PSM2, únorové číslo – zapomeňte na GTA, přichází Driver 3

Nedávno byl PSM2 první s informacemi o Matrixu jako hře, tentokrát jako první přináší pořádné informace o hře Driver 3, která se má stát nejtvrdší konkurencí pro milované GTA. Kromě osmi stránek věnovaných tomuto titulu nabízí nový PSM2 také nejčerstvější zprávy o připravované trilogii Tomb Raider a mnoho dalšího.

Úvodník třináctého čísla PSM2 se zabývá docela ožehavým problémem „videoherních novinářů“. Jde o skutečnost, že při své honičce za novými zprávami o připravovaných hrách často narazí na věci, které mají být pro hráče překvapením. Dobrým příkladem může být třeba loňské skandální odhalení, že se v MGS2 většinu hry hraje za jinou postavu, než je Solid Snake. Ještě horším případem je, když takový novinář (který je koneckonců především extrémně nadšeným hráčem, toužícím po stejném zážitku, jako všichni ostatní) shlédne závěrečnou animaci hry, která ještě ani nevyšla (PSM2 týmu se to podařilo u připravovaného Tomb Raidera, mojí maličkosti se tohle přihodilo třeba právě se zmiňovaným MGS2). Je potom věcí profesionality a především loajality hráče k hráči, nechat si taková tajemství pro sebe a „nespoilerovat“, nekazit zážitek ostatním, které ono překvapení teprve čeká. Nedávno jsem narazil na jednoho „obyčejného“ hráče v diskusním fóru hry Unreal 2 – tenhle nešťastník prozradil ve svém příspěvku celé outro, které jinak patří k příjemným a originálním překvapením této hry. Proto říkám: děkujme bohu za profesionální novináře (jako jsou třeba ti z PSM2) a ohleduplné hráče, kteří dokáží udržet jazyk za zuby, i když je šokující informace pálí a nutí k vypovězení.

Obálka čísla

Mezi novinkami stojí za zmínku potvrzení připravovaného titulu Futurama na motivy vynikajícího animovaného seriálu od tvůrce Simpsonových. Článek je vybaven i screenshoty ze hry. Velmi zajímavý námět pro hru si zvolili Computer Artworks (tvůrci úspěšného titulu The Thing) pro svůj nový titul A Sound Of Tunder – kdo čte R. Bradburyho, ten ví, oč se jedná. Cestování v čase, lovení dinosaurů a ovlivňování budoucnosti může být výborná zábava. Bez zajímavosti jistě není ani připravovaná konverze Xboxového hitu Splinter Cell, zvlášť na její technickou povedenost je celá PS2 komunita zvědavá. Velmi podrobný článek plný exkluzivních a ujasňujících informací je věnován netrpělivě vyhlížené a neustále odkládané hře Tomb Raider: Angel Of Darkness. Příběh, návaznost na připravované další dva díly plánované trilogie, rozhovor s šéfem vývojového týmu… co víc byste mohli chtít? Mimo jiné zde najdete potvrzení, že se natáčí druhý film s Angelinou Jolie. Další mohutný článek je věnován připravované wrestlingové hře Pride FC, která má být věrným odrazem nejbrutálnějšího sportu na světě.

Sekci preview začíná další rozbírání netrpělivě očekávaného titulu MGS2: Substance, který se dočkal oficiálního termínu vydání pro Evropu – 28. března. Několik dalších, méně významných preview následuje hlavní obsah třináctého PSM2: monstrózní článek, nabízející jako první pořádné informace o hře Driver 3, která disponuje slibným potenciálem, schopným sestřelit The Getaway i GTA. Oblíbený gangsterský žánr se stal skutečným mainstreamem videoherního světa.

Recenze zahajuje hra Star Wars: The Clone Wars, která si odnesla lehce nadprůměrné hodnocení především díky kombinaci ohromující grafika vs nepřehlednost. Nevyhnutelně vysoké hodnocení si odnesla PS2 konverze Xboxové konverze hry Silent Hill 2. Pokud v tom máte zmatek, pak vězte, že hra nejprve vyšla na PS2, pak ji vylepšili pro Xbox a nyní tato vylepšená verze vychází opět pro PS2 (a PC). Jsem upřímně zvědavý, kolik sklaních fanoušků si ji koupí (já ano). Smutně průměrné ohodnocení (především díky „klasické“ obtížnosti ze staré školy) si odneslo nejnovější pokračování vynikající klasické série Contra (možno zaměnit s názvy Probotector nebo Turrican). Velký úspěch si vysloužil titul Mortal Kombat: Deadly Alliance, který podle všeho naplnil nenaplnitelná a přemrštěná očekávání Martina Bočka, který je představitelem MK komunity zde na Doupěti a vede spřátelený MK web. Jedním z nejzajímavějších titulů měsíce je bezesporu hra SOS: The Final Escape – konverze úspěšné japonské katastrofické survival nehoror hry, ve které se probíjíte velkoměstem, zasaženým zemětřesením. Kombinace boje o přežití v Resident Evil stylu a starání se o slabou dívku v duchu milované hry Ico nemůže nechat žádného hráče chladným. Recenze importovaných her se věnují titulům Dead To Rights (povedenější varianta na Max Payne) a Mark Of Kri (moderní Golden Axe). Obě hry si odnesly slušné nadprůměrné hodnocení.

Recenze nových filmů na DVD dle mého názoru přehnaně vychvaluje scénáristicky průměrný francouzský film Vidocq a zcela zaslouženě vynáší do nebe klasiku Scarface (Zjizvená tvář), ve které vám Al Pacino ukáže, jak vypadá tvrdší varianta mafiánského Kmotra. Ideální vzdělávací film pro fanoušky GTA. Stránka věnovaná konkurenci se zabývá především novým Game Boy SP, který má konečně podsvícený display a kromě toho je zase o něco menší a hezčí. Zajímavý tématický článek se zabývá PS2 událostmi roku 2002 (a že to byl bohatý rok!), následuje náročný, nicméně zábavný test znalostí a rubrika cheaty + 2. část návodu na The Getaway. U konce časopisu najdete také úplný přehled hodnocení her v minulých PS2. Dopisové rubrice kraluje dopis fanatického fanouška PS2 s návodem na definitivní opuštění reality, jak ji známe.

Do dalšího čísla slibuje PSM2 recenzi nové hry s Indiana Jonesem, recenzi všech „dvojek“ – MGS2, ZOE2, DMC2 a mnoho dalšího. Počkat si musíme do 20. února.

Váš názor Další článek: Demoverze české hry Brány Skeldalu 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,