První dojmy: Urban Chaos: Riot Response - nácvik na CzechTek

Brutální povstání v ulicích je třeba potlačit za každou cenu. A v tomto případě může být onou cenou i váš život, přesto se však musíte postavit násilí pro dobro společnosti. Povedlo se autorům přenést ppodobné slogany i do hry? Čtěte a uvidíte sami.

Karel KališPlatforma: PS2 (XBox, PC)
Typ hry: FPS
Výrobce: Rocksteady
Vydavatel: Eidos Interactive
Distributor v ČR: Cenega (
www.cenega.cz)
Homepage:
http://www.urbanchaosthegame.com/
Datum vydání: červen 2006


Město v plamenech

Zmatek. Chaos. Nepořádek. Takové dojmy zanechá hra Urban Chaos: Riot Response už při samotném zaslechnutí jména. Hra s podobným názvem už tu totiž byla. Před šesti lety. Jednalo se o vcelku povedenou third person akci s černošskou policistkou v hlavní roli. Ovšem pokud od Riot Response očekáváte pokračování, jste na míle daleko od pravdy. Tyto dvě hry nemají snad kromě vydavatele v podobě Eidos Interactive nic společného. Dokonce ani to jméno nemělo být shodné.  Riot Response (vynecháme Urban Chaos pro zamezení budoucích nedorozumění) si prošel dvojí změnou jména. Z původního Roll Call na Zero Tolerance a před nedávnem na finální Urban Chaos: Zero Tolerance.

  

Tomu se říká zapálení pro věc * Cítím se tak v bezpečí * Sličná zdravotnice

Možná byl chaos s pojmenováním hry součástí geniální marketingové kampaně. Protože chaos a zmatek má i hlavní roli ve hře. Ocitnete se ve fiktivním současném městě, ne nepodobném New Yorku, kterým zmítají divoké války gangů. S dezolátní situací si není schopna poradit ani policie, a tak vzniká speciální jednotka pojmenovaná jako T-Zero. A právě jejím členem, se jménem Nick Mason na hrudi, se stanete. A vaším úkolem nemá být nic menšího, než navrátit pořádek do ulic města. Ovšem T-Zero se netěší zrovna velké popularitě obyvatelstva, takže bude i potřeba si svými činy veřejnost naklonit na svoji stranu.

  

A to máte co? Vodní pistolky? * Výbuchy, to je moje * Úsměv, vyletí kulka

Riot Response sice na první pohled přinášejí klasickou FPS, ale borci v Rocksteady přidali do hry několik originálních a svěžích prvků. O čemž jsme měli tu možnost se přesvědčit sami v takřka kompletní verzi hry. Už první mise  v prostorách policejní stanice pod útokem přesvědčí o potenciálu atmosféry. Všude panuje nepořádek a destrukce. Stěny pobořené, policejní auta hoří a pár obyčejných policistů se krčí za zídkou, zatímco okolo pobíhají maniaci s hokejovými maskami na tvářích a se zápalnými lahvemi v rukou. Pravý čas zakročit s jednotkou T-Zero. A ti se chovají přesně podle svého jména – nulová tolerance. Žádné zdržování s pořváváním ruce vzhůru, to si maximálně můžete vyzkoušet po tom, co těm magorům proženete pár olověných pozdravů tělem.

Policajti, ne vyhlazovači

Ale T-Zero nemají být pouhým po zuby ozbrojeným vyhlazovacím komandem. I když arzenál vypadal slušně už v první misi. Nechyběla klasická pistole či brokovnice, ale hlavní hrdina měl k dispozici i syrovější nářadíčko, kterým si posloužil od mrtvých protivníků. Vyzkoušel sem si sekáčky na maso a molotovovy koktejly, ale věřím, že plná verze hry nabídne ještě pestřejší paletu vražedného nářadíčka. Ovšem ne vždy je vhodné všechny odbouchnout. Mezi základní výzbroj jednotek T-Zero patří tázer, kterým členy gangů pouze omráčíte a zatknete. Pacifikovat se hodí hlavně vůdce gangu, protože získáte přístup do bonusových misí, ale i odměněni budete i za určitý počet zajatých protivníků.

  

Haha, jen si střílejte * Asi zapomněl klíče * To sem nebyl já!

