PUBG: na mobilu lepší, než byste čekali (mobilní recenze)

Žánr Battle Royale prožívá v této době rozkvět, a to tak velký, že mimo PC a konzolí zasáhl také mobilní telefony. Zatímco Fortnite je zatím jen pro vyvolené, PUBG jsme se začali blíže věnovat a opravdu se to povedlo.

Snad každý z nás si pamatuje, jak jednu dobu přišel boom a na mobilu hrál snad každý. Všichni byli nadšení, že mohou své přístroje ovládat pouze dotykem obrazovky a slavné mobilové hry jako Angry Birds nebo Fruit Ninja nebylo možné brát na lehkou váhu. Záhy se tyto hry rozšířily i na jiné platformy – Angry Birds dokonce dostalo film a Fruit Ninja vyšel i na Kinect a VR.

Možná dneska není nehorázně cool, když někdo hraje Angry Birds, ale hraní na mobilech vzkvétá. Stačí si vzpomenout na Pokémon GO. Nyní se každopádně dostáváme do zajímavé situace. Titul, který byste na mobilech ani nečekali, který se přece musí hrát špatně, už je možné hrát i na mobilech. A i když vás to možná překvapí, PUBG se na mobilech hraje velmi dobře. Upozorňujeme, že tato recenze se zaměřuje čistě na kvalitu mobilové verze. Recenzi hry samotné jsme na webu již sdíleli.

Sniperem se asi nestanete

Samozřejmě hraní na mobilu má opravdu hodně omezení. Co je důležité, PUBG na mobilu znamená PvP pouze mezi hráči na mobilech, takže nejste nijak znevýhodněni. Stále nechápu ten šílený nápad cross-platformu v případě Fortnite, kde hráči na mobilech zkrátka nemají proti hráčům na PC a konzolích žádnou šanci.

pubg_1.jpgpubg_2.jpgpubg_3.jpgpubg_4.jpg
Při prohlížení screenshotů berte v potaz, že hra vypadá na malé obrazovce mnohem lépe

Pokud jste někdy hráli střílečku na mobilu, bude vám ovládání povědomé. Na levé straně máte dotykovou plošku na chůzi a vpravo tlačítko pro střelbu, zamíření, nabíjení, krčení a skákání. Některé úkony se navíc vykonávají automaticky – vaše postava automaticky bere vybavení, které je kvalitnější nebo ho potřebujete. Takže nemáte-li helmu a najdete helmu lvl 1, hra ji vezme automaticky a dojdete-li k helmě lvl 2, hra ji automaticky změní.

 

PUBG na mobilu znamená PvP pouze mezi hráči na mobilech, takže nejste nijak znevýhodněni

 

Pochopitelně míření není nejlepší, ale jde to. Musíte si na to prostě zvyknout a více než na míření záleží na vaší pozici. Všichni hráči míří špatně, ale přeci jen je snazší trefit stojícího postavu na trávě než krčící se postavu na zarostlém poli. Pohyb je celkem bezproblémový, pouze řízení auta je hodně těžkopádné.

pubg_5.jpgpubg_6.jpgpubg_7.jpgpubg_8.jpgpubg_9.jpgpubg_10.jpg
Grafický propad z velké části promíjí dobrá optimalizace a fakt, že hru hrajete na mobilu

Samotný žánr Battle Royale se do mobilu také hodí. Jen počítejte s tím, že každá hra je celkem dlouhá a že žere hodně dat, takže raději vždy zůstaňte na wi-fi. To ji trochu omezuje a mrzí mě, že nemůžete hrát offline s boty. Rozhodně je výhodou, že je hra zdarma, takže mobil může být zbrusu nové prostředí, kde si hru zahrát s přáteli, kteří si PUBG zatím nekoupili. Rovněž musím zdůraznit, že ve hře nejsou žádné radikální mikrotransakce. Každý má stejnou šanci na výhru.

Technická stránka občas zlobí

Po stránce grafiky se hra dočkala na mobilech samozřejmě hodně silného propadu. Stačí se kouknout na téměř každé porovnávací video. Každopádně musíme brát v potaz, že se jedná o mobilní verzi a vzhledem k tomu vypadá hra hodně dobře.

Zároveň je celkem dobře optimalizovaná. Mám Samsung Galaxy J7 a i když jsem měl grafiku pro účely testů nastavenou na menší detaily, nebyl problém hru rozjet. Samozřejmě záporem je již zmíněná náročnost na baterii. Pokud cestujete daleko a víte, že nebudete mít dva dny možnost nabít si mobil, rozhodně hru nehrajte.

 

Bugů je docela dost, i když se obvykle nejedná o nic, kvůli čemu byste museli hru restartovat

 

Dalším neduhem jsou bugy. Těch je docela dost, i když se obvykle nejedná o nic, kvůli čemu byste museli hru restartovat. Výjimkou byla šílená rozmazaná textura kolem mé postavy a podivný bug, kdy hra musela ze země brát veškeré věci, co našla a moje postava se doslova zasekla na místě.

Pro mobil ideální

I přes bugy a horší grafiku v porovnání s PC jsem s PUBG na mobilu velmi spokojený. Je to skvělý zabiják času, kterého můžete využít kdekoli, kde chytáte Wi-Fi. Tencent Games rozhodně vytvořil skvělý port.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • dobrá optimalizace
  • skvělé ovládání (s ohledem na to, že jste na mobilu)
  • na mobil hezká grafika
  • je to zdarma

Zápory:

  • občasné bugy
  • rychle vybíjí baterii
  • žádný offline mód pro hraní s boty
Diskuze (3) Další článek: Venku jsou čerstvé záběry ze zombie survivalu State of Decay 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,