RAGE Fury MAXX – překvapivý tah ATI!

ATI, kanadský výrobce videokaret, byl vždy o krok vzadu za herní grafickou špičkou. Záře kvalitního čipu Rage 128 uvedeného v lednu letošního roku rychle zanikla pod tlakem Voodoo3 a TNT2. Teď však ATI nečekaně přichází s kartou, která (ačkoli designem nepříliš inovativní) je natolik výkonná, že má dobrou šanci zaujmout mnoho hráčů.

Málokdo asi čekal, že by se k firmám NVIDIA a S3 s jejich čipy GeForce 256 a Savage2000 před vánoci mohl přidat ještě další významný hráč. Z dílen společnosti ATI však vzešla karta Rage Fury MAXX, která je postavena na principu propojení dvou akcelerátorů stejného typu za účelem zvýšení výkonu.

Podobnou technologii již dříve použila firma 3dfx pod názvem SLI (Scan Line Interleave), kdy po propojení dvou karet Voodoo2 generovala jedna karta sudé obrazové řádky a druhá liché, nebo firma Metabyte se svým PGP (Parallel Graphics Port), kdy jedna karta generovala horní půlku obrazu a druhá dolní. Oba tyto přístupy umožňovaly dosáhnout výkonu, který se v optimálním případě blížil dvojnásobku výkonu jednoho z použitých akcelerátorů. 3dfx zaznamenala (na rozdíl od firmy Metabyte) se svou technologií SLI relativní úspěch, i když nutila hráče k zakoupení dvou stejných grafických karet.

Jistě si kladete otázku, zda je ATI tak naivní a chce vás v dnešní době, kdy SLI je již přežitkem, nutit k současnému nákupu dvou svých akcelerátorů. Samozřejmě tomu tak není – na kartě MAXX se totiž nacházejí dva čipsety Rage Fury Pro taktované na 125 MHz, přičemž každý z nich má pro sebe 32 MB SDRAM s taktem 143 MHz (dohromady má karta tedy 64 MB).

První předběžné testy karty Rage Fury MAXX měl možnost provést časopis GameSpot a jejich výsledky jsou více než zajímavé. Na Pentiu III 600 v timedemu hry Expendable skóroval MAXX takto:

1) 1024x768x16 – 59,1 FPS

2) 1024x768x32 – 55,0 FPS

3) 1600x1200x32 – 30,9 FPS

Výsledek (1) je o dost lepší, než výkon karty s čipsetem TNT2 Ultra. Výborná implementace 32bitových barevné hloubky je pak vidět na výsledku (2) – výkon poklesl oproti (1) pouze o 4 FPS! Totální bombou je ovšem výsledek (3): takovéto rozlišení v 32bitových barvách dosud v hratelné podobě nepředvedla žádná z na trhu dostupných karet.

Podle ATI leží výkonnostní strop karty MAXX na 500 miliónech pixelů za sekundu (GeForce 256 má mít 480). V Direct3D by měl MAXX být zhruba na úrovni GeForce, v OpenGL zatím o 5 – 20 % zaostává; firma však do začátku distribuce slibuje znatelné vylepšení ovladačů OpenGL.

Grafická karta ATI Rage Fury MAXX by se měla objevit na trhu v listopadu s předpokládanou cenou 250 dolarů. Zatím se jeví, že má dobré předpoklady ubrat konkurenci nějakou část větru z plachet. No, ještě jim dáme šanci všem a na vánoce se uvidí, co říkáte? ;-).

Váš názor Další článek: 5 nových screenshotů z Battlezone 2

Témata článku: , , , , ,