První dojmy z bety Battlefieldu 1: válečné vřavy uprostřed pouště

Očekávaná střílečka z prostředí první světové války, Battlefield 1, se konečně prezentovala otevřenou betou. Jak na nás nový díl legendární série působí?

Zatímco se Battlefield po mnoha dílech v moderních bojových kulisách vrátil v čase k policejnímu Battlefieldem: Hardline, Call of Duty se od Advanced Warfare pouští čím dál více do budoucnosti. Netvrdím, že se nejednalo o zábavné tituly, ale chyběla jim jistá šťáva, charakter velkých konfliktů.

Vývojáři z EA DICE ale naštěstí naslouchali svým fanouškům a přišli s tím, že jejich nový Battlefield 1 bude zasažen do prostředí první světové války. Titul se stal náhle nesmírně očekávaným a konkurenční Call of Duty v měřítku zájmu fanoušků nechává daleko za sebou.

Battlefield 1 momentálně působí, jako by měl boj předem vyhraný. Osobně se na něj dívám o to víc podezřívavě. Téma první světové války vyhlížím u této série již dlouho, ale po oznámení, že se dokonce i francouzská armáda do hry dostane pomocí DLC, jsem pochopitelně pojal obavy. Naštěstí mohu předem prohlásit, že otevřená beta této hry na mě působí velmi pozitivně.

Zachraňte vojína Lawrence

Beta vás zavede do Sinajské pouště, která vám připomene legendární hollywoodské filmy o Lawrencovi z Arábie. Dočkáte se tedy bojů mezi Brity a Osmanskou říší. Mapa je z velké části holá poušť s občasnými domečky a jedním menším městečkem. Co se ale týče počtu vojenské techniky a mariňáků, je mapa přeplněná až k prasknutí a atmosféra je tak silná, že by se dala krájet.

Battlefield_5.pngBattlefield_1.pngBattlefield_2.pngBattlefield_3.pngBattlefield_4.pngBattlefield_6.pngBattlefield_7.png
Takhle vypadá  Battlefield 1. Grafické stránce není co vytknout

Beta disponuje dvěma módy – Conquest a Rush. Pojďme se nejdříve podívat na klasický mód Conquest, ve kterém musíte obsadit a udržet určité body na mapě. Jedná se o mód, na kterém je mapa poměrně rozsáhlá, podporuje až 64 hráčů a po mapě si to šije nejrůznější technika od tanků a obrněných vozidel až po letadla.

 

Pokud si zvolíte hru za klasického pěšáka, hned od začátku běžíte na místa, kde nebudete snadnou obětí. Tou jste ale v podstatě všude.

 

Už od začátku hry pocítíte sílu konfliktu, kterým byla první světová válka. Scouti (snipeři) vás hned od začátku budou prohánět a přehledný povrch pouště využijí k masivnímu vraždění všech, kteří jsou na dohled. Pokud si zvolíte hru za klasického pěšáka, hned od začátku běžíte na místa, kde budete snadnou obětí. Tou jste ale v podstatě všude.

V módu Conquest se nachází jak volné prostory, tak budovy v malém pouštním městečku. Jako pěšák jsem pochopitelně chodil spíše ve městě, abych se před snipery schoval v budovách. Není ale bezpečno zkrátka nikde. A právě podle míry vaší odvahy a herními stylu se odvíjí výběr vaší třídy.

Zatímco snipeři, respektive scouti, vybírají spíše kopečky v pouštích, ostatní třídy bojují spíše na blízko. Nejklasičtější je třída Assault, která disponuje samopalem, který sice nepokropí vaše nepřátele deštěm kulek, ale jeho muška je přesná a na blízké vzdálenosti jako stvořená. Déšť kulek vytvoří třída Support, která zase ztrácí na rychlosti. Mně nejvíce sedla třída Medic, která má v zásobě útočnou pušku na středně velkou vzdálenost.

Battlefield_10.pngBattlefield_8.pngBattlefield_9.png
Battlefield_11.pngBattlefield_12.pngBattlefield_13.png 
Ostřelování ze zákrytu je osvědčenou válečnou taktikou. Hojně bude uplatňována i na vás

Pokud ale nejste sniper, pravděpodobně se ocitnete ve městě, které je terčem nejrozsáhlejších útoků. Atmosféra je tak hustá, že budete hledat úkryt ve všelijakých domech, které se brzy mohou pod tíhou bombardování proměnit v prach nebo je jednoduše strhne tank či nepřátelský granát. Je zde sice i hrozba bojového plynu, před tím se ale snadno ochráníte plynovou maskou či jednoduše utečete.

Ve hře můžete nepřátelé také zapíchnout bajonetem či praštit lopatou po hlavě. Hlavní je ale opět střelba, která vám opět umožní střílet jak po dávkách, tak používat automatické zbraně. Ve hře je však cítit, že zbraně nejsou moderními mašinami jako v Battlefieldu 4, což hře dává příjemný nádech a nutí vás u hraní přeci jen více přemýšlet. Opět zde však funguje postupné kupování nových lepších zbraní, což je z pohledu hratelnosti opravdu velký rozdíl. U plné hry to snad nebude znamenat velké znevýhodnění pro začátečníky.

