První dojmy: World of Warcraft: Burning Crusade - Plamenná legie je zpět

Čas hrdinů nadešel. Plamenná legie nabírá síly k nové vlně destruktivní invaze. Svět, jak jej známe, je ohrožen. Pozvedněte zbraně, modlete se k bohům a oprašte kouzelné knihy. I vaše pomoc bude zapotřebí k odvrácení hrozby, která přichází z druhé strany Temného portálu.

Platforma: PC
Typ hry: MMORPG
Výrobce: Blizzard (
http://www.blizzard.com)
Vydavatel: Blizzard (
http://www.blizzard.com)
Distributor v ČR: Cd Projekt (
http://www.cdprojekt.cz/)
Homepage:
http://www.worldofwarcraft.com/burningcrusade/
Datum vydání: Listopad 2006
Objednat hru na shop.Doupe.cz

  
Vzhůru k portálu * Bitva v plném proudu * První moby na porážku

S netrpělivostí každým dnem očekávají hráči úspěšné MMORPG World of Warcraft datum vydání tolika toužebného datadisku Burnimg Crusade, jehož beta test v současné době probíhá. Jen málo lidi dostalo šanci připojit se k ostříleným betatesterům a recenzentům z celého světa, aby okusili krásy a nástrahy nového světadílu Outland, mnoha vylepšení a dvou zbrusu nových ras. Jako jeden z mála šťastlivců mám tu čest vám dnes přinést první dojmy a nebudu to dále zdržovat, pojďme rovnou k věci, není toho málo.

  
Ztroskotaný modul * Murloci jsou nahněvanější než dříve * Posily dorazily

Draenei nebo Blood elf pro nováčky

Velkým lákadlem pro nejen nové hráče bude rozšíření stávajících čtyř řas pro každou frakci o jednu zbrusu novou. Alianční síly posílí rasa Draeneiů, potomků rasy Eredar, a k hordě se připojí vznešení Blood elfové. Vyberete-li si Draeneie, ocitnete se ve startovní zóně Azuremyst Isle jako jeden z přeživších ztroskotané dimenzionální lodě, jejíž pád mají na svědomí právě Blood elfové. Kolem havarovaného modulu budete nalézat jeho trosky, zmutovanou floru a zraněné druhy. Většina prvotních úkolů se točí kolem pomáhání raněným, donášením potřebného vybavení a různého harampádí, zkoumáním nakažených zvířat a rostlin či jejich případnou likvidací. K tomu všemu na vás doléhá tísnivá atmosféra a v neposlední řadě také stále hrozící Blood elfové.

  
Chyba není na vaší obrazovce * Maskování do stromu * Mount DraeneIů

Naopak je tomu ve startovní lokaci Blood elfů, kteří se stanou mocnou posilou hordy. Zde to hraje pestrými barvami, jako by tvůrci popustili uzdu své fantazie a vrátili se do dětských let, kdy každý vybarvoval omalovánky. Magie prosakuje krajinou všude, kam se hráč pohne. Je nedílnou součásti života Blood elfů a nelze ji uniknout. Létající knihy a poličky s vázami, samo zametávají koště a další drobnůstky jsou tu na denním pořádku. Krása a idylka však netrvá věčně a hráč je po seznámení s používáním magického nadání Blood elfů vtažen do obrany Silvermoonu proti útoku nemrtvých.

  
Večerní momentka * Legie útočí * Rozdíl mezi epickým itemem a odměnou za quest

Chcete hrát šamana nebo paladina? Vše je již dovoleno.

Ohromné protesty, které se strhly na fóru Blizzardu po zpřístupnění šamanů a paladinů pro obě znesvářené frakce, nic nezmohly. Konec je odlišnosti aliance od hordy, konec je soupeření a dohadům, kdo má u jakého bosse navrch. Draenei může také zastávat roli warriora, paladina, huntera priesta či mága a Blood elf huntera, priesta, rogua, mága a v neposlední řadě také nebezpečného warlocka. Pokud bych měl srovnat úkoly z počátečních zón (1-20) u obou ras, tak lépe a rychleji se mi expovalo Draeneie.

  
Bombardovací úkol * Jedna z mála chyb bety * Po zabití se na něj dá použít mining

Vzhůru za portál

Přesuňme se nyní ze startovacích lokací na nejdůležitější místo datadisku. Outland, nový kontinent, plný nástrah, nebezpečí a dobrodružství čeká na ostřílené hráče, pro které to bude zábava na několik dlouhých měsíců. Ihned po vstupu do Hellfire Peninsuly, počáteční lokace Outlandu, budete vtaženi do boje o portál, který nemá konce. Zde svorně po boku stojí obránci aliance i hordy a snaží se ze všech sil zabránit dobytí portálu Plamennou legií. Bojů se můžete účastnit na vlastní kůži, ale z vlastní zkušenosti vám to moc nedoporučuji.

  
Vyvolávání se zdařilo * Vzhůru do boje! * A vlajka je naše

Po ohromné podívané se přesunete dále do vnitrozemí, kde začne cesta hrdiny za novými výzvami. Úkoly typu dones tamto, najdi osobu, zabij několik potvor… nikoho nepřekvapí. Mezi těmito typy se najdou ale výjimky, které jsou velmi podařené. Uvedu příklad: dostanete bomby a v průběhu přeletu nad určitou zónou musíte vybombardovat či zabít stanovený počet cílu. Pěkná myšlenka, co dřív ve hře chyběla. Přestože je tento úkol jednoduchý, hráči se k němu pro pobavení a odreagování stále vracejí.

