První dojmy: Just Cause - vyzyvatel GTA

Od vydání posledního dílu série GTA uplynulo mnoho měsíců. Kupodivu se nikdo krále svého žánru nepokusil porazit. Ovšem před několika dny se objevila demoverze, jež mnohé hráče uvedla do rozpaků, neboť jasně prokázala svoje kvality. Dočkáme se další legendární hry? Možná ano.

Platforma: PC, Xbox, Xbox 360, PS2
Typ hry: Akční
Multiplayer: Ano
Minimální konfigurace: procesor 1400 MHz, 512 MB RAM, 64MB grafická karta, 802 MB na HDD
Testovací konfigurace: AMD Athlon 3000+, 1024 MB RAM, GeForce GT6600 256 MB, 802 MB na HDD
Výrobce: Avalanche Studios
Vydavatel: Eidos Interactive
Distributor v ČR: není
Homepage:
http://www.justcausegame.com/

Vyzyvatel legendy si říká Just Cause a pojednává o tajném agentu CIA Rico Rodriguezovi, jehož úkolem je hlídání jednotlivých státních vlád. Pokud některý stát kutí nekalé věci, tak je náš agent vyslán, aby onu vládu vyšetřil a pokud bude zapotřebí, celou věc ukončil. Plná verze hry se bude odehrávat na jihoamerickém kontinentu, konkrétně na ostrově San Espirito. Lidé z CIA se dozvěděli, že vláda ukrývá zbraně hromadného ničení a ve velkém je prodává teroristickým skupinám. Na akci je tedy vyslán ten nejlepší: Rico je černovlasý švihák, oblečen do těsných kalhot a košile. Jeho krk zdobí stříbrný křížek a na zádech má upevněnou ledvinku, bez které neudělá ani krok. Díky každodennímu tvrdému tréninku, je vytrvalý běžec a skvělý střelec.

V Just Cause se seznámíme s celou řadou realistických zbraní, nicméně primárním artiklem hrdiny jsou dvě pistole, které máte neustále u sebe a jejich náboje nikdy nedojdou. Krom toho neustále nosíte padák, též použitelný dle libosti. Využit jej lze několika způsoby. Skok z výšky vám leckdy zachrání život, nesmíte ale také zapomínat na to, že hrdina je skvělý gymnasta, a tak dokáže ve velké rychlosti skočit na střechu automobilu a doslova se katapultovat. Ve vzduchu je bezpečno a je dobře vidět po okolí, tudíž není vyloučeno, že s takto naleznete nejednu únikovou cestu.

  
Moment, ještě ne, nechal jsem tam padák * Dej sem ty brejle * Příště budu opatrnější

Demoverze není dlouhá, ale zato je zábavná. Nejprve si však pojďme říci, co pro nás autoři z Avalanche Studios připravili. První mise vypráví o zabití vysoce postaveného příslušníka všudypřítomné policie. Vaše role začíná v okamžiku, kdy seskočíte z vrtulníku. Malou chvíli si užijete plachtění vzduchem, které můžete ukončit v okamžiku, kdy uznáte za vhodné a jedním tlačítkem si zažádáte o otevření padáku. Ovládání není náročné, hovořil bych spíše o zvyku. Naše cílená osoba se nachází uprostřed vojenského průvodu, takže eliminace není vůbec jednoduchá. Na výběr máte ze dvou variant: přistát na kapotě jednoho z automobilů (pokud se trefíte), nebo se jednoduše usaďte o kus dál a osvojte si cizí automobil, se kterým doženete kolonu. Postup musí být svižný, neboť osoba, kterou máte zabít, směřuje do vojenské základny, k níž později přilétne záchranný vrtulník.

Další úkol je již veselejší. Na akci nejste sami, tudíž se nestáváte jediným nepřátelským terčem. Náplní mise je pomoct místním povstalcům, kterým se nelibí utlačování ze strany policejních sborů. Nejprve si pohovoříte s velitelem povstalecké gardy, poté vyhodíte do povětří zátarasy, znemožňující přístup techniky. Jakmile bude cesta volná, vyběhne před svoji vilu vysoce postavený policista, jehož smrt potěší mnoho obyvatel.

