Ragnarok Online - na českých serverech korejského zázraku

Možná znáte cesty Rune-Midgardu poslepu, možná ani netušíte, co je to Ragnarok. Tak jako tak vám má tohle korejské MMORPG co nabídnout. Kouzelný svět velkých očí a malých sukní – totiž ostrých mečů a mocné magie – u nás nabízí rovnou tři servery a my se jim teď podíváme na zoubek.
Kapitoly článku

Reborn - znovuzrození legendy

Těžko je hodnotit server, který je zatím v testovacím provozu. To, co píši o Rebornu nyní, nemusí být již zítra ani pravda. I přesto je Reborn server, který mě láká nejvíce. To je z velké části dáno již sestavou GM, protože Sir Loon a K3dt jsou pro většinu hráčů dostatečnou zárukou kvalitního hardcore serveru.

Reborn rozhodně není určen pro nováčky, ať už se jedná o zkušenosti s MMO hrami, nebo i jen s Ragnarokem. Tomu odpovídá i přístup k hráčům, najdete zde mnohem více starších hráčů, kteří se Ragnaroku již nějakou tu dobu věnují. A co potěší každého kněze, je nepřítomnost heal plsáků, protože pravidla pro komunikaci jsou poměrně striktní a jejich prosazování jasné.

  
A další velká svatba * Nevěsta vášnivě líbá ženicha * To se to seká s podporou postavy na 99

Pod ochrannými křídly CzechRO se tak rozbíhá server, kde nebude nouze o novinky, aktuální vylepšení a zajímavé úkoly. Můžete zde využít jak zázraku znovuzrození a přechodu na alternativní povolání, tak i supernovice a spoustu nových map, přidaných jen pár chvil po korejském oficiálním serveru. Zpočátku však budete za tyto vymoženosti platit daň v podobě nižšího počtu hráčů a nerozjeté ekonomiky, jako ostatně kdekoliv po wipe.

V současné době je na serveru testovací provoz, který vyvrcholí právě oním finálním wipem. Testování je opravdu v plném proudu, pokud očekáváte čistou zábavu, tak se připravte na mnohé strasti. Jakmile se objeví nějaká chybka, tak je často řešena i restartem serveru, který je ale většinou oznámen dostatečně předem. Někdy se však stane, že stroj neudrží nějakou speciální kombinaci dovedností a havaruje. Naštěstí GM velmi rychle odstraňují problémy a vůbec se snaží o plynulý provoz.

Nicméně testování přináší i jedno pozitivum pro hráče, jenž by se neobešli bez silných postav. Vaši hrdinové se vyvíjejí výrazně rychleji, než je tomu na oficiálních serverech, takže je možné dosáhnout druhého povolání za odpoledne. Pokud tedy víte, jak na to, ale kdybyste to nevěděli, tak stejně není Reborn určen pro vás. Server bude opravdu hardcore, takže se je na co těšit.

  
Však moje Munak Tě přemluví! * Tradá a je ze mě Rogue * Skrytá reklama, teda ne ani moc skrytá

Oficiální servery:

Jak se pozná závislost:

Na ICQ se bavíte jako my v tabulce.
Nakupovat chodíte zásadně do Prontery, nebo Payonu.
Pokud jste nemocní, dojdete na náměstí a začnete řvát heal pls.
Před zkouškami pijete spoustu hroznového džusu, přidává přeci SP.
Na každé dítě zkusíte ukazovat maso, aby vám maminka řekla, kde se dá udělat džus.
Chleba zásadně umlátíte kladivem, nejste přeci zloděj, abyste použili nůž.
Nemůžete změnit styl účesu, jenom jej můžete obarvit.
Když vám kamarád oznámí, že úspěšně složil zkoušku, odpovíte "/e11"
Zboží od obchodníků na náměstí bývá levnější než v obchodech o 20%.
Pokud koupíte něco, co nepotřebujete, můžete to kdykoliv prodat za polovinu.
Když se perete a z protivníka nelítají žádná čísla, pomyslíte si, že jste pravděpodobně na GW
Nechodíte do pyramid, jsou tam přeci minotauři.
Na svatbu chodíte plně vyzbrojeni, co kdyby se objevil Baphomet.
Jako děti po smrti získáte při znovuzrození polovinu životů.
Jedině obchodníci smějí prodávat, ostatní mohou jen sedět a držet nad sebou ceduli.
Na potkání se ostatních ptáte na jejich úroveň.
Cestujete zásadně pomocí Kaper.
Do domu můžete vstoupit jen pokud je ve vchodu blikající kruh.
Když si jdete zdřímnout, položíte na sebe ceduli s nápůisem "AFK".