Kromě tázeru se dočkáte i lahůdky v podobě klasického průhledného a neprůstřelného policejního šítu. V Riot Response jsem s ním nejen odrážel nepřátelské útoky a rozrážel jejich lebky, ale hodil se k překonávání překážek v podobě syčící páry z trubek atd. Štít ve hře evidentně vydrží všechno a stane se vaším neocenitelným společníkem. Od postu naprosto geniální pomůcky jej dělí fakt, že během krytí štítem nelze střílet. Což je ovšem pochopitelné. Z hraní mi v hlavě zůstal jeden okamžik, kdy se štít stal naprosto kruciální pomůckou. V hlubinách policejní stanice se podařilo vzít jednomu kriminálníkovi policistu jako rukojmí. S dostatečným odstupem, abych protivníka nevyděsil, a se štítem v ruce jsem se před kriminálníka postavil. Hlupák okamžitě po mě začal pálit, ale štít vydrží opravdu všechno. V okamžiku, kdy mu došly náboje, se odkryl, aby znovu nabil a já mu pár přesně mířenými ranami z vlastní pistole vyklepal všechny lupy z kudrlin. Úžasný okamžik a takových bude mít evidentně hra v rukávu celé hromady.

  

Pohled vraha * To by se Teslovi líbilo * Jasone, jsi to ty?

Nick Mason nebude na všechno sám, ale během misí mu pomocnou ruku podají i jeho kolegové, hasiči a zdravotníci. Zatímco členové T-Zero týmu přidají k dobru nějakou tu ránu z pistole, od ostatních nic takového čekat nemůžete. Ale ku zdaru věci (a vašemu přežití) přispějí podle svých možností. Hasič se svojí sekerou udělá z pěkných pevných dveří ošklivou hromadu třísek, zdravotník poskytne nějaký ten uzdravovák. Pomocníky nebudete mít k dispozici po celou dobu mise, ale přidají se na potřebnou pasáž a během té jim můžete zadávat jednoduché příkazy. Třeba stůj na místě, pojď sem atd. Pomocníci rozhodně nejsou nesmrtelní a vaším úkolem bude nad nimi držet ochrannou ruku. Sic hořce zpláčete nad výdělkem.

Slibná akce

Riot Response zrovna neoplývá dech beroucí grafikou, ale zaujme výbornou atmosférou. Z těch pár misí, co jsem měl možnost si projít, se prostředí docela se docela výrazně střídalo. Sice se celá hra má odehrávat v prostředí města, ale podíváte se do různých čtvrtí. Některé mise se odehrávaly ve dne, další v noci, došlo i na střídání počasí. Všude vládne pocit zmaru a destrukce, ať už na ulicích či uvnitř rozličných budov. Pocit, že jste opravdu uvnitř hry umocňuje televizní zpravodajství, kterého se dočkáme před každou misí. Nejedná se o žádné CG animace, ale o živé herce a  přesvědčivé kulisy. Hra se rozhodně nebojí násilí, krev cáká na všechny strany a obzvlášť podařené záběry smrtí si užijete zblízka a zpomaleně.

  

Město je plné takových magorů * A hlavně rozkvetly plameny * Jdeme na to chlapci

Dalším silným bodem hry by mohl být multiplayer. Ten má nabídnout zábavu až pro osm hráčů, kteří se mohou přidat jednomu ze dvou týmů – T-Zero a Burners. Neboli policajti a zloději, vlastně členové gangu. Každá ze stran nabídne úplně odlišnou paletu zbraní. Ochránci zákona najdou ve výzbroji samé pokročilejší střelné zbraně a štít. Burners zase mají mít v zásobě spoustu Molotovových koktejlů, upilovanou brokovnici, motorovou pilu a podobné hračky. K dispozici bude několik herních módů, například záchrana rukojmích, ubránění pozice po určitý čas atd.

Na co se těšíme
  • Atmosféra
  • Nápaditost
  • Slibný multiplayer
  • Spolupráce
Čeho se bojíme
  • Krátké
  • Horší grafika
  • Stereotypní

Urban Chaos: Riot Response zřejmě nepřinese žádnou herní revoluci, ale „pouze“ zábavnou a nápaditou střílečku. Hra má nabídnout 12 misí, což není mnoho, ale musíme brát v potaz jejich rozlehlost. Navíc nebudou chybět speciální bonusové úrovně, takže herní doba se snad mínusem nestane. Další nebezpečí hrozí ze strany stereotypu, ale v tento okamžik by se jednalo o hádání ze vzduchu, zda náplň misí bude dostatečně variabilní. Osobně po vyzkoušení preview verze věřím, že Riot Response se podaří. O čemž se ostatně přesvědčíme už zanedlouho, protože plná verze připlachtí na pulty obchodů již v červnu.

Jak se těšíme: 80%

Diskuze (14) Další článek: The Guild 2 na nových obrázcích

Témata článku: , , , , , , , , , , ,