Rainbow Six: Rogue Spear

Snili jste někdy o tom, že jste součástí protiteroristického komanda, jezdíte po světě a zabíjíte teroristy po desítkách? Rádi byste zjistili, jaké to je spoléhat se jen na svoji poloautomatickou družku a své kolegy v boji? Zkuste si to nanečisto – staňte se velitelem jednoho takového komanda; Rogue Spear vám to umožní bez rizika.

Žánr: akční strategie
Minimální konfigurace: P233, 32 MB RAM
3D akcelerace: D3D
Výrobce: Red Storm
Vydavatel: Take 2
Zapůjčil: JRC


Určitě si vzpomínáte na recenzi hry Hidden & Dangerous. Rogue Spear je hra velice podobného ražení – jde o druhé pokračování celkem známé hry Rainbow Six; bomba, která explodovala mezi hráči bez předchozího varování a okamžitě jich tisíce uvěznila ve svém světě, světě plného terorismu a vraždění rukojmí. Rogue Spear je postaven na stejném základě, nicméně doznal mnoha vylepšení, která vám umožní se plně ztotožnit s prací protiteroristického komanda. Po dohrání této hry budete mít pocit, že jste v životě nic jiného než střílení teroristů nedělali.

Cesta do podzemí je dlážděna mrtvolami teroristů      Můj tým - máme maskáče a jdeme do boje

Zatímco Rainbow Six jste dokázali dohrát při troše vůle a štěstí bez plánování svých akcí krok po kroku, v Rogue Spear je nutné daleko více přikročit k vlastní taktice; jinak skončíte velice brzo pod kytičkami a rukojmí s vámi. Samozřejmě – setkáte se zde s několika misemi, kdy to bude stačit. Ve většině misí však musíte taktiku boje a postupu přesně a do důsledku naplánovat. Čas se stane vaším největším nepřítelem – někdy bude nesmírně důležité napadnout určité místo z více stran v tu samou chvíli. Zatímco jedni, vybaveni těžkými vestami, napadnou nepřítele zepředu (budou tak trošku obětními beránky), tak druhá, elitní skupinka zabijáků se jim podívá na šíji dalekonosnou puškou. Zachráníte tak rukojmí ležící na zemi bez jediného zranění; snad kromě duševního otřesu. Ale správné načasování samotné mnohdy nestačí; musíte myslet na všechno – kdo nemyslí, zemře.

Autoři do hry zasadili i příběh, takže už to nejsou jen nekonečné mise protiteroristických zásahů. V celé řadě teroristických útoků totiž figuruje gruzínský mafiánský boss Vezirzade, který dodává součástky pro sestrojení atomové bomby do rukou opravdu špatných lidí. Pokud se jim podaří z těchto součástek dát bombu do kupy (a už k tomu mnoho nechybí), vypukne jaderná válka, kterou by nemusel z lidí nikdo přežít.

Přestřelka se jednomu z mých mužů stala osudnou      Tak jsem to konečně zvládl

Náplň hry tak nespočívá jen v likvidaci teroristických akcí, kterými Vezirzade kryje svoje vlastní, budete plnit i další úkoly, např.: proniknout do ruského skladu jaderných zbraní a unést vysoce postaveného důstojníka, napíchnout telefon nejmocnějšího ruského mafiána nebo stáhnout data z počítače jednoho gruzínského zločince.

Bohužel (nebo bohudík?) nelze v každé bezmyšlenkovitě postřílet všechny teroristy, co se vám připletou do cesty. Pokud pobijete strážce v domě, kde jste před tím napíchli telefon, říkáte si o pořádný malér. Je to jako kdybyste majiteli domu poslali telegram, v němž ho před napíchnutou linkou varujete. Na řadu tak přijde detektor srdečního tepu, který vám proradí, kde se kdo pohybuje.

Těžko na cvicišti, lehko na bojišti      Zastřelil jsem hlídače a zachránil rukojmí

Od dob Rainbow Six vzrostla i inteligence nepřátel. Provádějí nepravidelné obchůzky, při kterých se budete modlit ke všem dávno zapomenutým bohům, aby se hlídač náhodou nešel za kamarádem, který leží v ložnici s proříznutým krkem, nebo se mu nechtělo jít na záchod, kde se právě schováváte a jen čekáte na signál k útoku. Právě kompaktnost jednotlivých misí, které na sebe více či méně navazují, plus několik speciálních misí činí Rogue Spear takovým gigantem, jakým bezesporu je.

I když je Hidden & Dangerous podle mého názoru hrou lepší, získává RS navrch v realitě: u H&D má každý voják má svoji životní energii, přičemž jeho pohyblivosti a dovednostem je zcela jedno, jestli je zcela zdravý nebo jednou nohou v hrobě. Zato Rogue Spear hraje podle pravidel, proto vás jeden zásah mezi oči, do hrudi nebo zad pošle do věčných lovišť, zatímco po zásahu do nohy bude voják jen kulhat, pohybovat se těžkopádně, zkrátka dobrý cíl pro další teroristický prevíty.

Ostřelování na dálku, mrtvoly na blízko      Plánování mise probíhá na mapě

Kromě zmíněné vlastnosti má Hidden & Dangerous oproti RS lehce navrch, a to nejen v lepším grafickém zpracování a podle mého názoru i lepším a přehlednějším plánováním misí, ale také v inteligenci naprogramovaných vojáků. Leckdy se totiž stane, že se voják z naprosto nejasného důvodu zasekne o roh stolu nebo krabice a odmítá jej obejít. Pak se jen divíte, že v místě, které mělo být od teroristů vyčištěno první linií, vám někdo pošramotí zezadu lebku.

Rogue Spear je hrou vyváženou a poutavou, s vynikající atmosférou a hratelností, a jen drobné chybky a grafické zpracování připomínající hry rok a půl staré výsledný dojem trochu kazí.

 

4/5

Grafika

ŚŤŽ„…

Zvuky ŚŤŽŹ…
Hudba ŚŤŽŹ…

ŚŤŽŹ…

Hratelnost ŚŤŽŹ
Diskuze (1) Další článek: Minutky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,