Zaměřili jsme se sice na neplacené soukromé servery, ale nezmínit se o oficiálních by bylo trestuhodné. Vždyť tam celá sága Ragnaroku začala, konkrétněji tedy v Koreji, kde Gravity založila "server" kRO. Server pouze v uvozovkách, protože se jedná o více počítačů, z nichž se každý stará o jinou část hry. Při hraní si toho ani nevšimnete, ale pokud přecházíte mezi jednotlivými herními mapami, tak je velmi časté, že přecházíte i mezi servery. Veškerá výpočetní zátěž je tak rozumně rozložená, nemusíte se bát, že by hra spadla při každém kouzle.

Hlavní výhodou oficiálních serverů je počet hrajících lidí. Na CzechRO narazíte ve špičce na necelých pět set, kRO se pyšní desítkami tisíc. Hra tak dostává úplně nový náboj, když nepotkáváte jen pár známých, ale stovky neznámých hráčů, kteří mají většinou mnohem lepší přístup ke hře, přeci jen, platí za ni. Platby jdou hlavně na činnost GM, kterých je také několik desítek, takže pokud se něco stane, ihned se o vás mohou postarat.

Zpět ale ke kRO, jedná se o korejský server a jak je známo, v Koreji jsou MMO hry vnímány úplně jinak. Není zde důležité expit, ale žít a komunikovat. Stejně se vás ale přístup na tento server za normálních okolností netýká, nejprve byste museli složitě získat korejskou IP adresu (nebo alespoň zdání navenek, že ji máte).

  
Každý se léčí, jak umí * Bon Gun dostal palicí po palici * Můj mýval je nějaký přežraný

Bližší vám asi bude dvojice serverů iRO a Euro-RO, které jsou mezinárodní, konkrétně iRO je celosvětový se zaměřením na Ameriku, zatímco Euro-RO je evropský, pro nás asi nejdostupnější, i co se placení týče. Oproti korejskému mají navíc oba servery vyšší rate, protože "západní" mentalita je založená více na soutěživosti a porovnávání výsledků. Každopádně se jedná o úplně jinou herní zkušenost, o kterou není radno přijít.

Kdo nehraje s námi, hraje proti nám

Téma "kde hrát Ragnarok" jsme vyčerpali. Jistě, existuje celá řada zahraničních free serverů, z nichž můžete libovolný vyzkoušet (budiž vám seznam na www.gamesites200.com/ragnarok/ nápomocen), ale nad servery určitě každé vlastenecké srdéčko zaplesá. Představili jsme vám dopodrobna jednotlivá hnízdečka korejského umu, stejně jako váš duševní "Ragnarok-stav", kterému se dříve či později nejspíš nevyhnete. Věříme, že jsme vám nabídli užitečného průvodce, podle něhož se bude radost rozhodovat, kde ubytovat své roztomilé dobrodruhy.

  
Já s nemrtvou slečnou lovíme holku, co divně poskakuje a z břicha jí leze vetřelec se sirkou v ruce * Tady sprej vyjadřuje vše * A je ze mě navždy boží bojovník

Ragnarok Online je komplexní hrou, o níž by se dalo psát hodně, hodně dlouho. Konec konců o její výjimečnosti svědčí i existence televizního seriálu Ragnarok The Animation (samozřejmě se jedná o anime :-), stejně jako nespočet nejrůznějších stránek věnujících se hře. Aby byl náš na velikost Ragnaroku malý průvodce kompletní, doplníme ještě dva základní odkazy: www.rodatabase.org a www.roempire.com - zde najdete snad vše, co byste mohli potřebovat vědět. A pokud se ptáte, kde sehnat herního klienta, odpovíme "Tady: Ragnarok Online klient (velikost: 850 MB) a Ragnarok Online Sakray (velikost: 750 MB)"

Rozloučíme se s vámi jak jinak než stylově: GL/no1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,