První dojmy: FIFA 06 - když trávník volá

Dlouho očekávaná demoverze FIFA 06 dorazila a to je popud pro nás ji ihned zahrát. Po hodinách na pažitu tak můžeme říci, zda se letos dočkáme revoluce. Kopačky nazout, gamepady připravit a vzhůru na hřiště.

Platforma: PC
Typ hry: sportovní
Výrobce: EA Sports
Vydavatel: Electronic Arts
Homepage:
http://www.easports.com/games/fifa06/index.jsp
Datum vydání: 4. 10. 2005

Kdo by čekal, že při prvním pohledu na FIFU 06 uvidí milióny změn a novinek, se zlou by se potázal. Tedy alespoň nový manažerský mod zatím vidět není, takže pro odhalení nových skvostů musíte proniknout hloub.

  
Efektní klička s pádem * Atmosféra by se dala krájet * Jako v televizi

Co je však jasné hned, je klasicky kvalitní hudební doprovod. S každým pokračováním je hudba jiná, stále se však Electronic Arts daří vybírat hodně kvalitně. Melodie vás navnadí na fotbalový svátek, hned se tedy vrhněme přímo na hřiště.

Hráči nám od loňského roku zase zkrásněli, nebo často je lepší říci, že jsou více podobní svým reálným předlohám. Přeci jen, vidět takového Jaapa Stama na módní přehlídce není zrovna typické, ale v obraně svoji práci odvede více než dobře. Zato stadion stále nedoznal dostatečných změn, diváci jsou opět jen řady textur, co se občas pohnou a dělají atmosféru.

  
Nevoládám hráče u míče - nezískám jej * Cos to řekl o mým bráchovi? * Nechte si to po zápase do hospody

Ale právě to druhé se jim skvěle daří. Již při nástupu družstev na trávník se ocitáte v šíleném kotli fanoušků, celé tribuny zní kolem vás a hned je vám jasné, že vyprodaný stadion přijme jen vítězství lepšího. Komentátorská dvojka do toho všeho vykládá své rozumy, stadionem zní hudba a celkově se cítíte jako uprostřed fotbalového nebe.

Pak však přijde první potupný okamžik, rychlostí hlemýždě se hráči dávají do pohybu po hřišti, důchodcovským tempem se sunou k míči a s ním se pomalu loudají vstříc statické obraně. Je jasné, že toto již v plné hře neuvidíme, neboť nastavení rychlosti je zcela zásadní, ale než jsem si zvykl, tak mi zápas připadal spíše jako tahová strategie.

  
Nějak nám utekl míč * Jak žlutá karta za jméno? * Vypadni z tý módní přehlídky

Celkově mi přijde, že demoverze bude v některých věcech buď na hony vzdálená výslednému produktu, nebo se série řítí do záhuby. Stojící hráči jsou ve velmi zvláštním postoji, která spíše než připravenost vyběhnout za míčem ukazuje na přehnaný podíl projímadla ve stravě před zápasem. A nepočítejte s tím, že budou běhat jako po šaratici.

Buď jsem slepý, nebo některá tlačítka mého gamepadu přepadla nemohoucnost, ale celou dobu se mi zdálo, že ne všechny ovládací prvky fungují. Správně předpokládáte, že opět narážím na sprint, kteréžto tlačítko slouží pouze k odreagování levého palce od strnulosti. Hráči se letos snad pohybují konstantní rychlostí s tím, že jakmile je začnete ovládat, výrazně zpomalí. Nezáleží na tom, zda míč máte, nebo protivník jej lepí na své kopačky, jakmile máte někomu utéct, nebo jej dohnat, nemáte nejmenší šanci.

  
Kopnu to tam napřímo * Vidím v dáli gól veliký, ... * Padla, jdeme na pivo, poslední bere míč

Všechno zlé je však pro něco dobré. Po chvíli hraní jsem si vypracoval poměrně zajímavý systém přihrávek a kliček, které značně pomáhají míč držet ve své moci. Pokud totiž uděláte kličku, tak při jejím provádění snad není možno míč čistě odebrat. Vždy mi však připravená kombinace selhala na umělé inteligenci. Ač použil jsme přesnou přihrávku na krátkou vzdálenost, rozhodl se můj útočník vyslat kamaráda napřed, přímo do náruče obrany. Je pravda, že jsem již rok FIFU nehrál, ale i tak mi to po dvou hodinách stále přišlo zvláštní.

