PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

První dojmy: Mafia 2 – návrat gangstera

Příběh, nádherně zpracované město, různorodé mise a smysl pro detail dýchající ze všech stran. Stará dobrá Mafia je zpět.
Kapitoly článku

Co se týče pocitu z řízení motorových vozidel, je druhá Mafia výjimečně přívětivá k nováčkům i veteránům, neboť si lze vybrat buď arkádový jízdní model, nebo simulaci. Největší rozdíl je potom asi v ochotě, s jakou auto dělá smyky - u arkádového modelu auto totiž do smyku skoro nedostanete ani na zasněžené a ledem pokryté silnici, kdyžto simulace logicky nabízí o něco reálnější chování auta, kde už sníh pod koly řádně pocítíte. Stačí při vjezdu do zatáčky přidat plyn a auto se velmi rychle stává neovladatelným. Na suchu je ale rozdíl minimální.

VIDEO: 2745 'Mafia 2 - Boom Boom trailer'

S akčními pasážemi jsem potom neměl žádný problém a příjemně mě překvapila i kvalita integrovaného systému krytí, tak jak je znám např. z Gears of War. Ten podle mě přidává na autentičnosti přestřelek, které tak působí mnohem reálněji, než v případě prvního dílu.

Když se krčíte za sloupem a po pár ranách zjistíte, že z něj již moc nezbývá

Když mu ještě sekunduje grafické zpracování, jedná se o atmosférickou bombu. Výbuchy aut mají stejný efekt, jako naznačuje jejich grafické zpracování a když se krčíte za sloupem a po pár ranách zjistíte, že z něj již moc nezbývá a omítka se dá hledat jen všude kolem, budete nadšení.

mafia2_05.jpg mafia2_06.jpg

Lehce mě pak zklamalo přebíjení zbraní, jež nekráčí ve šlépějích prvního dílu. V jedničce jste totiž po dostřílení poloviny zásobníku a následném přebití zbraně o onu nepoužitou polovinu nábojů přišli – a bylo to logické, přehazovat v akci jednotlivé kulky by asi nebylo to pravé. Dvojka se k této problematice bohužel staví stejně jako ostatní hry a počítá jenom vystřílené náboje.

 

Město hříchu

Život v Empire Bay ale není jen o ježdění a střílení, budete muset zvládnout i krádeže aut, u nichžh máte na výběr ze dvou možností, jak celou akci provést. Buď okénko rozbijete loktem, což přitahuje více nežádoucí pozornosti, nebo auto nenápadně odemknete pomocí šperháku.

Buď okénko rozbijete loktem, což přitahuje více nežádoucí pozornosti, nebo auto nenápadně odemknete pomocí šperháku

Pro odemknutí zámku pak musíte zdolat minihru, jež mně připomínala odemykání zamčených dveří v Oblivionu. Otázkou však je, jak tento fakt přijmete vy, mě osobně minihra bavila, i když si dokážu představit, že může být po delší době otravná.

mafia2_08.jpg mafia2_09.jpg

S krádežemi pak souvisí i práce policie, jejíž vozy jsou znázorněny na minimapě. Stačí způsobit dopravní nehodu, jet moc rychle (opět je k dispozici omezovač rychlosti) nebo projet na červenou a muži zákona se o vás začnou zajímat. Při menším přestupku stačí zaplatit pokutu, ale ani když už vás chtějí policisté zatknout, není zas tak zle, jak by se zdálo. Stačí vytáhnout zelené papírky a muži v uniformě na nehodu ještě rádi zapomenou. Korupce se holt nevyhýbá ani americkým státním orgánům.

 

mafia2_art3.jpg

Nejvíce se mi ale líbilo, že vás policie jen tak nenechá na pokoji, pokud ji zaplatit nechcete, nebo se prostě jen snažíte ujet. Když se jim ztratíte z dohledu, tak vás sice přestanou přímo honit, ale mají zapsanou SPZ vašeho vozu a na strážnici visí váš popis, takže se jim stačí delší dobu motat před očima a máte je znovu za patami. U auta pak musíte nechat ve specializované dílně změnit poznávací značku, a pro stížení vaší identifikace postačí nakoupit nové oblečení.

Těšíme se, těšte se také

Ostatně, nakupovat můžete také v restauracích, kde se vám po konzumaci jídla doplní zdraví, podobně jako tomu je u série GTA. Za mnohem závažnější problém pak považuji nemožnost se nějakým způsobem dostat do vody – hra vás do ní vůbec nepustí, v pádu vám zabrání neviditelná zeď. Pokud se však budete chtít podívat do vodního světa i s autem, hra vás do něj pustí, ale takřka okamžitě se zase objevíte na břehu, samozřejmě bez auta. Potěšující budiž aspoň fakt, že rychlost v Empire Bay není omezena na striktních 50 km/h, ale v určitých oblastech se můžete řítit osmdesátkou, jinde zase musíte jet podstatně pomaleji.

mafia2_09.jpg mafia2_10.jpg

Kdybych měl pak preview verzi ohodnotit stejně jako plnou hru, neměl bych za ty čtyři kapitoly prakticky co vytknout. Snad jen nízkou obtížnost, za celou dobu hraní jsem totiž umřel jen jednou a to ještě čistě kvůli nepozornosti. Nastavení obtížnosti jsem však nikde nenašel, ale to se do plné verze, vycházející 27. srpna, může ještě změnit. Jako ochutnávka vám pak také může posloužit 10. srpna vydávané demo.

 

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: 2K Czech | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 24. srpna 2010 (USA), 27. srpna 2010 (Evropa)
  • Živoucí město
  • Slušné přestřelky
  • Zajímavý příběh a postavy
  • Výborný soundtrack
  • Spousta detailů
  • Spousta ježdění pro nic
  • Nepřehlédnutelné bugy
  • Bitky jsou nudné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,