První dojmy: Fallout 3 - nukleární spad se vznesl nad E3

Uplynulo dvě stě let od doby, kdy zemský povrch polechtaly jaderné hlavice. V této bezútěšné době se otevírají masivní olověné dveře protiatomového krytu a z nich vychází malá postavička v modrém úboru. Na zádech brokovnici, na zápěstí PipBoy s naladěným rádiovým vysíláním vzdálené Enklávy. Přežije v nehostinném světě?
Kapitoly článku

První dojmy z E3

Pokud jste někdy pochybovali, zhřešili jste! Fallout 3 alias „oblíbený scifi svět oblečený do škaredého Oblivionu“ vypadá skvěle, hraje se skvěle a co víc – zachovává si atmosféru svých předchůdců. Právě jsem se vrátil z uzavřené hodinové prezentace aktuální verze hry, a ačkoliv to nemám ve zvyku, musím se mezi pobíháním po E3 podělit o první dojmy. Bohužel, i když jsem viděl aktuální verzi skvěle vypadající hry, obrázky dosud k dispozici nejsou a focení bylo zakázáno.

Hra se odehrává opět v postapokalyptickém světě, o jehož bezútěšnosti se hlavní hrdina dozvídá postupně. Fallout 3 začíná zrozením hráče ve Vaultu 101, v němž se lidé rodí a umírají, aniž by spatřili světlo světa. Podobně nenásilnou formou si hráč vybere svou podobu, později schopnosti a další vlastnosti, jež jej provází světem (ano, včetně populárních perků, které však tvůrci zatím nepředstavili). V devatenácti letech znenadání z Vaultu zmizí otec hlavního hrdiny, a to vás následně vede k opuštění celého krytu. Na rozdíl od předchozích Falloutů hráč stráví v domovském bunkru mnohem více času, tvůrci chtějí vytvořit atmosféru místa, v němž jste prožili značnou část života, takže z něj nemůžete prchnout po pěti minutách.

 

I když Fallout 3 využívá enginu Oblivionu, vytváří si svou vlastní atmosféru. Zapomeňte na levelovaný obsah (v Oblivionu se monstrům zvedala úroveň podle hráče, pozn. MS), nečekejte tunu anonymních postav, obyvatel světa bude méně, zato však budou mít vlastní hlubší motivace a cíle, na jejichž základě se budou vytvářet vztahy mezi nimi a hráčem i mezi NPC samotnými.

Ačkoliv největší obavy panovaly o herní systém, vše vypadá přirozeně a takřka „falloutovsky“. Můžete přepínat mezi pohledem první a třetí osoby (kameru lze přitom natáčet v mnoha různých úhlech). Boje probíhají buď klasicky v real-time módu jako v běžné střílečce nebo si můžete zastavit čas a zamířit s určitou pravděpodobnost na některou ze šesti obligátních částí a paralyzovat například ruku, v níž protivník drží zbraň. Poté, co přidělíte všechny své akční body (action points), se ve filmově pojatých záběrech zobrazí výsledek akce. Následně můžete znovu využít akčních bodů (celkem rychle se nabíjejících) anebo protivníka dorazíte v reálném čase.

Nechybí tedy ani kolový režim, ani radiace, Bratrstvo oceli bojující proti mutantům, důraz na statistiky a dokonce i Pipboy se vrací. Jeho zpracování je graficky zpracováno stylově a navíc přibyly některé novinky jako možnost pustit si rádio, které vysílá melodie ze čtyřicátých let. Fallout 3 se odehrává v uzavřených prostorách (kanalizace, vault…), na otevřených prostranstvích i v rozvalinách zničených měst (Washington DC). Jejich zpracování je nádherné (pokud lze něco takového o postapokalyptickém světě říct)! Engine Oblivionu byl vydatně posílen a Fallout 3 je mnohem detailnější – tvůrci za 45 minut nenarazili ve hře na žádné místo, kde by se nacházela jen čistá „oblivionovská“ planina.

Bethesda se netají, že ještě zbývá hodně času do dokončení hry (vyjít má až na podzim 2008), ale již teď tvůrci odhadují, že titul nabídne zhruba 20 hodin zábavy, pokud se rozhodnete jít čistě po hlavní dějové linii, a dalších 20 hodin „vedlejších“ questů. Nemůžu se dočkat!

P.S.: Kromě zbraní, jakou je lovecká puška nebo laser, tvůrci prezentovali efektivního „Fat Mana“, který vystřeluje malé atomové bomby. Jen si musíte dát pozor na radiaci!

Světlé stránky hry
  • Svět menší než v Oblivionu, ale detailnější
  • Zajímavé hackování formou minihry
  • Supermutanti a radioaktivní štíři se vracejí!
  • Systém reputace
  • Důležité statistiky a perky
  • Velká volnost v jednání
  • Souboje V.A.T.S. znějí slibně
  • Humor prostupující bezútěšným prostředím
  • Náhodná setkání při cestování
  • Zasekávání zbraní
Temné stránky hry
  • Ohraničení světa neviditelnou stěnou
  • Vzdálené datum vydání
  • Nebude přibalená příručna jaderná bomba
  • A ani USB zářič gama částic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,