Co však zůstalo při starém je přísnost rozhodčích. Při špatně načasovaném skluzu máte skoro jisté, že za chvíli budete mít karet jak do mariáše. Když se po dvaceti minutách prvního poločasu setkalo sedm mých hráčů s podivně žlutým papírkem, došlo mi, že tudy cesta nevede. Vychytávání cizích přihrávek je daleko účinnější a pokud protivníka dostatečně dlouho otravujete s míčem, často se stane, že mu prostě přeskočí a odkopne jej třeba do zámezí.

  
Beze zvuku to není ono * Já se na to nemůžu dívat * Rybička jako ve volejbale

Pravda, spíše než by mne tyto momenty rozesmály, byl jsem vyděšen. To, co předváděli počítačem ovládaní hráči tady již dlouho nebylo. Pokud jste se rozhodli, že zabráníte přihrávce na vysunutého hrota, může vám být jasné, že ostatní kolem míče pouze proběhnou, popřípadě ještě poplácají protivníkovo křídlo po zádech, jak že to dobře míč drží. Nejúžasnější moment jsem však zažil ve chvíli, kdy jsem se rozhodl nechat hrát počítač bez mé účasti. Po parádním výkopu se ujal útočník míče, neomylně zamířil dle předem sehraného signálu na křídlo a dva metry od čáry poslal míč do autu. Nejspíše si neuvědomil, že čára kolem hřiště je hranicí gólu pouze mezi tyčemi, nebo si jinak jeho chování nedokáži vysvětlit.

Zvláštní však je, že ač se hra zdála statická, celou dobu mne dokázala udržet. Přeci jen, mičuda člověka táhne, dát gól touží již od dětství a silně vytažená obrana přímo nabízí situace na rychlý únik, uličku a nebo jinou fintu na hranici offside. Díky pokusům zpočátku jsme měl dokonce možnost odzkoušet obranu při přímém kopu a autu, což se mi velmi líbilo.

  
Vždyť jsem ho tak nesejmul * To už je fakt druhá? * Klička pro publikum

Jenže čas každého se jednou naplní a stejně tomu je i s poločasem. Doufám, že plná verze tento neduh odstraní, ale pískat poločas přesně s objevením se čísla 45 na hodinkách je přežitek, který byl už dávno překonán. Člověk tak často vidí šanci zmařenou písknutím a říká si, že když už rozhodčí slušně rozdává výhody při faulech, tak by mohl i toto zvládat.

Na co se těšíme
  • Skvělá hudba
  • Dokonalá atmosféra
  • propracovaný multiplayer
Čeho se bojíme
  • Umělá inteligence
  • Statická hra
  • Stagnace série

Těžko je v této chvíli hovořit o tom,jaká vlastně FIFA 06 bude. Pokud by měla demoverze něco vypovídat, tak nechápu, jak by mohli mágové z Electronic Arts tak hluboko klesnout. Vydávat však demo zcela nepodobné plné hře je také zvláštní, takže to vypadá, že vidíme pouze jedno z vývojových stádií.

Jak se těšíme: 70%

Ke stažení: Demoverze (200 MB)

Dostupné pro: PC
Žánr: Sportovní | Fotbal
Výrobce: EA Sports | Webové stránky hry
  • posun hratelnosti blíže směrem k fotbalu
  • poklidnější zápasy a fotbalovější dění
  • množství spalovaných šancí
  • fantastický komentář a hudba
  • nejlepší FIFA od ročníku 98
  • chyby v AI
  • nesvoboda ovládání v podobě autom. přepnutí na hráče, který je nejblíž míči
  • časem stereotypní
Diskuze (8) Další článek: Demoverze FIFA 06 je zde

Témata článku: , , , , , , ,