Ranní diskuse o aprílu a negacích

Asi už nějak stárnu. Jak mi postupně přibývá dní v této existenci, říkám si, že dělat něco pro druhé je zbytečnost. Včera, na prvního dubna, jsem poměrně vesele vstal a jal se prohlížet třeba i zpravodajství na Živě. Poměrně rychle mi docvaklo, co že je za den, zvláště pak v okamžiku, kdy jsem si vzpomněl na horečné přípravy Poupěte zakončující celý rok vymýšlení největších šíleností.

Nedalo mi to a u pár nejpovedenějších vtípků softwarových kolegů jsem nahlédl i do diskuse. Nikdy mne snad nepřestane zarážet, jak na Živě stále ti samí lidé řeší děsnou kvalitu daného portálu, ale přesto s železnou pravidelností přicházejí doslova okamžik po opublikování nějaké zprávy. Samozřejmě i proto, aby mohli opět zopakovat v diskusi svůj názor nad děsným úpadkem. Nejinak tomu bylo i včera, ale zase jsem byl překvapen.

VIDEO: 1394 'Zprávy Živě 1. dubna'

Nemám nic proti konstruktivní kritice, věřím, že dokáže vyburcovat člověka k výrazně lepším výkonům. Ale ve chvíli, kdy stále ten samý člověk opakuje pouze prosté „To je trapné“, rozhodně mi to konstruktivní nepřipadá. Otázkou však zůstává příčina jeho konání. Nejsem zkušený psycholog, ale dovolím si trochu věštit z kokosového mléka, pozůstatku po mých milých aprílových palmičkách. Daná bytost si musí prostě dokázat, jak je dobrá, že odhalila vtip jasně myšlený v žertu, ale nejen to, musí na to patřičně upozornit i ostatní. Nejspíš očekává uznání za svoje výjimečné schopnosti, což je na anonymním světě internetu trochu slabá motivace. Nebo vás by potěšilo, když váš skvělý odhad pochválí nějaký Euripides1435WSAD?

Možná jsem prostě jen divný. Prošel jsem při přípravě článku o aprílech stovky stránek, některé vtípky byly lepší, jiné zase slabší. Ale nikde jsem necítil to nutkání shazovat někoho, kdo se aspoň snaží. Sobě bych sice dokázal úžasnou moc kritika, ale aspoň občas se snažím domyslet své akce do důsledků. Nebo je copak dobře, když se jeden snaží, druhý se mu však jen vysmívá z principu, ač netuší, co by se vůbec dalo zlepšit? A nebo možná tuší, ale očekává, že jej snaživec bude po shazujícím příspěvku snad na kolenou prosit o jeho velectěný názor génia. Asi už nějak stárnu.

Diskuze (9) Další článek: Jak dopadl Apríl 2009

Témata článku: , , ,