První dojmy: Rogue Trooper – modrý mstitel

Planeta Nu-Earth, zdevastovaná nekonečnou válkou. Geneticky vypěstovaný bojovník s unikátními vlastnostmi se vydává napříč bojištěm na krvavou cestu pomsty. „Splinter Cell na steroidech v budoucnosti“, takovými slovy lze popsat novou akci od tvůrců Alien versus Predator.

Platforma: PS2 (také PC a Xbox)
Žánr: (Stealth) akce z třetího pohledu
Multiplayer: ano, splitscreen i online
Výrobce: Rebellion
Vydavatel: Eidos
Distributor v ČR: Cenega (
www.cenega.cz)
Homepage:
www.rebellion.co.uk/rogue.htm
Datum vydání: 21. dubna 2006

„Geneticky vypěstovaná armáda vojáků, stvořená pro účely války na zamořených bojištích budoucnosti, je zrazena jejich nadřízenými. Jediný voják přežije, nesouce mysl i schopnosti jeho zavražděných spolubojovníků, elektronicky vtělených do jeho pušky, batohu a helmy. Společně tvoří „armádu jednoho muže“ s jedinou misí… pomstou.“

Oficiální stránky hry                           

Po mírně rozporuplné hře Judge Dredd: Dredd vs. Death si vývojářský tým Rebellion (největší slávu si vydobyli prvním dílem Alien versus Predator pro PC) vzal na mušku další komiksovou licenci. Rogue Trooper pochází z komiksové řady nakladatelství 2000 AD a jde o řádně temný příběh z neradostné budoucnosti, jenž získal mezi anglickým publikem pozici druhého komerčně nejúspěšnějšího komiksu všech dob. Autoři mu dali herní podobu akce z pohledu třetí osoby, se silným důrazem na stealth a využívání jedinečného technického vybavení.

  

Zuřivá válka na postapokalyptickém bojišti budoucnosti nelítostně smete všechny vaše spolubojovníky

V daleké budoucnosti řádí na planetě Nu-Earth nekonečná válka mezi příslušníky Nort Republic a takzvanými Southery. Po mnoha letech nekonečných bojů je země otrávená a vzduch toxický. Bojovníci musí nosit skafandry. Do toho vstupuje nová generace vojáků, geneticky šlechtěná k přežití v nehostinných podmínkách bez nutnosti nosit skafandr. Vedlejším efektem je kromě jiného jejich modrá kůže. Váš hrdina, přezdívaný „Rogue“, je jedním z těchto modrásků. Společně s vašimi bratry je vysazen v mohutné ofenzivní vlně na přední linii.

Strhující atmosféra

Ačkoliv zápletka může znít na první i druhý poslech jako tisíckrát otřepané klišé, její podání nepůsobí nudně. Celkově obsahuje příběh modrého mstitele tolik unikátních prvků, že jde o naprosto jedinečný zážitek. Napomáhá tomu také kvalitní design postav na pomezí mezi komiksem a realitou (něco podobného známe od Blizzardu) nebo vynikající hudba, plná jedinečných elektronických nástrojů, opakující vtíravou ústřední melodii. Když budete sledovat laboratoř s klonovanými modrými novorozeňaty v úvodním menu, určitě si na tato moje slova vzpomenete. Hra zpočátku nejvíce připomíná nedávné Star Wars: Republic Comando.

  

Hra citelně podporuje kradmý postup v záškodnickém stylu...

Ovšem hned v průběhu monumentální první úrovně hry se atmosféra drasticky změní. Zatímco první minuty gigantického výsadku obří armády pěšáků na nehostinný povrch planety probíhají v propagandistickém „hurá“ stylu, plném nadšení a adrenalinu (nelze si nevzpomenout na úvod filmu Hvězdná pěchota nebo nájezdy Rusů u Stalingradu), krátce poté se všechno pokazí. Nepřátelé získají podezřele rychle situaci na bojišti pod kontrolu a ukáže se, že na vás vlastně čekali. Než se stihnete pořádně zamyslet nad tím kdo vás zradil, jsou vaši bratři ve zbrani jeden po druhém zmasakrováni.

Armáda jednoho

Jsme v budoucnosti a fůze technologií s biologií je běžnou záležitostí. Proto není velký problém z vašich mrtvých spolubojovníků, ke kterým jste se dostali včas, vyříznout čipy s jejich osobnostmi (v jednom případě budete čip vyřezávat zaživa, což je jeden z mnoha syrově brutálních okamžiků ve hře). Každý bojovník měl přitom nějakou tu specializaci, která se pořádně projeví po zapojení daného čipu do části vašeho vybavení: kulometčík se postará o lepší či plně automatické ovládání vaší zbraně, zásobovač dokáže ve vašem elektronickém batohu vyrábět chemikálie i stroje (z předmětů nalezených na bojišti), špión zase po zabudování do vaší helmy zvládá hackování nepřátelských počítačů.

  

...ale pokud preferujete zuřivou akci, máte ji mít - včetně ostřelování nebo brutálních soubojů na tělo

Všechny tyto pomůcky přitom můžete nechat na libovolném místě, aby se o sebe postaraly samy - a v ideálním případě odlákaly pozornost nepřátel: z pušky se stane automatická střílna, batoh kolem sebe rozsype minové pole, helma dokáže generovat váš hologram. Aby těch unikátností nebylo málo, zůstává v každém z čipů plná osobnost mrtvého vojáka, takže se s těmito hračkami bavíte stejně, jako kdyby to byli živé lidé. Ačkoliv se z vás tedy stane osamělý mstitel, zabiják postupující stíny, nebudete se cítit zas tak opuštěně.

Černý kůň sezóny

Jarní období nám již zpříjemnila hrstka překvapivě dobrých her (Onimusha: Dawn of Dreams, Tomb Raider Legend), ale na další nečekaný trhák se ještě místo najde. Rogue Trooper si snadno může podobné ambice dělat. Se svou možností několika řešení situací (od akční po hackerskou či plíživou metodu) na území velkých otevřených úrovní (bez dopadu na plynulost hry), drsným příběhem a ještě drsnější akcí (koření tvoří předchystané skriptované akce a pastičky po vzoru Resident Evil 4) se tahle hra skutečně nemá za co stydět. Kvalitní hierarchická AI, možnost střelby nebo vrhání granátů přes překážku naslepo či systém speciálních brutálních dorážeček nepřítele při boji nablízko jsou pak už jen třešničkami na dortu.

Těšíme se
  • Kvalitní příběh
  • Originální nápady
  • Uhlazená hratelnost
Bojíme se
  • Pár tradičních klišé
  • Spíše průměrná grafika
  • Místy obtížná

Svoji roli může dost dobře sehrát také multiplayer, který podporuje rozdělenou obrazovku i hru po internetu. Navíc není nutné hrát jen proti sobě: máte možnost se s přáteli na speciálních mapách spojit proti AI. Ta jde přitom při koordinaci svého chování na otevřeném prostředí do podobných poloh, jako vysoce adaptivní AI z Far Cry. Jiný slovy, o zábavu se u této hry bát nemusíte. Pro anglicky nadané disponuje Rogue Trooper navíc kvalitně napsanými a namluvenými dialogy, tvořícími součást dospěle temné atmosféry drsného světa, plného originálních nápadů. Zda se hra nestane po čase stereotypní a jaké jsou pocity z jejího dohrání do konce, to se dozvíte již brzy v recenzi.

Jak se těšíme: 86%

Váš názor Další článek: Hledají se herní testeři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,