První dojmy: Fire Chief čili velitelem hasičů

Přiznám se, že námět hry Fire Chief mi od začátku přišel nesmírně originální a těšil jsem se, až si budu moct vyzkoušet aspoň demoverzi. Dočkal jsem se a tady jsou moje první dojmy z toho, co se na první pohled může zdát jako totálně nudná béčková záležitost, ale ve skutečnosti jde o docela povedenou realtime strategii. Nevěříte? Čtěte dále!

No řekněte, kdo z vás nikdy nechtěl být hasičem? Prosekávat se hořícími domy, řídit hasičské auto, být tím neohroženým hrdinou, který z planoucího domu vynáší na zádech kupu dětí a ještě před sebou tlačí nemohoucí babičku na kolečkovém křesle. No to by byla paráda. Pravda, na to abyste se mohli stát hasičem v reálu potřebujete minimálně výbornou fyzičku - a už na tomto základním bodě já osobně ztroskotávám. S o to větší chutí jsem se pustil do hry, která mi tu možnost dá sice jen virtuálně, ale na druhou stranu zase bez zbytečně vysokých nároků.

Fire Chief   Fire Chief

Interiéry budov jsou velice detailní * Úvodní brífing je stručný, ale výstižný

Fire Chief   Fire Chief

Základní zadání mise s přehledem a počty obětí * Jdeme na to chlapci!

Ještě než se pustím do popisu samotné hry bychom si však měli ujasnit, jak je to vlastně se samotným jejím názvem. Někdy je totiž hra prezentována jako Fire Chief, jindy jako Fire Department a úvodní obrazovka pak nabízí ještě možnost Emergency Fire Response. Vězte tedy, že se vždy jedná o tu samou hru, jen název se vždy mění kvůli distribuci v té které zemi. Proto se tahle hra v Anglii prodává pod názvem Fire Chief, ve zbytku Evropy jako Fire Department a v USA pak pod zdlouhavým názvem Emergency Fire Response (či zkráceně EFR).

Jak se to hraje

Hra Fire Chief má v sobě něco z klasických akčních realtime strategií typu Command & Conquer, něco z budovatelských strategií po vzoru SimCity a špetku atmosféry taktických strategií podle receptu Rainbow Six. Hráč se stává velitelem hasičského sboru, jehož úkolem je řešit ty nejzapeklitější a "nejzaohňovanější" situace. Ty jsou prezentovány systémem předem připravených scénářů - a právě zde narážíme na podobnost se SimCity, kde jste také mohli narazit na podobné scénáře různých (v tomto případě doslova) "ožehavých" situací. Vývojářům pomáhal při tvorbě zkušený hasičský konzultant, takže většina událostí v této hře si poměrně snadno drží punc věrohodnosti.

Fire Chief   Fire Chief

Odjet se dá i s hořícím truckem * Speciální pumpy jsou připraveny jej uhasit

Fire Chief   Fire Chief

V benzínové stanici uniká hořlavý plyn * Vy se musíte probít dovnitř a pootočit uzávěrem plynu

Demoverze obsahuje jeden ukázkový scénář, jehož hlavním hrdinou je recidivista, který ukradl tři miliony dolarů a na útěku stačil nabourat do čerpací stanice - ta samozřejmě ihned nato vzplála. To vše se dozvíte už při nahrávání mise v jednoduchém obrázkovém brífinku. Nato se hra přepne do 3D in-game animace, kde vidíte přijíždějící hasičskou techniku a v zápětí už shlížíte na svůj hasičský sbor připravený zasáhnout. A tady se míchají další dva vlivy - už zmíněná klasická RTS a taktický Rainbow Six. Vaši hasiči se totiž ovládají a chovají jako jednotky v kterékoliv jiné strategii - prostě je označíte a pošlete někam "zaútočit". Rozdíl je v tom, že nepřítelem je v tomto případě oheň a zbraní hasící přístroj, případně hadice. Každý ohníček má svůj "ukazatel zdraví", který vám říká, jak dlouho je ještě třeba hasit. Samozřejmě platí, že čím víc vody, tím rychlejší uhašení.

Mise obvykle probíhá tak, že každá lokace (v tomto případě městská čtvrť - alá Rainbow Six) je rozdělena na několik částí, resp. dílčích úkolů. Jakmile tedy v demu dohasíte čerpací stanici a zachráníte všechny uvězněné oběti, ukáže se, že oheň se nebezpečně rozšířil i do vedlejší budovy, kde se ovšem shodou náhod zároveň ukrývá také náš hlavní hrdina. Musíte si tedy nejen dát pozor na nebezpečné plameny, ale také možná ještě nebezpečnějšího zloděje. A když už budete v tom, mohli byste případně najít i ty tři miliony dolarů, které ukradl. Určitě by se tam potom našla i nějaká malá odměna pro váš sbor.

