První dojmy: Microsoft Flight Simulator X – už je to tu zase!

Chtěli jste se vždycky stát pilotem, ale máte strach z teroristických útoků? Tak to vám nezbývá, než ze svého snu lehce slevit a připravovat se možná stejně, jako oni teroristé – hraním MS Flight Simulátoru. Jen nezapomeňte na přistání a můžeme vyrazit.

Platforma: PC
Typ hry: Civilní letecký simulátor
Multiplayer: ne
Výrobce: Microsoft Game Studios
Vydavatel: Microsoft Game Studios
Homepage:
http://www.microsoft.com/games/flightsimulatorx

MS Flight Simulator je jednou z nejdéle vyvíjených herních sérií – více než 25 let přináší Microsoft v několikaletých intervalech nové verze, které jsou kvitovány věrnou obcí uživatelů.

V nejnovější verzi vycházející říjnu letošního roku je nejmarkantnější změnou vylepšená vizuální stránka celého simulátoru. Vedle letadel se na mořích objeví lodě (s těmi jsme se v omezené míře mohli setkat už v předchozích verzích), ale automobily na silnicích budou zcela nové. Autoři programu, z nichž mnozí pracovali i na první verzi hry, se tentokrát ponejvíce zaměřili na atributy, které potěší především hráče mající v lásce létání s menšími, pomalejšími letadly v nízkých výškách.

  

Ti budou pravděpodobně nadšeni zejména z nových grafických možností hry, které jsou navíc umocňovány využitím funkcí, jenž nabídne grafické rozhraní DirectX. Je otázkou, jaké inovace se chystají pro hráče, kteří mají rádi pilotování velkých dopravních letadel. Zde je situace poměrně specifická. Většina uživatelů, kteří si oblíbili pilotování těchto strojů, časem přesedlala ze standardních modelů, které jsou přítomny po instalaci hry, na dokupované add-ony. Ty totiž nabízejí propracovanější ovládání letadla, reálnější kokpit, letový model i celkový požitek z létání s takovým letadlem.

Pro tyto piloty je důležité, aby nový Flight Simulator byl zpětně kompatibilní s doplňky vydanými pro předchozí verzi. V minulosti museli výrobci doplňků zpravidla vydávat opravné patche pro své produkty, které umožnili jejich bezchybné fungování v nové verzi FS. V případě některých starších a méně využívaných doplňků patch dokonce nebyl vydán vůbec. Pro novou verzi slibuje Microsoft vylepšení, tzn. většina doplňků by měla zůstat funkčních, případně by pro jejich provoz měl stačit minoritní update, který by pro jejich výrobce měl být snadno zrealizovatelný. Jaká bude ovšem reálná situace ukáže až čas.

Novinky

Vedle již zmíněných automobilů na silnicích se hráči mohou těšit také na dobytek na pastvinách a divoká zvířata potulující se v lesích. Celá krajina by tak měla působit živějším dojmem. Tomu bude přispívat také vyšší hustota porostu, která má při nejvyšším nastavení dosáhnout hodnoty až 6000 stromů a keřů na kilometr čtvereční.

Podobně živo bude také na letištích. Letiště, která v programu budou jako tzv. detailní, budou obsahovat celou řadu detailů, které byly pro předchozí verzi simulátoru dostupné pouze v podobě stáhnutelných doplňků, většinou zpoplatněných. Hráči se tak setkají s letištními vozidly, vozíky převážejícími kufry, cateringovými vozy, nástupními mosty a dalším vybavením, které je pro každé letiště obvyklé a dotváří pravou atmosféru.

  

Inovován byl také systém misí, kterých bude v programu několik desítek podle toho, zda se bude jednat o standardní nebo luxusní verzi hry. Hráči se tak budou moci ponořit do úkolů, ve kterých budou zachraňovat sestřeleného pilota, účastnit se závodů série Red Bull nebo plnit humanitární mise v Africe. Hra bude vybavena skriptovacím jazykem, který tvůrcům misí umožní vkládat do nich reakce na hráčovo chování.

Hráč s luxusní verzí hry, která bude umožňovat funkci řízení letového provozu (viz dále) bude moci řídit další piloty v režimu jednoduchého síťového propojení, včetně propojení přes internet. Zajímavou funkcí potom jistě bude možnost vícepilotního létání, tedy možnost propojení dvou uživatelů přes lokální síť nebo internet a jejich následné zapojení do řízení jednoho letadla (pilot, navigátor nebo první a druhý pilot).

