První dojmy: Xbox 360 v redakci

Tentokrát je to válka. Microsoft je možná nejmladším ze soupeřů v konzolovém světě, nicméně jeho technologické znalosti a finanční zázemí našly dokonalé zúročení v podobě první konzole nové generace. Jak se na ní hraje, jak se nám líbí tituly z první vlny nebo třeba kolik je pravdy na fámách o přehřívání se dozvíte v tomto článku.
Kapitoly článku

Výrobce: Microsoft
Distributor: Microsoft
Oficiální distributor v ČR: zatím není
Homepage:
www.xbox.com
Datum vydání: na pultech
Cena: 11.500,- až 14.500,- Kč

Naši videoreportáž o Xboxu 360 a záznam gameplaye prvních her naleznete ZDE.

Microsoft dodržel své sliby a vůbec poprvé v historii herního průmyslu uvedl novou platformu prakticky zároveň (s drobným odstupem) na všech kontinentech. Celý svět tedy může současně poprvé ochutnat novou generaci domácích videoher… Až na to, že v každé zemi se dostane jen na nepatrné procento vyvolených. Stovky tisíc přístrojů jsou k dispozici (a vyprodány), ale miliony zákazníků čekají, až se na ně dostane. Když jsem se ptal obchodníků v Brně na stav rezervací, vyšla mi čísla okolo 2 kusů přístroje v prodeji (skladem) a 2 000 rezervací od vážných zájemců.

  

Zaoblené rohy, promáčklý tvar - tenhle elegantní monolit ozdobí každou domácnost

Zájem se tedy Microsoftu rozhodně podařilo probudit - nepochybně nejen díky skutečnosti, že jde v o akutuálně nejvýkonnější herní platformu na planetě, ale také díky bohaté a kvalitní nabídce her hned v první vlně. Otázky do budoucna znějí „jak rychle budou do obchodů dorážet další dodávky Xboxů 360?“ a „kdy přesně se na trhu objeví konkurenti, především pak Playstation 3?“. Nicméně v tomto okamžiku se nejspíš už nemůžete dočkat bezprostředních dojmů z Xboxu 360, takže se do toho pustím - všechno pěkně popořadě.

Xbox 360 v rukou

Nejprve pořádně zvažte, kterou verzi ze dvou nabízených balení přístroje si vlastně chcete donést domů. Core Pack obsahuje pouze přístroj, jeden kabelový ovladač, zdroj a běžný Cinch/RGB kabel. Na takto vybaveném přístroji můžete hrát všechny hry, ale není kam si uložit dosažené pozice ani jak si uložit online profil či stažené soubory. Na druhou stranu stačí koupit jenom paměťovou kartu a můžete docela slušně fungovat. Cena tohoto balení se pohybuje okolo deseti tisíc korun. Alternativou je tzv. Premium Pack, který nabízí kromě bezdrátových ovladačů, 20GB harddisku (z nějž ale můžete prakticky využít pouze 13 GB), dálkového ovládání DVD přehrávače a dalších sladkostí také HDTV kabel, s nímž si užijete ono netrpělivě očekávaného vysokého rozlišení. Ne každý má ovšem doma digitální HDTV televizor, takže mnozí z vás na nové generaci videoher ocení spíše nové speciální efekty (shadery 3.0, HDR, bump-mapping…) a vyšší rozlišení textur či počty polygonů.

  

Quake 4 - pro mne nejlepší letošní FPS * Kameo - odveta za Zeldu * Call of Duty 2 prověří vaše domácí kino

Po vybalení přístroje mne poněkud zarazila jeho velikost… Pro člověka zvyklého na původní Xbox je totiž Xbox 360 relativně malá a štíhlá záležitost. Svůj podíl na tom má jistě dovnitř prohnutý obrys přístroje, ale každopádně jsem měl dobrý dojem, že již nezatěžuji stolek u své televize malou elektrárnou. Tento pocit nicméně zakolísal po vybalení zdroje (který je, stejně jako u nové malé verze PS2, vnější), jenž sám o sobě dosahuje velikosti třetiny přístroje. Ovšem vzhled a design samotného Xboxu 360, který se mi s každým dnem líbí víc a víc, je zcela samostatná kapitola. Asi to budou ty elegantně oblé hrany a mléčně bílá barva, díky kterým považuji přístroj za ozdobu každé domácnosti. Poněkud chaotický tvar PS3 na prohnutý monolit Xboxu 360 rozhodně nemá.

