Rally Masters – Race of Champions

Herní vývojáři jsou zvláštní tvorové. Když se zamyslíte nad taktikou, se kterou pouštějí herní produkty na trh, s překvapením zjistíte, že se nám na monitorech s železnou pravidelností objevují podobné či přímo identické tituly přesně ve stejnou dobu současně. Tento „TV Nova“ způsob konkurenčního boje vede k oddělení jedné hlavní (patrně nejlepší) hry, která posléze získá titul hra roku pro tu jednu konkrétní kategorii. Ostatní tvůrci mají smůlu, vítěz ovládá většinu trhu a nehodlá přepustit konkurenci ani jediné procento z prodeje.

Žánr: závodní
Minimum: PII 266, 64MB RAM
3D: D3D
Multiplayer: ano
Výrobce: Digital Illusions
Distributor:
Infogrames

Herní vývojáři jsou zvláštní tvorové. Když se zamyslíte nad taktikou, se kterou pouštějí herní produkty na trh, s překvapením zjistíte, že se nám na monitorech s železnou pravidelností objevují podobné či přímo identické tituly přesně ve stejnou dobu současně. Tento „TV Nova“ způsob konkurenčního boje vede k oddělení jedné hlavní (patrně nejlepší) hry, která posléze získá titul hra roku pro tu jednu konkrétní kategorii. Ostatní tvůrci mají smůlu, vítěz ovládá většinu trhu a nehodlá přepustit konkurenci ani jediné procento z prodeje.

Digital Illusions se pustilo do podobného, a nutno hned v úvodu poznamenat nerovného, souboje s giganty Codemasters (Colin McRae Rally II) a Magnetic Fields (Rally Championship(RC)). Předmětem konfrontace se stalo (stane) ztvárnění automobilového rally. Především konkurence v podobě pokračování dnes už legendární Colin McRae Rally(CMR), absolutní špičky v oboru, která si získala postupem času armádu příznivců netrpělivě vyhlížejících pokračování, bude asi jen těžko k překonání.

Rally Masters je ale určeno pro malinko odlišnou cílovou skupinu. CMR a RC kolem sebe sdružují příznivce ultra-realistické simulaci jízdy, vyžívají se v sebemenších detailech na konstrukci vozu a dovolují na autech přenastavit vše tak, jak je to opravdu možné ve skutečném světě. Rally Masters si naproti tomu vytváří image maximálně jednoduché zábavy bez zbytečností, které by hráče očekávajícího pouze rychlou jízdu nutily dlouze listovat manuálem hry a studovat anatomii závodních vozů. Je to daleko více arcade než věrná simulace. Tato skutečnost možná někdy vyvolá úsměv na tváři poté, co vaše auto udělá ve vzduchu dvě parádní salta, dopadne předpisově na všechny čtyři kola a nerušeně pokračuje v jízdě téměř nezměněnou rychlostí. Poškození vozu signalizované malým modelem v dolním rohu obrazovky je také pouze vizuální záležitostí bez většího vlivu na chování vozu. Tohle všechno ale k dobré arkádě ještě stále patří.

Chování vozu je přesně takové, jaké je možno od tohoto typu hry očekávat. Hledat tu věrné ztvárnění tlumičů po vzoru posledního Need for Speed, je zcela zbytečným mrháním časem. Auto klasicky plave po trati a přechází do místy až nepochopitelných smyků. Ty jsou také tou hlavní vadou na kráse jízdních vlastností. Ostatní drobnosti a nedokonalosti hráč zabraný do hry lehce přehlédne nebo snadno překousne.

Vůbec tím nejzajímavějším, co Rally Masters přináší, je opravdu nadprůměrně zpracovaná grafická část hry. Především v některých pasážích při vnějším pohledu a při opakovaných záběrech (na kterých jsou patrné hodiny pozorování CMR) je až fotorealistická grafika tou pravou podívanou. Exteriéry vozu jsou celkově daleko lépe zpracovány než jejich protějšek. To, že se palubní desky všech vozů navzájem nápadně podobají opravdu jako vejce vejci, se dá ještě v klidu přejít, absence pilota v kabině (volant se otáčí sám od sebe) je v dnešní době do nebe volající drzost. Přece každé malé dítě ví, že auto samotné bez řidiče jezdit nemůže. No škoda. Škoda Octavia je naproti tomu krásnou ukázkou elegantně a věrně zpracovaných vnějších vzhledů vozů. Nepochopitelné je nepropojení vnějšího vzhledu s tím, co je nám prezentováno při pohledu z kabiny. Při těžkém poškození vozu viditelném na všech jeho částech včetně charakteristických pavouků na sklech se jeví pro pilota sklo stále jako nové bez jediného škrábnutí. Na výbornou je zpracováno vizuální ztvárnění počasí. Prudký déšť a jemné sněžení je skutečně kvalitní. Prašná stopa táhnoucí se daleko za všemi vozy je zase jasným signálem setkání se soupeřícím vozem.

Ke zvukovým efektů toho nemám moc co napsat. Znějí vcelku věrohodně včetně toho vysokofrekvenčního tónu, pro mě neznámého původu, navozujícího dojem startující helikoptéry. O hudebním doprovodu se u rally nemá smysl vůbec bavit. O ten tady opravdu nejde.

Hra nabízí velkou spoustu herních modů. Ty jsou navíc uspořádány do zvláštní stromové struktury (takové ty věci bez kružnic), kterou jsem si marně snažil po celou dobu hraní zapamatovat. V jednu chvíli mě napadlo, že si ten strom zkusím nakreslit, ale naštěstí jsem si rychle uvědomil, co je povinností autorů (pokud to udělali tak složité, měli přibalit mapu) a ihned to zavrhnul.

První možnou volbou je Race of the Champions. Paralelní závod na specielním okruhu s mimoúrovňovým křížením v polovině trati (na konci každého kola). Jede se vyřazovacím způsobem se stejnými vozy. Tratě jsou poměrně úzké, ale to nebrání uplatňování arcade stylu jízdy, ve které vlastně celou dobu závodu opíráte jednu stranu auta o zábrany na okrajích. Na ztrátu rychlosti to příliš velký vliv nemá. Právě proto je zde tento způsob značně oblíbený.

Dalším typem závodu je konfrontace na větším, ale podobně nepříjemně úzkém okruhu, ve kterém se utkáte hned se třemi dalšími soupeři. Užijete si spoustu strkanic, ale podle mého názoru je tato část hry vůbec tím nejslabším, co Rally Masters nabízí.

Samozřejmě můžete zvolit i standardní způsob závodu. Jsou to ty důvěrně známé projížďky krajinou, souboj s časem, ve kterém po dlouhé minuty ani neuvidíte své soupeře. Zábava jen pro pravé milovníky rally. Otázkou však zůstává, zda se mezi hráči Rally Masters vůbec takoví jedinci najdou.

Grafika: 7/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 8/10
Rally Masters je zajímavým produktem. Bezpečně upoutá pozornost všech hráčů, kteří se chtějí bez dlouhého seznamování rychle bavit při vysokých rychlostech. Náročnější hráče může snad zaujmout pouze do příchodu CMR2.
Celkové hodnocení: 7/10
Diskuze (11) Další článek: Epilogue ze země tulipánů a větrných mlýnů

Témata článku: , , , , , , , ,