PS2 a Xbox 360 před soudem za žhářství

V USA se objevily dvě unikátní žaloby. Jedna byla podána ve státě Illinois, druhá v New Yorku; jedna žaluje Microsoft, druhá Sony. Základ mají ale obě stejný: náhradu škod na majetku (a v jednom případě i životě) způsobených požárem, za nějž mohla konzole.

V roce 2004 vypukl ve Warsaw v Illinois požár, který zničil rodinný dům a při němž uhořelo novorozeně. Rodiče nyní žalují Wal-Mart, Microsoft a společnost zodpovědnou za výrobu zdrojů k Xboxu za škody na majetku přesahující 50 000 dolarů. Případ se začal řešit loni v prosinci u prvnoinstančního soudu, nyní se ale celá kauza díky Wal-Martu přesouvá k okresnímu soudu.

Na této žalobě je zajímavý fakt, že jako zdroj požáru uvádí Xbox 360 – a to i přes to, že tento systém byl na trh uveden až o rok později, než došlo k požáru. Základem žaloby je fakt, že v únoru 2005 Microsoft připustil, že nepatrné množství zdrojů (zhruba 1 kus z 10 000) mohou být vadné a teoreticky mohou způsobit požár.

"Microsoft je již seznámil s touto tragickou událostí, k níž došlo v prosince 2004", uvedl tiskový mluvčí žalované společnosti. "Plně cítíme s rodinou. Nicméně si nejsme vědomi žádných důkazů, že požár byl způsoben Xboxem. Žaloba rovněž tvrdí, že v požáru figuroval Xbox 360, ovšem tato verze konzole nebyla v době celého případu na trhu dostupná."

Žalobu proti společnosti Sony podala pojišťovna Allstate poté, co vyplatila dvěma pojištěným osobám 90 313 dolarů (1,9 miliónů korun) jako pojistné za škody na majetku způsobené požárem ze srpna roku 2005. Žaloba tvrdí, že požár byl způsoben selháním konzole Playstation 2 a uvádí, že společnost Sony byla nedbalá při designování, sestavování a testování dané konzole ve smyslu bezpečnosti jejího použití.

Žaloba byla podána minulý měsíc u newyorkského nejvyššího soudu, ale minulý týden byl spor přesunut k okresnímu soudu. Allstate žádá odškodné za vyplacenou pojistku, náhradu vynaložených nákladů v souvislosti s vyplacením této pojistky a náhradu soudních nákladů.

Stejně jako Microsoft i Sony měla problémy se zdrojovými jednotkami pro své konzole. Některé zdroje, které Sony dodávala se svými tenkými PS2, měly sklony k přehřívání a teoreticky mohly probíjet nebo představovat zvýšené riziko vzniku požáru. Sony tuto kauzu odmítla jakkoli komentovat, což je standardní postup společnosti v obdobných případech.

Zdroj: Gamespot

Diskuze (5) Další článek: Preview: Bioshock – Kde ryby dávají dobrou noc

Témata článku: , , , , ,