Ovládání hasičů

Vyjma postav hasičů můžete ovládat také hasičské vozy. Těch je v plné verzi hned několik různých typů (a navíc i helikoptéra a buldozer), v demu však byly k vyzkoušení pouze tři - sanitka, cisterna a hasící vůz. Vozidla se už bohužel neovládají tak snadno jako paňácové - stylem klik na vůz, klik na místo kam má dojet. Tady tvůrci lehce experimentovali a vytvořili systém, který počítá s držením levého tlačítka myši. Jízda nějakým dopravním prostředkem tedy vypadá tak, že na něj kliknete a pak držíte tlačítko myši tak dlouho, než se s ním dopravíte na požadované místo. Zatáčení probíhá  tomto případě poněkud nemotorně, ale díky tomu, že hra dokáže rozlišit jízdu vpřed a couvání, se to dá zvládnout.

Fire Chief   Fire Chief

Všimněte si u bazénu postaveného čerpadla * Město je plné života

Fire Chief   Fire Chief

Nahoře mají postavičky ukazatel života, dole zásob vody * Krása destrukce

Ovládání obecně je poměrně snadné a intuitivní, ostatně jako u každé jiné RTS. Nebude dlouho trvat, než se do něj vžijete. Navíc je možné si libovolně natáčet a přibližovat mapu tak, abyste měli vždy ten správný náhled na celou akci. V průběhu mise lze samozřejmě kdykoliv ukládat pozici, takže "podělání" mise je jen stěží dosažitelné - a to i přes možnost výběru ze tří stupňů obtížnosti. Mírnou nepříjemnost způsobuje nízká umělá inteligence, která si nedokáže poradit se složitějšími cestami, takže se vaše jednotky mohou čas od času někde zaseknout.

Podobně jako v kterékoliv jiné strategii, i tady je na výběr několik druhů hasičů - záchranářů. Obvykle máte ve skupině několik klasických "pěšáků" s hasícími přístroji, jednoho technika, který kupříkladu dokáže řídit hořící auta, a také jednoho medika. Ten pomáhá raněným. Dále jsou k dispozici čističi, kteří odklízejí velké trosky, průzkumníci, kteří se dostanou do těžko přístupných míst, a nakonec jsou tu specialisté na bezprostřední nebezpečí, jimž speciální oblek umožňuje pohybovat se v bezprostřední blízkosti požáru. Je trochu škoda, že tvůrci nedotáhli hru tak, aby například každý hasič měl své unikátní charakteristiky. Ale na druhou stranu by právě to mohlo hru až příliš a ke všemu zbytečně zkomplikovat a hraní už by nebylo tak pohodové jako je teď. Na počátku hry navíc máte možnost vybrat si různé národní "hasičské sady" - uniformy hasičů a modely vozů se mění v závislosti na vybrané zemi, za kterou budete hasit (Anglie, Francie, USA a Německo).

Technické parametry

Grafický engine, na kterém Fire Chief staví, ač zřejmě jeden z těch "levnějších", zcela postačuje k příjemnému, nijak neurážejícímu zobrazení veškeré akce. Modely postav, budov i dopravních prostředků jsou poměrně detailní, stejně tak i celkový model města. Asi nelze srovnávat hru Fire Chief například s (na druhou stranu už přeci jenom starším) titulem C&C: Generals, ale i tak je grafika levnějšího kolegy více než ucházející a nebál bych se říci konkurenceschopná. Také efekty ohně a vody jsou zpracované velice kvalitně. Celkovou atmosféru dobře dokresluje také dramatická, i když sporadicky se objevující hudba. Na testovací konfiguraci AMD Athlon XP 2200+, 512MB RAM a 128MB GeForce Ti 4200 grafickou kartou (což pravda není žádný drobeček, ale zase ani žádné dělo), se všechno hýbalo bez problémů a pěkně svižně.

Fire Chief   Fire Chief

Požárníci mají samozřejmě k dispozici mnoho vybavení včetně sekyr * Grafická stránka hry není vůbec špatná

Fire Chief   Fire Chief

Zbohatlická vilka v plamenech * Budete si muset poradit s mnoha nebezpečími, včetně jedovatých plynů

Shrnutí

Ve výsledku je Fire Chief docela zábavná a především originální realtime strategie. Plná verze hry nabídne celkem deset rozsáhlých scénářů, ve kterých na vás čeká všehovšudy 34 různých misí. Mnozí hráči volají také po multiplayeru a po editoru misí, ale nic takového bohužel zřejmě v plné verzi zahrnuto nebude. Snad by se později mohl objevit nějaký patch. Uvidíme, jak se společnost Monte Christo, vývojář a vydavatel v jedné právnické osobě, rozhodne. Jistě šlo o zajímavé zpestření už tak kvalitního titulu.

Váš názor Další článek: Sbírka 16 obrázků z PS2 a Xbox verze Colin McRae Rally 4

Témata článku: , , , , , ,