Q.U.B.E. 2: logické myšlení i na cestách (recenze Switch verze)

Logické first-person hry prostě neomrzí. Člověk může trochu relaxovat a místo reflexů procvičit svou mysl. Q.U.B.E. 2 se v tomhle již osvědčilo a nově vychází také na Nintendo Switch.

Co baví

  • Stále zábavná hra
  • Podobných her na Switch moc není
  • Styl hry se na Switch hodí

Co vadí

  • Těžkopádnější hratelnost
  • Mírné technické problémy
6/10
Hodnocení

Setkáváme se s tím čím dál častěji. Danou hru už jsme dávno hráli, ale její oznámení pro Nintendo Switch vyvolá skoro stejnou radost, jak kdyby tu hru oznámili nově. Možnost zahrát si ji na cestách dává zážitku nový rozměr a vrací nám chuť se ke hře vrátit.

Q.U.B.E. 2 se zdá do autobusu celkem ideální. Je to velmi povedená logická hra. Hádanky nejsou příliš komplikované, každopádně stále dokáží potrápit. Jelikož jsme se hře již věnovali, tato krátká recenze se zaměří vyloženě na kvalitu Switch verze. Základy o hře samotné ale budou zmíněny.

Ve světě geometrie

Hra je založena na krychlích. Cílem je se pouze dostat z jednoho místa na druhé. K tomu vám pomůže speciální schopnost ovlivňovat konkrétní místa tvořením různých objektů. Můžete z daného místa nechat vyjet červený kvádr, vytvořit tam modrou „trampolínu“ nebo z něj nechat spadnout zelenou krychli.

Q.U.B.E. 2 (1).jpgQ.U.B.E. 2 (2).jpgQ.U.B.E. 2 (3).jpgQ.U.B.E. 2 (4).jpg
Q.U.B.E. 2 je rozhodně kvalitní logická hra

Zaměření na kostky není náhodné. Jednak je tu příběh, který se celé struktury týká a i když se nejedná o veledílo, je to velmi příjemný doplněk. Příběh hlavně dá hře nějaký směr a tlačí vás dál. Původně je celkem jednoduše veden k tomu, že daný objekt Zemi ohrožuje a vy musíte vnitřek prozkoumat. Postupně se začne komplikovat.

 

Celkově je Q.U.B.E. 2 rozhodně dost dobrá hra, která však zároveň příliš neriskuje a operuje převážně z jiných her známých prvků

 

Hlavní důvod je přehlednost. Na kostkách víte, kam co spadne a díky tomu se dá celá akce dobře naplánovat. Logické hádanky jsou zde často závislé na dobrém provedení a hlavně výborném načasování. Díky krychlím se vám to dost usnadní.

Q.U.B.E. 2 (5).jpgQ.U.B.E. 2 (6).jpgQ.U.B.E. 2 (7).jpgQ.U.B.E. 2 (8).jpgQ.U.B.E. 2 (9).jpgQ.U.B.E. 2 (10).jpg
Na Nintendo Switch se konceptem hodí, i když trpí spoustu chybkami

Celkově je Q.U.B.E. 2 rozhodně dost dobrá hra, která však zároveň příliš neriskuje a operuje převážně z jiných her známých prvků. Přesto zabaví, k původně zmíněným schopnostem se připojí vlastnosti prostředí a hra dokáže zaujmout.

Těžkopádnější hratelnost

Je vážně fajn, že hra není náročná na ovládání. Na Nintendo Switch se totiž neovládala nejlépe, a to zejména v handheldovém módu. Je třeba trochu preciznosti, aby byl člověk schopen kliknout na tu správnou krychličku ve správný čas. Analogové páčky se ukázaly trochu neohrabané a hůř se s nimi míří.

Q.U.B.E. 2 (11).jpgQ.U.B.E. 2 (12).jpgQ.U.B.E. 2 (13).jpgQ.U.B.E. 2 (14).jpgQ.U.B.E. 2 (15).jpgQ.U.B.E. 2 (16).jpgQ.U.B.E. 2 (17).jpgQ.U.B.E. 2 (18).jpgQ.U.B.E. 2 (19).jpg
Zejména špatně zvládnuté hraní analogovými páčkami způsobilo, že hratelnost je těžkopádnější

Zároveň chůze není nejlepší. Dopředu se jde v pohodě, ale pokud dáte páčkou příkaz, ať jde postava do stran, reaguje hra pomaleji. Naštěstí hratelnost nevyžaduje perfektní zvládnutí hry, aby byly tyto problémy zásadní. Přesto rozhodně nejsou zanedbatelné.

Problémy s grafikou

Na hře je jasně vidět, že je na Switchi graficky slabší. To se dalo čekat, záleží hlavně na tom, zda vypadá ještě dobře. To naštěstí vypadá. Osobně mi nepřišel příliš rozdíl, zda hrajete hru v handheldovém nebo televizním módu. V obou byla rozmazanější, ale po chvíli hraní si zvyknete a je to ok.

Q.U.B.E. 2 (20).jpgQ.U.B.E. 2 (21).jpgQ.U.B.E. 2 (22).jpgQ.U.B.E. 2 (23).jpg
Ve hře často narazíte na problémové textury

Problém je spíš v tom, že textury občas blbnou. Zvlášť později ve hře, kdy se zde objevuje hodně zeleně. Rostliny často zmizí, když přes ně přecházíte, občas je vidět, že listy prochází některými kostkami. Nepůsobí to moc dobře.

Q.U.B.E. 2 (24).jpgQ.U.B.E. 2 (25).jpgQ.U.B.E. 2 (26).jpgQ.U.B.E. 2 (27).jpgQ.U.B.E. 2 (28).jpgQ.U.B.E. 2 (29).jpg
Propady fps jsou na denním pořádku, bohužel

Setkal jsem se rovněž s technickými problémy. Hodně nepříjemné bylo, když jsem vyndal konzoli z Docku a ovládání se nechtělo nastavit na handheld. Když jsem Joy-Cony odebral, tak je to zachytilo, ale když jsem je připojil do konzole, hra je nebyla schopna zaznamenat. Řešením byl restart hry. Dalším problémem byl častý propad snímků.

Dokáže zabavit všude

Přes všechny nedostatky kvalita hry převažuje nad občas dost nepříjemným technickým stavem. Na Switchi holt moc podobných her nenajdete a Q.U.B.E. 2 fanoušky logických her rozhodně nezklame. Sám jsem se nachytal, jak se z půlhodinového posezení na gauči stal tříhodinový maratón.

Pokud jste Q.U.B.E. 2 již hráli, asi vám Switch verze toho moc nenabídne. Hra je stále stejná a přechod na handheld nepřidává moc nových možností. Pokud jste titul ale nehráli, je Switch skvělou možností, jak tuto mezeru vyplnit.

Verdikt

Vlastníte-li Switch, rozhodně není koupě Q.U.B.E. 2 povinnosti. Každopádně pokud jste tuto hru ještě nehráli, na Switchi vám udělá radost a zabaví vás na několik příjemných hodin.

Váš názor Další článek: Scalebound možná žije. Vrátí se jako exkluzivita pro Nintendo Switch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,