První dojmy: Dungeons and Dragons Online: Stormreach

Zahoďte tužky a papíry, na jejich místo schystejte sobě klávesnice a myši. Klasika žánru stolních RPG se dočkává další předělávky do počítaočvé podoby a ač se nejdená o výtvor Black Isle, těšte se na příběhy hromadných bitev.

Platforma: PC
Žánr: MMORPG
Výrobce: Turbine Entertainment (
http://www.turbine.com/)
Vydavatel: Atari (
http://www.atari.com/)
Homepage:
http://www.ddo.com/
Datum vydání: únor 2006

Dungeons and Dragons - trojice slov, která rozzáří oči RPG fanatika, promění tužku, papír a kostky v život dobrodruha, představuje jednoduchou zábavu. Tato tři slova znají miliony hráčů po celém světě a jsou pro ně synonymem RPG. Ano, existují i jiné systémy, pro mnohé účely lepší, ale právě Dungeons and Dragons jsou systém asi nejznámější.

Systém, systém, co to je? Pokud nemáte tušení, vysvětlím, ostatní odvelím o odstavec dále. Hry na hrdiny (jak je žánr RPG často překládán) spatřily světlo světa dávno před příchodem jejich počítačových protějšků. Někdy v roce 1974 vznikla první pravidla pro hraní hrdiny ve fantasy světě, kdy jakási hromádka čísel na papíře se za pomoci vypravěče proměnila ve vaší fantasii na mocného bojovníka, nebo třeba moudrého kouzelníka. Ten, stále pod vedením vypravěče, procházel mnohé nástrahy, ať už sám, nebo ve skupině. A právě tento růst postavy byl ovlivňován pravidly Dungeons and Dragons.

  
Velvyslanectví elfistánu * Palcát jistí většinu situací * Bu bu bu Bush!

Přesunujeme se z dob dávno minulých zase o kus blíže současnosti, vždyť pravidel Dungeons and Dragons bylo ve hrách použito několikrát a nejslavnější jsou asi série z rukou Black Isle Studios (Baldur`s Gate, Neverwinter Nights, …). Vždy se však jednalo o projekty určené hlavně pro hru jednoho hráče s možností multiplayeru. Již z názvu nového projektu však můžeme vyčíst, že se bude jednat o MMORPG, dokonce odhadneme i město, kolem kterého se bude celý osud hry motat.

Ano, jedná se o Stormreach, jedno z center poměrně málo známého světa Eberron. Nedočkáme se tedy známých míst světů Forgotten Realms, na které jsme zvyklí, ale to může být jen výhoda. Přeci jen, každý dobře ví, kde ve Forgotten Realms leží která jeskyně a pokud by tam náhodou nebyla, hned by měli autoři problémy. Takto, v méně proslulém světě, mají možnost vytvořit přesně to, co potřebují. Ale i tak můžete čekat, že se kolem vás budou prohánět desítky Raistlinů, Drizztů a podobných známých postav jiných světů, hráči si prostě nedají pokoj.

  
Že by nám kouzelnice učarovala? * A možná přijde i Beholder * Magické beranidlo

Stejně jako u her stolních, i zde bude základem všeho vaše postava. Pojďme se tedy blíže podívat na její tvorbu, neboť ta nás bude zajímat a její důsledky se s námi potáhnou celou dobu hraní. Protože hrdinové nejsou pouze obyčejní lidé, je možnost si vybrat v pětici ras a devítce povolání. Jediné, co by mohlo tak trochu překvapit, je přítomnost rasy Warforged, jedinečných mechanických bojovníků světa Eberron. Napůl lidé, napůl stroje, určeni k strážení mocných pokladů, nebo také vedení ještě mocnějších armád.

Pokud je vám hraní stolních her na hrdiny blízké, jistě budete jako doma při rozdělování rozličných bodů mezi vlastnosti, schopnosti a dovednosti postav. Ono vlastně stačí hrát jakoukoliv hru založenou na pravidlech AD&D (Advanced Dungeons and Dragons) a bodete se cítit skoro jako doma. Jediným výrazným rozdílem je použití pravidel verze tři a půl, která přistupují k úrovním postav trochu jinak. Kde jste dříve mohli dosahovat závratných čísel, stačí nyní pouze prsty na rukách.

  
Takové havěti kolem * Silní bojovníci a krásné čarodějky, tak to má být * Warforged vypadaji děsivě

Ano, nedělám si z vás srandu, opravdu bude do začátku možné dosáhnout pouze desáté úrovně. Je sice pravda, že nejspíše časem přijdou datadisky, jež možná limity rozšíří, ale už od pohledu může hráčům přijít, že desítka úrovní není moc. Každá z nich se ale dělí na podúrovně a dostáváme se tak velmi rychle k obvyklé padesátce postupů. Je pravda, že podúroveň vám přinese pouze malou možnost zlepšení, ale i tak se s nimi dá počítat.

Přestaňme ale chodit kolem horké kaše a vrhněme se přímo do hry. Ta by měla být dostatečně akční, výrazně více, než nějaké házení kostkou a díky letmému pohledu na beta test, kterého se mi dostalo, mohu říci, že tomu tak je. Možná bych dokonce i tvrdil, že hra je akční až moc. Pokud je základem boje desítka různých kotrmelců, kdy občas ani netušíte směr k nejbližšímu protivníkovi, je cosi shnilého ve státě dánském. Je sice krásné, že si můžete vybírat mezi útokem a krytem, stačí však chvilka nepozornosti a musíte doufat v přítomnost klerika. Pokud jím tedy nejste sami a nezpečetili jste právě osud své družiny.

Základem všeho jsou dobrodružství, která procházíte buď sami, nebo s partou kamarádů. Zpočátku narážíte na jednoduchá podzemí, která vás spíše vodí za ručičku, než by byla nějakou výzvou, hodně rychle ale přituhuje. Sehranost v hrdinské skupině je důležitou částí hry a pokud si myslíte, že vše zvládnete sami, jste na omylu. Zase společenským typům se hra přímo nabízí, ať už se jedná o možnost hlasové komunikace ve skupině, nebo různá gesta. A nemusíte se bát, že si z dobrodružství nic neodnesete. Většina věcí je určena konkrétním členům skupiny, podle jejich zásluh a stejně je tomu i se zkušenostmi.

  
Si troufá na holku * Naši milí koboldi * Trénovali jsme dost akrobacii?

Ty se totiž, stejně jakou u papírové předlohy, rozdávají až po dokončení úkolu. Vypravěče reálně čeká těžká role zhodnotit práci hráčů, kterou má počítač zjednodušenu různými tabulkami, kde přehledně vidí, za co kdo může. Budete-li tedy aktivní, dostane zkušeností více a naopak, kdo se jen vozí, musí se vozit hodně dlouho. Protože v každém z podzemí jste sami, nemusíte se bát, že by vám někdo něco vyfouknul přímo před očima, vše záleží jen na vás a vašich spolubojovnících.

Většina titulů využívá úvodu k nalákání hráčů. Dungeons and Dragons: Stormreach je přesným opakem. Zpočátku jste slabí, v ošklivím městě a zašlých sklepeních, až časem se dostáváte do přírody a konečně uvidíte více barev, než jen odstíny šedé. Se hrou samotnou se to nejspíš má stejně tak, uvidíme, zda se pod ledovým příkrovem schovává země zaslíbená všem dobrodruhům, nebo spíše jen zbytek ledového království.

Jak se těšíme: 85%

Diskuze (1) Další článek: GTA: London - nový díl série GTA!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,