Rainbow Six: Siege - policajtská odysea

Rainbow Six hlásí návrat! Ehm, tak vlastně ne! Zato ale přichází zajímavá skoro arkáda s parádní technologií!

Vojenských stříleček je na trhu mraky a skoro nepřejde měsíce, aniž by se minimálně jedna neobjevila. O poznání horší už je to však s těmi policejními a tam, kde je pusto a prázdno se v posledních letech dařilo snad jen povedenému Pay Day, který hru na policajty a zloděje ve druhém díle dovedl takřka k dokonalosti. Někteří si možná vzpomenou ještě na překreslenou válku a nový Battlefield, ale ruku na srdce, to opravdu nástupce taktických akcí jako SWAT není. Zato nové Rainbow Six by mohlo být!

1402451262-r6s-screen-rappel-breach-e3.jpg 1402451266-r6s-screen-the-column-e3.jpg 1402451266-r6s-screen-the-siege-e3.jpg

Klasika nanovo

Mohlo, ale taktéž není. Autoři z montrealských studií Ubisoftu totiž udělali oproti tradicím značky a předpokladům hned několik kroků směrem k mainstreamu a vzali za své takřka všechny mechaniky moderních stříleček. Minimálně to tak nyní po E3 vypadá. Nejen na tiskové konferenci, ale také přímo na půdě samotné výstavní haly totiž Ubisoft sice prezentoval taktickou akci, ale akci v pravě arkádovou a přístupnou i těm největším zelenáčům z Call of Duty.

 

Na mustr klasické akční střílečky je přehozená kooperační plachta a Siege je hrou určenou primárně ke hraní s kamarády

 

Abychom ale autorům zase tak nekřivdili, oproti klasické FPS skvadře tady přeci jen má nějaký smysl ten přídomek taktická, nebo chcete-li týmová u slova akce. Na mustr klasické akční střílečky je tak přehozená kooperační plachta a Siege je hrou určenou primárně ke hraní s kamarády. Zatímco s náhodnými hráči to totiž bude spíše zběsilá honba za nejbližším killem, s týmem se skutečně Siege tváří jako hodně lákavá kooperační hra.

1402451268-r6s-screen-procedural-destruction-e3.jpg

Řeč je však samozřejmě pouze o multiplayeru, na který se ostatně soustředilo i samotné odhalení a který staví na jednoduchých, avšak poměrně solidně vymyšlených mechanismech. To se takhle proti sobě jednoduše postaví policajti a zloději, popřípadě únosci a dají se pěkně po hubě v rozmanitých arénách zasazených do prostředí rodinných domů, kanceláří anebo třeba bank.

Zabedněte okna a dveře!

Samotná hratelnost se pak bude samozřejmě lišit v závislosti na zvolené straně, a to nejen úkoly a stylem hraní, ale také dostupnými prostředky, které by narozdíl od konkurence skutečně měly být unikátní každé straně konfliktu. Ruka zákona tak bude disponovat speciálními prorážeči dveří, náložemi C4 a jako správná Tom Clancy's hra i futuristickými drony.

f47ad572f5470aaf3603621f2e1c4475e3a1a51d.jpg Rainbow Six Siege Gameplay Wallpaper.jpg Rainbow-Six-Siege-debut-multiplayer-gameplay-from-E3-features-intense-Hostage-Rescue-mission.jpg

Oproti tomu záporáci si ušpiní ruce za pomoci výztuh okenních rámů, zpevňovačů dveří nebo třeba nástražných náloží všemožných pastí. Ani jedna strana to ovšem nebude mít během zteče nebo útoku zrovna dvakrát lehké. Vedle zajímavých hraček totiž jde hráčům na ruku také plně zničitelné prostředí, kouzlící s proceduralitou a realistickou fyzikou.

V tomhle ohledu už se hra trošku odklání od arkádového modelu střelby, zranění a vlastně i hratelnostního naladění a prezentuje se neprůstřelným technickým zpracováním. Vypíchnout zaslouží obzvláště už v rané alpha verzi hodně propracované animace a ačkoli je na hodnocení grafiky ještě trošku brzy, troufneme si technologické jádro v čele se skutečně jakýmkoli zničitelným kusem úrovně prohlásit za skutečný unikát.

tom-clancys-rainbow-six-siege-31366-1920x1080.jpg

Zatím to totiž vypadá, že tvůrci zcela rezignují na schematičnost a každá hra může být trošku jiná. Tímto faktem pak částečně rozbíjejí i obavy z přílišné jednoduchosti konceptu. Vstupní body do úrovně, které jsou mimochodem opravdu velké a mnohdy se mohou měřit i s mapami z Battlefieldu, tak sice mohou být jen 4, ale nikdo netvrdí, že se po jejich zdolání musíte držet vyznačených cestiček. Stačí nějaký ten výbuch a daná hra má hned trošku jiný nádech. Škoda jen, že podle prezentovaného dema to všechno funguje pouze když hrajete se sehraným týmem, což asi bude přeci jen trošku problém. Sehnat dalších 11 hráčů rozhodně není jednoduchý úkol

Zatím bez singlu

Nezbývá tedy nic jiného, než doufat, že zmíněnou ambivalenci a balancování na hranici totální arkády a propracovanější taktické akce tvůrci zachrání singleplayerovou kampaní. Ta má navázat na dříve oznámené a následně zrušené Patriots a pravděpodobně podobně jako nové far Cry bude tnout do živého a nebát se kontroverze a nastavování zrcadel. Konkrétní detaily si však autoři bedlivě střeží a chtějí se vehementně bavit pouze o multiplayeru.

Rainbow-Six-Patriots.jpg Rainbow-Six-Siege.jpg uhjhgjh.jpg

Už nyní je však jasné, že se budou snažit využít dostupné technologie na maximum a vzhledem k výrokům o zastaralosti Patriots nelze očekávat žádnou oldschool akce právě v duchu SWAT. Na to jsou ostatně Rainbow Six až moc velký projekt, od kterého si vydavatel slibuje minimálně solidní oživění kdysi úspěšné značky. Minimálně naší pozornost mají už teď. Nyní jen stačí přesvědčit trošku skeptickou hráčkou obci a tak nějak vybruslit z dosavadního rozporuplného přijetí. Což znamená, že o Rainbow Six: Siege v nejbližší době zase bezesporu uslyšíme.

Váš názor Další článek: Francouzský TV Spot láká na akci Assassin's Creed: Unity

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,