Xbox 360 se rozehřívá

Pokud patříte k těm, kdo neztrácí čas pročítáním manuálů nových přístrojů, které si přinesou domů, pak vězte, že pasáž o přehřívání Xboxu 360 si jistě zaslouží pozornost (jinak mě ovšem šokovalo, že manuál přístroje má zhruba 10 stránek, kde se kupříkladu nedočtete vůbec nic o poměrně složitém základním ovládacím menu). Vzhledem k bezprecedentnímu výkonu přístroje je totiž chlazení velice důležité a pokud svůj Xbox 360 zavřete někam do skříně pod televizor, pak jste na nejlepší cestě k přehřívání a následnému zamrzání her. Pokud ovšem Xbox 360 umístíte tak, aby měly jeho ventilační otvory (na zadní straně) dostatek prostoru „k dýchání“, nemusíte se ničeho bát.

  

NFS: Most Wanted je spíše zklamání * Na Oblivion si ještě počkáme * Perfect Dark Zero zaujme unikátním designem

Vzduch z ventilátorů přístroje je teplejší než samotný zdroj a umím si představit, že, budou-li ventilátory i zdroj umístěny blízko sebe, teplo se začne nebezpečně kumulovat. Pokud ale umístíte přístroj rozumně, můžete na přehřívání vesele zapomenout a hrát jak dlouho je vám libo. Ani po delším hraní totiž teplota nestoupá k nějakým extrémům.

Xbox 360: bohaté menu

Nová generace konzolí prohlubuje podporu multimédií (v případě Xbox 360 se k podpoře filmových DVD a hudebních CD přidala ještě maximální konektivita s fotoaparáty, mp3 přehrávači a dokonce stolními PC) a především se mnohem silněji orientuje na internet a online služby. Aby tohle všechno bylo vůbec možné, je potřeba dostatečně komplexní rozhraní. A tento požadavek základní ovládací menu v případě Xboxu 360 rozhodně splňuje. Několik stránek/záložek nabízí procházení obrázků/filmů/hudby na harddisku, sdílení a transfer médií s jinými přístroji včetně stolních počítačů, podrobné nastavení zvukového či obrazového signálu - a samozřejmě také konfiguraci připojení k internetu.

  

Gears of War na Unreal 3 engine * PGR3 má krásná auta, ale žádné speciální efekty * Nový Ghost Recon

Na službu Xbox Live se můžete po internetu připojit bez zvláštních poplatků (řeč je o jednoduchém uživatelském kontu „silver“) a následně porovnávat svoje herní úspěchy s ostatními hráči ve světě, seznamovat se, stahovat videa a hratelná dema nových her či navštívit Xbox Market Place, kde lze za skutečné peníze nakupovat (nejen) doplňky do her. Zcela novou funkcí je potom vyvolání určité části tohoto základního ovládacího menu kdykoliv během hraní (stisknutím stříbrného kulatého tlačítka uprostřed ovladače), což vám kromě jiného umožní například nastavit a spustit si ke hře streamovanou hudbu z připojeného mp3 přehrávače. Potěšující na tom je, že úplně každá hra pro Xbox 360 má tudíž zabudovanou „okamžitou a nekompromisní pauzu“, takže lze hraní přerušit a pozastavit třeba i uprostřed filmové animace (zatímco se vám otevře nabídka zmíněného menu).

V další kapitole se společně podíváme na hry pro Xbox 360, na jejich ovládání a na další, s nimi spojené, možnosti první next-gen konzole

Redakce děkuje za zapůjčení přístroje společnosti Illusion Softworks

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,