Ranní diskuse o odsouzených pirátech

Když se herní veřejnost ke konci minulého týdne dozvěděla, že byli zakladatelé portálu The Pirate Bay odsouzeni k jednomu roku ve vězení, internet zaplavily rozporuplné reakce. Zatímco jedna skupina začala spílat švédskému justičnímu systému, jenž si podle nich dovolil něco zcela mimo svou pravomoc, ta druhá zastávala názor, že je vše naprosto v pořádku, a ona čtveřice odsouzených by si měla odsedět i víc než jen rok.

Sám musím přiznat, že jsem v této kauze tak trochu na vážkách. Na jednu stranu jsem přesvědčený, že by se proti pirátům skutečně mělo začít tvrdě zasahovat (jakkoliv můžou být hry, filmy, hudba předražené, stejně v jejich pozadí stojí měsíce tvrdé dřiny, za niž si tvůrci zaslouží zaplatit), avšak nejsem si jistý, že zakladatelé zmíněného serveru jsou ti, kteří by měli skončit ve vězení.

Ano, sice vědí, jaký materiál se na jejich stránce vyskytuje, a mohli bychom jim tudíž nadávat a obviňovat je, že ho tam klidně nechají, nicméně, oni nejsou ti, kdo ho tam nahrávají, a hlavně, kdo ho následně sdílejí. Nemyslím si tedy, že by za spuštění svého protálu měli skončit za mřížemi. Když to hodně zjednoduším (opravdu hodně), je to jako kdybyste si založili třeba blog, a do diskusí vám návštěvníci naházeli odkazy na stahování nelegálního softwaru.

Copak za něco takového byste si zasloužili vězení? Já myslím, že ne.

Diskuze (2) Další článek: Týden s ArmA 2 - první dojmy – výstřely z lesa

Témata článku: , , ,