Hra vyjde ve dvou verzích. Standardní edice bude nabízet 18 různých typů letadel, 40 letišť a 28 měst ve vysokém rozlišení a více než třicet misí. Luxusní edice potom nabídce 24 letadel, 45 letišť a 38 měst ve vysokém rozlišení a více než 50 misí. Hráči v luxusní edici budou mít k dispozici také skleněný kokpit (G1000) u vybraných letadel a možnost sledovat hru z pozice řídícího letového provozu. Software Development Kit bude součástí pouze luxusní edice.

  

Některá letadla budou stará známá z předchozích verzí hry (Boeing 747-400, Cessna 172 Skyhawk, sportovní Extra 300S, krásná Dakota DC-3, která se poprvé objevila ve verzi 2004, a další):

• Airbus A321
• Air Creation SL450 Ultralight
• Bell 206B JetRanger III
• Boeing 737-800
• Boeing 747-400
• Bombardier CRJ 700
• Bombardier Learjet 45
• Cessna 208B Grand Caravan
• Cessna 172 Skyhawk SP
• de Havilland Canada DHC-2 Beaver Floatplane
• DG 808S 18 Meter Sailplane
• Douglas DC-3
• Extra 300S
• Grumman G-21A Goose
• Maule M7-260C Super Rocket
• Mooney Bravo
• Piper J-3 Cub
• Raytheon Baron 58
• Raytheon King Air 350
• Robinson R22 Beta II

Systémové požadavky hry nejsou nijak přehnané. Ze zkušenosti je ale potřeba zdůraznit, že hru se na minimální konfiguraci podaří spustit, ale i při stáhnutí všech nastavení na minimum bude potřeba notná dávka trpělivosti, pokud byste hru chtěli hrát.

• Microsoft Windows XP SP2 / Vista
• procesor 1 GHz nebo vyšší
• 256 MB RAM pro Windows XP SP2 / 512 MB RAM pro Windows Vista
• 14 GB volného místa na pevném disku
• 32x rychlostní DVD-ROM drive
• 32 MB grafická karta (DirectX 9 kompatibilní)
• zvuková karta, reproduktory nebo sluchátka
• myš, lépe vhodnější zařízení pro ovládání leteckého simulátoru (joystick nebo berany s pedály)
• připojení k internetu pro využití online funkcí

Dojmy

Přestože testované demo ještě nemusí být finální – objevují se názory, že před vydáním finální verze hry se objeví ještě jedna demoverze, která bude více reflektovat kvality finálního produktu, i tak dává poměrně dobrou představu o možnostech, které nová verze Flight Simulatoru přinese.

  

Majitelé velmi výkonných počítačů vybavených nejnovějšími grafickými kartami si pravděpodobně budou užívat špičkovou kvalitu grafického zpracování – ta je doslova pastvou pro oči. Ostatní uživatelé by se rádi spokojili s nastavením detailů někam do průměru a uspokojivým chodem celého programu. Jenže ouha, při stejném nastavení grafických možností jako v předchozí verzi Flight Simulatoru je celá hra znatelně pomalejší. Alespoň v této demoverzi.

Dvě mise v demu nejsou dostatečně reprezentativním vzorkem, na jehož základě bychom si mohli udělat představu o finální kvalitě obsahové stránky hry, přesto stojí za zmíněné. První misí je shazování pytlíků s moukou na terče umístěné na vodní hladině. To vše se děje z ultralightu Air Creation SL450, který je ve hře novinkou. Když vás to přestane bavit, můžete se pokusit přistát na letadlové lodi, která je ukotvena poblíž.

Úkolem v druhé misi je navedení na přistání a samotné přistání s letadlem Bombardier CRJ 700. T je, zejména díky reálnější komunikaci s řídícím letového provozu, podstatně zábavnější a neznalému uživateli dává lepší představu o klasické herní náplni. Bohužel, reálnější komunikace s řízením letového provozu je výsadou pouze této mise, pokud odstartujete tzv. volný let, bude vaše komunikace na stejné úrovni jako v předchozích verzích hry.

Hodnotit celou hru je zatím předčasné, počkejme si na finální verzi. Díky novinkám jako je možnost účasti dvou pilotů na řízení jednoho letadla, lepším možnostem pro tvorbu misí, by se Flight Simulator X mohl stát zábavnějším a novým i pro staré, zkušené „vlky“. Méně náročným uživatelům a nováčkům nabídne nová, atraktivní letadla (hydroplán Goose) a především atraktivní, byť velmi náročnou, grafiku.

Jak se těšíme: 90%

Diskuze (11) Další článek: WoW čeká každoroční rozšiřování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,