Ranní diskuse o nepirátských pirátech

Po zajímavém odsouzení čtyř zakladatelů portálu The Pirate Bay se i u nás rozjela politická iniciativa, vycházející ze švédské Piratpartiet. Česká pirátská strana, jak se vznikající sdružení nazvalo, však jednoznačně uvádí, že stojí proti pirátství. Zato však chce dekriminalizovat warez, ať už si pod tímto slovním spojením člověk představí cokoliv. Přiznám se, že jsem trochu rozpačitý a nevím, co od daného sdružení v budoucnu čekat.

Jak sami zástupci na svých stránkách uvádějí, snaží se vyždímat publicitu na základě WoW efektu po rozporuplném odsouzení (kde se čím dál tím častěji objevuje i podezření z podjatosti švédského soudce). Není se proto moc čemu divit, že i vzhledem k rychlosti vzniku celé aktivity nemá strana na svých stránkách nějaký ucelený program, pouze porůznu kladené otázky a odpovědi. I přesto, nebo možná právě proto, se však již dostala do fáze rozesílání mailových petičních dokumentů, jež příjemce fyzicky podepíše a poštou pošle k výboru strany. V současnosti už je, zatím virtuálně, podepsáno přes dva tisíce osob.

Chápu, že každý může volit stranu podle svého gusta, stejně jako zástupci pirátské strany sami uvádějí, že si jako cíl zatím nekladou ovládnutí politického spektra. Více, než čeho chce strana dosáhnout, by mne však zajímal způsob, kterým chtějí zároveň omezit autorskou ochranu díla, ale také podporovat autory. Aby nakonec třeba strana nechtěla zavést podobné „výpalné“, proti kterému brojí, jen na vyšší úrovni, přímo z daní. Vypadá to, že situace kolem této strany bude ještě zajímavá, i když neočekávám, že by nakonec měla nějaký výraznější vliv na českou politickou scénu. Je však dobře o podobných věcech aspoň diskutovat, je tak možno, když už nic, poukázat na slepé uličky vývoje. A co si vlastně o České pirátské straně myslíte vy?

Diskuze (1) Další článek: Galerie: Assassin's Creed

Témata článku: , ,