První dojmy: Robert Ludlum`s The Bourne Conspiracy - Sam Fisher jde do penze

Která knižní nebo filmová série se může chlubit, že s každým dílem graduje až k téměř absolutním hodnocením? Tajnému agentu bez minulosti Jasonu Bourneovi se to podařilo a nebyly by to počítačové hry, kdyby se nesnažily na populární látku navázat. Tentokrát ale ne reklamní hříčkou, ale v tuze akčním titulu produkovaném ve velkém stylu.

Platforma: Xbox 360, PS3
Typ hry: Akční adventura
Výrobce: High Moon Studios (
http://www.highmoonstudios.com)
Vydavatel: Sierra Entertainment (
http://www.sierra.com)
Homepage:
http://www.bournethegame.com
Datum vydání: 3. čtvrtletí 2008

Levý hák, kop do slabin a nepopsatelný pohyb, který šaolinští mniši trénovali tisíce let, jen aby se jej mohl naučit tajný agent CIA, který s jeho pomocí v poslední hodině zabil víc lidí než jeho autoři za celou věčnost. Dynamiku soubojů a celkového akčního spádu filmové série pojednávající o zabijákovi Jasonu Bourneovi, jež aktuálně v kinech kulminuje třetím hitovým dílem, lze těžko popsat slovy. Příběh špióna se ztrátou paměti má sice původ ve vynikajících knihách Roberta Ludluma, nicméně je to až filmová trilogie, která ukazuje, že akční film nemusí mít potoky krve, katany a létající ztřeštěnce v černých pláštích.

  

Stejně jako si jdou vlastní cestou filmy, i herní adaptace pro Xbox 360 a Playstation 3 nerecykluje, ale přebírá pouze příběh a jde si vlastní cestou. Pokus o svezení se na vlně popularity filmu? Nikoliv, hlavní hrdina ani trochu nepřipomíná hollywoodského ranaře Matta Damona a také datum vydání je stanoveno až za půli příštího roku. Herní Jason Bourne má zaujmout právě samotnou tematikou všemocného agenta, kterou se tvůrci chystají zapracovat do zajímavé herní látky. Běžně totiž hráč dostane na misi balík hi-tech vybavení z dílny mistra Q, na kterém je po celou dobu závislý. Zde má být hratelnost volnější, a tak si Jason do kapes naštosuje nanejvýš pistoli – vše ostatní najde ve jménu improvizace přímo v komplexně vymodelovaném virtuálním světě úrovně. Nebude problém zvrtnout stoličku a přetáhnout s ní po hlavě dotírajícího strážného nebo podobně jako v předloze popadnout tužku a vrazit ji do nepřítele. V tomto bodě hra evokuje první ukázky z nového dílu Splinter Cell: Conviction. Nicméně tam bude prostředí jakýmsi pískovištěm, na kterém si bude hráč předem a s rozmyslem promýšlet svůj postup, zde je veškerá akce bezprostřední.

  

Vpadnout do místnosti a během pěti vteřin a několika střihů kamery sejmout dvojici číhající uvnitř. Takto vypadala ukázka prezentovaná na srpnové Games Convention, jež dala autorům za pravdu, že dojem filmovosti je na vrcholu jejich žebříčku tvůrčích hodnot. Bourne Conspiracy je zběsilou hrou, ve které protivníci sprintují do Jasonova masomlýnku jako o závod. Jeden záběr kamery střídá druhý, a ačkoliv díky tomu z pozice pozorovatele působila demoverze trochu nepřehledně, nezdálo se, že by měli tvůrci větší problémy s ovládáním.

 

Zajímavě vypadá příslib žánrové nevyhraněnosti. Počítačový agent chvíli bojuje pomocí vlastních končetin, pak použije předmět ze svého okolí, aby se o několik minut později tiše plížil za bednami, a nakonec s plnou pompou vyskočí před rojící se vojsko a začne klasickým gamepadovským ovládáním analogem sestřelovat výbušné barely. Důraz je však kladen především na kontaktní souboje. Při nich se rozehrává choreografie atraktivních chvatů a pák, kdy Jason láme nepřátelům klouby; ovšem očekávat klasickou bojovku nelze. Na většinu akcí postačí ve jménu hlavního proudu jedno tlačítko ozvláštněné možností používat interaktivní předměty ve svém okolí. Tu a tam se na obrazovce objeví symbol tlačítka, a když jej hráč stihne zmáčknout včas, Bourne padoucha instantně dorazí ranou loktem do ohryzku, praštěním hlavou o zeď nebo umyvadlo.

Příběh Bourne Conspiracy bude představovat z části převyprávění původních filmově literárních děl, dílem se stane jejich prequelem. Jedna mise hráče zavede například na půdu americké ambasády z prvního dílu, hned v další ale scénáristé využijí flashbacku, aby se v Jasonových ztracených vzpomínkách vydali do minulosti. Prezentace se takřka celá odehrávala v Marseilleském přístavu, kde kotvila loď afrického diktátora Wombosiho – toho, kterého měl Bourne zabít, ale osudný atentát mu nevyšel a definoval celou jeho další cestu. V tu chvíli ještě hlavní hrdina není psancem bez minulosti, po kterém jde po celém světě rozprostřená CIA, ale je stále součástí operace Treadstone a od svého nadřízeného Conklina dostává vysílačkou příkazy. Cesta za Wombosim byla v suchu hry lemována zlomenými hnáty a spoustou rychlé akce. Trochu nedomyšleně působila pouze scéna, kdy k molu několikrát přirazila transportní loď, aby vždy vyplivla dvojici zlounů k odpravení a to samé zopakovala několikrát, než se Boune nalodil a stanul tváří v tvář jednomu z dílčích bossů.

Na co se těšíme
  • Filmový střih jednotlivých záběrů
  • Používání prostředí k boji
  • Střílečka, bojovka a stealth akce v jednom
  • Divoký spád
Čeho se bojíme
  • Skriptovaná linearita
  • Zmatená kamera

Nad běžnými pohůnky umělé inteligence o hlavu vyčnívají významní nepřátelé, jako například Profesor z farmy známý z původního příběhu nebo právě dvoumetrový černoch na lodi. Jak řekli tvůrci, než z jeho anabolického těla Jason vymlátí duši, setká se s ním v rámci mise třikrát. Ukázkový pěstní souboj byl dynamický, dunivé rány zvaly krev na večerní párty, ovšem nad vším se vznášel opar předskriptované linearity. Tu měl navrch Bourne, onde zloun, načež se bossovi podařilo přehodit hráče přes palubu. Ten neměl očividně šanci výsledek ovlivnit, a tak se naplňuje úvodní tušení – Bource Conspiracy má šanci být líbivým filmovým představením, ale divák nesmí chtít příliš zasahovat do jeho děje. Hra má mnoho společných prvků s výpravnou odreagovávačkou z Playstation 3 Uncharted: Drake’s Fortune. Bude zajímavé sledovat, který titul si povede lépe, zda Jasonovy pěsti nebo Drakeovi pistole.

Jak se těšíme: 78 %

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Akce | Third person akce
Výrobce: High Moon Studios | Webové stránky hry
  • Perfektní kamera
  • Efektní boje
  • Destrukce prostředí
  • Strhující hratelnost...
  • ...až na pár slabších míst
  • Poměrně krátké
  • Až přlíš linerání
  • Slabý systém komb
Váš názor Další článek: Colin McRae obětí leteckého neštěstí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,