Ranní diskuse o onlinovkách zdarma

Čím víc online her jsem za svůj krátký herní život vyzkoušel, tím víc se mi zdají nesmyslné měsíční poplatky, které "áčkové" tituly ke svému chodu vyžadují. Jasně, World of Warcraft je super, dělali ho legendy ze studia Blizzard a ještě má ty roztomiloučké Gnómy, kteří přímo prosí, abyste ten jejich malý zadek prokopali napříč Azerothem.

Ale ... no a? Nejrůznější tvůrčí studia již nějaký ten pátek posílají do boje dítka, jež vás do sytosti poškádlí, i když je pohled do vaší peněženky stejně žalostný jako pohled do spoďárů asijských pornoherců. A v žádném případě neplatí přímá úměra, že co je zadarmo musí neodmyslitelně stát za prd. Živoucím příkladem budiž parádní 4Story, Pirate Galaxy, či Guild Wars.

A právě první zmíněný titul mě nedávno pohltil, a uvrhnul do neutuchajícího boje mezi dvěma znesvářenými zeměmi (již brzy se připojí i třetí). PvP systém tak dostává na poli free online her zcela nový rozměr, který ještě umocňuje skutečnost, že český server (ano, hru je možné hrát v naší mateřštině, obklopení nadšenými spoluobčany) doslova překypuje životem.

Budu však fér, a prozradím, že 4Story žije mimo jiné i ze stále populárnějších mikrotransakcí, jež vás lehounce zvýhodňují oproti "neplatícím" hráčům. Avšak nejedná se o nic zásadního a herní svět si může podrobit i fanda, jenž od prvního připojení platí pouze providerovi za připojení k internetu.

Jedinou neoddiskutovatelnou výhodou placených onlinovek tak zůstává technické zázemí a potenciální podpora. Ale je to v dnešní době dost?

Diskuze (1) Další článek: Galerie: Worms pro PS3

Témata článku: , ,