  
Cože? Ty jsi utekl od maminky? * Chlapi, modrej signál, jde se na oběd * Puc, muc, šluc a krev teče z nosu

Třetí úkol začíná v blízkosti průmyslové továrny. Střešní prostory jsou hlídány armádním sborem a hlídací věží, nicméně hlavní věc představuje vrtulník, do kterého se musíte rychle dostat a zničit několik nepřátel. Nejprve vozidlo, poté moderní helikoptéry. Jakmile bude vše dokonáno, tak vám nic nebrání dostavit se k další misi, která se odehrává na moři. Úkolem je potopit několik armádních člunů. Vaše lodička je rychlejší, takže dostižení cíle není příliš zdlouhavé. Pokud se zadaří a všechny plavidla potopíte, následuje poslední problém, a to převézt prototypový džíp na předem určené místo. Jak vidíte, úkoly jsou pestré, nicméně jejich plnění je bohužel chvilková záležitost. Demo je časově limitováno, takže pokud se poflakujete, hra pro vás předčasně skončí.

  
Co to je za herku? * Doufám, že s tím dokážu zase přistát * Kde je ta brzda?

Celé dění se odehrává na tropickém ostrově, jak můžete vidět na okolních obrázcích – co ale nevidíte je atmosféra, jež je jedním slovem vynikající. Stejně jako různorodost prostředí: některé lokality tvoří zaostalé vesničky, kde si lidé vydělávají na malém tržišti, kousek dál se tyčí mohutný mlýn, kolem dokola roste obilí. Všude se někdo potuluje, převážně to jsou turisté, kterým zdejší krajina připadá líbezná. Ostatně není se čemu divit, neboť k vidění je stále něco nového. Ať už je to vojenská základna, ze které vás vyštve pořádná salva kulek, nebo nekonečná džungle, působící tak živým dojmem. Také ptactvo se nestydí pořádně projevit. Čím hlouběji jste v lesích, tím je prostředí nepřístupnější a zdolání kopcovitých vrcholků dělá problémy i technice s pohonem všech kol.

  
Pohni, mám vdolky na plotně * Vidíte ten kopec, támhle? Tam pojedu příště * Ještě fotku pro starou, aby si myslela, že jsem byl na výletě

Ani na počasí se nezapomnělo. Slunce svítí, až to hezké není, v případě blížící se bouřky se mraky viditelně pohybují, přičemž ani střídání dne a noci vás nemine. Zkrátka ve světě Just Cause je příjemně a musím přiznat, že si autoři zaslouží velkou pochvalu.

Jinou věcí je řízení automobilů. Ovládání není ještě dokončené, což je znát. Pokud jsou vaše oči citlivější, tak po krátkém řízení se ozvou, neboť fyzika automobilu na tom není nejlépe a rychlé zatáčení není příjemné. I sebemenší srovnání vozu dá pořádně zabrat, a tak neočekávejte pohodové svezení. Krom klasických nákladních vozů jsou přítomny malinkaté popojíždětka i vyladěné sportovní vozy, přičemž nesmíme zapomenout ani na motorky, čluny a vrtulníky.

  
Kurňa, už to mám i v autě * Počkej, tomu se říká tuning * Tam dole prodám ten kokain, co celou dobu tahám. Už mě tlačí v kapse

Umělá inteligence nepřátel, a vlastně i všech občanů, není nejlepší. Proč? Pokud někoho z armády či policie zasáhnete, skoro vždy začne chaoticky utíkat, a tak dává jasně najevo, že s vámi nechce již nic mít. Když nabouráte do civilního vozu, tak ve většině případů jeho osazenstvo uteče do nejbližšího lesíku. O promyšleném jednání protivníků, nebo dokonce jejich kooperaci, nemůže být řeč.

Těšíme se
  • Grafika
  • Volnost
  • Úkoly
Bojíme se
  • Krátká herní doba
  • Ovládání automobilů

Co se týče HW stránky, je vše v nejlepším pořádku. Na svém stroji jsem hrál na nejvyšší rozlišení a detaily, přičemž i na slabším PC bude vše parádně šlapat. Demoverze Just Cause jednoduše prokázala velké kvality, ať už se podíváte na krásnou krajinu, akční přestřelky či zajímavý příběh. Pokud tvůrci vyladí výše zmíněné chyby, nebojím se říci, že se právě jejich dílko dočká velké popularity a třeba i zahrozí legendární sérii GTA. Just Cause naše pulty obchodů osídlí 29. září 2006.

Jak se těšíme: 80%

Dostupné pro: PC, X360, iPhone
Žánr: Akce
Výrobce: Avalanche Studios | Webové stránky hry
  • divoká akce
  • nádherné herní prostředí
  • svižná hratelnost
  • padák
  • obrovská rozloha San Esperita
  • AI nepřátel
  • (ne)ovladatelnost dopravních prostředků
  • málo herních možností vzhledem k velikosti mapy
  • arkádovost nemusí vyhovovat každému
  • bugy
Diskuze (5) Další článek: Devil May Cry 4 na nových obrázcích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,