  
Piráti útočí na WoW * Ghostlands v celé své kráse * Draenei v plné zbroji

Posilováním k větším svalům

Otázka vylevelování je pro každého hráče jen otázkou času. Velký přísun bodů zkušeností zajistí plnění všech dostupných úkolů, které hráče odmění pěknými odměnami v podobě zbroje, klenotů a zbraní. Vylepšovat svůj majetek a získávat zkušenosti budete i po projití dungeonů. Ty se dočkají novinky v podobě hardcore módu, který stíží její úroveň, ale zlepší drop nejen z bossů. Je libo pohodový výlet do kobky za zábavou nebo těžší odříkání, ale s lepšími odměnami? To už bude na domluvě mezi jednotlivými členy výpravy.

  
Dvacítka pokořena * Magický svět BE * Že by skluzavka?

S novým levelem hráč obdrží po jednom talentovém bodu, který může umístit do zcela nově předělaných talentových stromů, jejichž podobu můžete nalézt na oficiálních stránkách World of Warcraft: Burning Crusade. Příchodem datadisku se současny stav bodů vyresetuje a vy si tak můžete rozhodnout, kam vložíte vašich současných padesát jedna bodů. Každému povolání přibudou nová kouzla nebo pasivní schopnosti (některým povoláním nový pomocníci – mág, warlock), jejichž podoba není ještě konečně určena (mnohé se ještě v průběhu betatestování mění). Již nyní je ale jasné, že hráč bude disponovat na sedmdesátém levelu dalšími deseti talentovými body.

  
Bojíte se duchů? * Takovou sochu chci mít doma * Elfská observatoř

PvP

Změnou prošel také PvP systém, který je v současné době založen na honor systému. Ten v datadsiku vystřídá takzvaně tokenový, v němž za vyhrané i prohrané bitvy v arénách či na bojišti získáváte tokeny. Tato novinka je hojně vychvalována: hráč už se nebude muset strachovat snížení ranku a oddálení od vytoužené odměny. Může si v klidu určit, jak se bude věnovat PvP záležitostem, a po určité době nastřádáním tokenům zakoupit vysněnou odměnu.

  
Domácnost Blood elfů * Silvermoon * Blood elf mounti

S datadiskem přichází na scénu dvě nové bitevní bojiště, Arena a Halaa. Arena je uzavřené bojiště pro týmové klání 2v2, 3v3, 5v5. Opakem je Halaa, která je umístěna na volném prostranství a může se do ní zapojit kdokoliv, kdo pojede kolem. Cílem je obsadit malé území, o které se přetahují obě frakce. Pomoci k výhře mohou hráči posloužit nálety. Během náletu jste navedeni na automaticky stanovenou dráhu letu kolem bojiště, přičemž vašim úkolem je po dobu letu bombardovat protivníky, k čemuž poslouží deset vyfasovaných bombiček. Věřte mi, rány to nejsou vůbec malé, někdy dosáhnou až čísla 8000.

  
WoW: Vesmírná odysea 2006 * Někteří to moc přehánějí s alkoholem * Menší ohňostroj

Všechno svítí, hudba hraje

Grafice není co vytknout a je vidět, že komiksový styl této onlinové hře jen svědčí. Každá nová zóna má své vlastní kulturní, geografické a jedinečné ztvárnění (například válkou zničena zóna Hellfire Peninsula, bažiny Zangarmarsh či zelené pláně Nagrandu). Někdy si člověk říká při projíždění, kde už toto či tamto viděl. Město Telredor v Zangarmarsh jako by bylo načrtnuto podle Hvězdných válek, mechanická potvora procházející se v bažinách zase jako by přesně vypadla z Války světů a tak dále.

  
Trpaslík se nezapře * Bezdomovci a žebráci * PvP okénko

Někdy se člověk prostě zastaví a dívá se kolem sebe a jen pozoruje vše, co se děje okolo. Návrhy potvor a nepřátel se také povedly. Z velkých potvor je člověk nesvůj, kdežto na malé (ale někdy více zákeřné) potvory se mnozí pouští bez obav. Změnou prošly paladinské blessy a sealy, které dostali společně s hunterskou markou nového grafického ztvárnění.

Světlé stránky hry
  • Dvě nové rasy
  • Outlands
  • Létající mounti
Temné stránky hry
  • Posun data vydání
  • Nevyváženosti povolání

Hudba patří k tomu nejlepšímu, co člověka neomrzí ani po tisícím poslechu. Monumentální tóny při vstupu do města Blood elfů oproti klidné hudbě ze síní Exodaru, hlavního města Draenaiů nemají chybu. Jako každá zóna má vlastní charakteristický hudební doprovod, tak i zvuky nejsou pozadu. Při některých jde až mráz po zádech.

  
Noční život v bažinách * Papoušek utíká * Farmář ovcí

Už aby to tu bylo

Vše dosud prozkoumané je jen polovinou toho, co nás čeká v plné verzi. Zvýšení levelu na maximální sedmdesátý level a konečný vzhled talentových stromů pro jednotlivá povolání, uplatnění šamana a paladina v high end instancích, létající mounti, Tier 4 sety a mnohem více ještě není doposud upřesněno. Dojmy a zážitky co si odnáším z bety Burning Crusade jsou nadmíru uspokojivé a netrpělivě očekávám na sto procent příchod plné verze na pulty obchodů.

Jak se těšíme: 100%

Diskuze (21) Další článek: Kolumbíjská pohádka s Terrorist Takedown

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,