Quadrax III – skvělý remake známé české legendy

Je jen málo her, které můžeme označit za klasiku či legendu ve svém žánru. A těch, co pocházejí od českých nebo slovenských autorů je ještě méně. Kdo však zná alespoň trochu českou scénu a sleduje ji již od jejího počátku, zná určitě Quadrax. Tato hra od slovenského týmu Cauldron jistě právem patří mezi to málo her, jež si jistě zaslouží uznání a obdiv všech.
Slovenský tým Cauldron, kterým mimo jiné vydal báječnou tahovou strategii Spellcross nebo nedávno čtvrtý díl série Battle Isle, není v herním světě žádným nováčkem. Jedním z jeho prvních počinů byla i výborná logická gameska nazvaná Quadrax. Hra, která vynikala hlavně na svou dobu docela dobrým zpracováním a s tím se ruku v ruce nesla i hratelnost, jež byla naprosto báječná, čehož byl důkazem i počet levelů – 100, to je opravdu mnoho i na některé dnešní hry.

Čas ale neúprosně ubíhal a původní hra si stále nacházela nové a nové příznivce, což vyústilo v to, že jeden z nich na popud svých přátel se jednoho krásného slunného dne pustil do vývoje předělávky této skvělé hry a jak to dopadlo můžete posoudit sami.

Příběh hry byl inspirován románem Michaela CRICHTONA Kongo. Budete zde postaveni do rolí dvou cestovatelů, kteří putují touto nepříliš hostinnou krajinou. A váš cíl je tedy prostý – s těmito dvěma cestovateli musíte projít všemi pětačtyřiceti úrovněmi, které na vás čekají - musíte se vyhnout mnoha nástrahám a skoro pokaždé musíte použít svůj mozek, protože tato věc je u logických her, jak jistě uznáte sami, nejdůležitější.

U tohoto typu her je velice důležité ukládání, nejinak tomu je i zde. Celý systém „ukládání“ hry je řešen ve formě hesel, jež se dozvíte vždy po dokončení úrovně a při startu nové hry jej můžete zadat a hra vás ihned přesměruje do úrovně, v níž jste naposledy skončili. Ale pozor, nemyslete si, že se hesla dají někde sehnat! Třeba na webu nebo v nějakém cheatovacím programu, to ne – hesla jsou totiž generována na každém počítači jiná, to je docela příjemná změna a mnoho lidí tak bude moci zapomenout na používání všemožných cheatů a hru si tak ničím nekaženou mohou zdolat až do úplného konce.

Ke hře je přiložen i editor úrovní, což je docela dobrá věc, protože si tak můžete tvořit vlastní levely, měnit si hudbu, grafiku, příběh a spoustu jiných věcí. Grafická stránka hry je dobrá a v dnešní době je to takový průměr. Sice bych tu měl jednu výtku týkající se pohybu postav – zdají se mi až přespříliš pomalé. Nevím, možná je to jen subjektivní názor, ale věřte, je to tak.

Suma, sumárum: Quadrax III je dobrá hra, u které vydržíte určitě dlouhou dobu a jen tak na ni nezapomenete. Máte-li rádi logické hry, je to pro vás jasná volba, vám ostatním mohu jen doporučit.

Download (11 MB) zde; VypalCD zde.

Diskuze (12) Další článek: Clive Barker´s Undying demo

Témata článku: , , , , ,