterkou) a nabíjení - vše vizualně přesně stejné jako ve hře.

  

Co bych vám povídal. Takhle na papíře to asi zní líp, než jaká byla skutečnost, ale při pohledu na celý trailer bylo tak trochu smutno. Pokud totiž takhle bude vypadat i samotný film, bude to sice originální, ale pro diváka zcela nezáživný počin, protože pokud zná hru, tak mu nebude mít co nabídnout. V celém traileru totiž jediný (a to nepřeháním - on byl OPRAVDU jediný) rozdíl oproti hře spočíval v tom, že ve hře celý ten výhled a střelbu máte pod svou kontrolou.

A jen tak mimochodem. Pokud byste si popisovaný trailer rádi pustili, žádný problém. Úvod se smrtí a následným nájezdem do oka najdete snad v každém druhém béčkovém filmu, pak si na video nahrejte začátek 1. mise za Mariňáka v Alien vs Predator (probuzení) a hned za to nahrejte prvních 10 minut bojů z Dooma 3. Výsledný mix si potom pusťte a uvidíte doma víceméně totéž, na co jsme my museli čekat dvě hodiny ve frontě v Lipsku.

Diskuze (17) Další článek: Opravdu trojrozměrný obraz?

Témata článku: , , , , , , , ,