Pěknou novinkou je také občasný příchod písečné bouře. Ta vás díky zhoršení dohledu zbaví tíhy sniperů a přenese boj na těsné vzdálenosti. Ostatně boje na vzdálenost jedné místnosti nejsou v Battlefieldu 1 neobvyklou záležitostí.

Tanky proti koním

Pokud vás propíchávání bajonetem a krčení v budovách začne nudit, můžete vlézt do jednoho z bojových vozidel. Mluvíme-li o módu Conquest, můžete vlézt do tanku, opancéřovaného vozidla, letadla nebo si osedlat koně. A ve všech případech je hratelnost naprosto odlišná.

Mně nejvíce sedl těžký tank, ve kterém pomocí velkého děla ničíte nepřítele za nepřítelem nebo drtíte celé budovy, můžete ale také vlézt do rychlejšího, leč slabšího, lehkého tanku. Tank je v dobrých rukách doslova zbraní hromadného ničení, ale dá se i poměrně snadno zničit. Nacházíme se v době první světové války, takže i pouhý granát udělá poprask. I proto v případě, že se do tanku spawnete, získáte třídu Engineer, která není dobrá jako pěšák v boji, ale zato umí tank opravit.

Battlefield_17.pngBattlefield_15.pngBattlefield_18.pngBattlefield_20.pngBattlefield_26.pngBattlefield_27.pngBattlefield_28.png
Nemusíte chodit jen po vlastních nohách, prostředků k transportu a boji je hromada. Od koně, přes auta, tanky, vlaky až po letadlo

Na pěchotu se hodně hodí i opancéřované vozidlo. To disponuje pouze kulomety, dle typu vozidla – u některých jako řidič ani kulomet neovládáte a musíte se spolehnout na vaše spoluhráče.

Zajímavá, leč velmi náročná, je hra za kavalerii. Na rozdíl od vozidel je její velikou nevýhodou vaše velká zranitelnost spojená také s tím, že se na vás nepřátelé často zaměřují. V případě kavaleristy disponujete jak puškou (i když na koni se příliš dobře nemíří), tak šavlí. No a pokud se dokážete dostat na dosah k nepřátelům, je to úžasné. Šavlí zabijete kohokoli na jednu ránu a pocit, když se vám podaří rozmetat nepřátelský útok, je naprosto báječný. Kvůli zranitelnosti a nízkému počtu však kavalerie do výsledků bitvy moc nezasáhne.

 

Díky kombinaci všech těchto vozidel si můžete být jisti, že pískání kulek a všudypřítomné výbuchy jsou na denním pořádku.

 

U strojů nutno zmínit také letadla. Za ně se na rozdíl od stíhačů ve Star Wars Battlefront hraje samozřejmě velmi špatně, ale do mapy patří jako dělané. Obstarávají totiž bombardování, které zaručí, že mapa jen tak neomrzí.

Zajímavým přírůstkem je i vlak, který přijede v módu Conquest ke konci hry a nemusí přijet vždy. I když se pohybuje striktně po kolejích, jeho trasa začleňuje i některé kontrolní body a dokáže po mapě udělat pořádný zmatek.

Battlefield_14.pngBattlefield_19.pngBattlefield_21.png
Battlefield_22.pngBattlefield_23.pngBattlefield_24.png 
Hra je velmi pestrá. Prostředí, počasí i strategie se mění a dokážou překvapit

Díky kombinaci všech těchto vozidel si můžete být jisti, že pískání kulek a všudypřítomné výbuchy jsou na denním pořádku. Můžete se však pustit také do módu Rush, ve kterém bráníte nebo útočíte na telegrafy. Mód se liší v tom, že z vozidel nabízí pouze tanky a opancéřovaná vozidla a místo velké otevřené mapy vám uřízne její kousíček a v průběhu hry postupujete dál. Mód je o něco menší, je maximálně pro 24 hráčů, často se ale dostanete do těsných bojů. Je to jistá klidnější varianta v bouřlivých válečných střetech.

V poušti se skrývá naděje

Je sice pravda, že Battlefield 1 obsahuje v podstatě totéž, co jeho předchůdci, a některé klíčové strany, jakou je hlavně francouzská armáda, dodá pouze pomocí DLC. Svou hutnou atmosférou vás však naprosto pohltí a pocit velkého válečného konfliktu do vás vstoupí jako nikdy. Hra samozřejmě není simulace, což bychom od Battlefieldu ani nečekali. Pokud hledáte simulaci první světové války, doporučuji zkusit střílečku Verdun.

Battlefield_30.pngBattlefield_31.pngBattlefield_32.png 
Hra není přesnou simulací, ale nabízí velmi chytlavý kompromis mezi odpočinkovou střílečkou a reálným světem. Hra vás do své atmosféry rychle vtáhne.

První dojmy z Battlefieldu 1 jsou ale velmi kladné, do výsledné hry je ale přeci jen ještě daleko. Prezentovat se nám má také kampaň, ve které série Battlefield bohužel většinou selže. Hlavně se ale nemůžeme dočkat, až vstoupíme i do bojových scénářů uvnitř Evropy.

Diskuze (5) Další článek: Nové video ke Kingdom Come: Delivrance ukázalo výstroj a zbraně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,