Ranní diskuse o Activisionu

I herní průmysl je především byznys a podle toho by se řada firem měla chovat. O tom lze jen těžko polemizovat. Avšak i zde by měly být nějaké hranice. Ti z vás, kteří jsou se mnou na Doupěti již nějaký ten pátek jistě ví, že společnost Activision nemám zrovna v lásce, a troufám si tvrdit, že oprávněně. Nehledě na to, jaké hry díky ní spatřili světlo světa, stále to pro mě bude firma s nejvychcanějším vedením vůbec.

Ukázkovým příkladem budiž zajímavě vyhlížející akční adventura Brütal Legend, jíž se Activision zbavil při akvizici Sierry. Tehdy byli zodpovědní lidé přesvědčeni, že je to hra, která nemá potenciál a bez dlouhého přemýšlení ji vyškrtli z vydavatelského plánu. Její tvůrci si však našli nového vydavatele, kterým se stala společnost EA, a znovu se pustili do vývoje.

Hra začala vypadat k světu, a to takovým způsobem, že se stala jednou ze senzací letošní E3. Když to vedení Activisionu vidělo, najednou si vzpomnělo, že je to jejich hra, že se jí nikdy zbavit nechtěli, že do ní nasypali ze pár dolarů, a že jsou to vlastně oni, kdo má právo na její vydání. A začala soudní rozepře s Electronic Arts, o to, kdo hru dopraví na trh. Jakkoliv můžu EA nesnášet za ždímání některých značek, tentokrát stojím na její straně.

Možná proto, že získání práv na Brütal Legend není jednoduchá záležitost, rozhodli se v Actvisionu vydělat peníze na soudní spor jinde, a internetem začaly kolovat zvěsti o zpoplatnění online multiplayeru u Call of Duty. Vážně, pánové? A výměnou za odvedení měsíčního poplatku hráčům nabídnete pouze dřívější přístup k rozšířením, betám a podobně? To snad nemyslíte vážně! Upřímně doufám, že celý tenhle plán je jen výmysl nějakého vtipálka.

Ne, Activision prostě nemám rád, a asi ho ani nikdy mít rád nebudu. Stejně jako se nikdy nepřestanu divit, proč pod jeho křídla přešli kluci z Blizzardu.

Váš názor Další článek: E3 Zoom: Homefront - (ne)obyčejná střílečka

Témata článku: , , , , , ,