Ratchet & Clank: QForce – tower defense plošinovka (recenze)

Ratchet a Clank se vracejí a tentokrát zkoušejí nové triky - tower defense principy!

Kapitán Quark. Muž, který sám sebe nazývá hrdinou a přitom není nic jiného, než jen prachobyčejný zbabělec. Právě on dává společně s Ratchetem a jeho věrným robotem Clankem dohromady skupinu Q-Force, která má za úkol jediné – chránit planety galaxie. A co čert nechtěl, jejich služeb bude sakra potřeba. Jak se takové zachraňování galaxie hraje? Překvapivě dobře!

Ratchet & Clank QForce 01.jpgRatchet & Clank QForce 02.jpgRatchet & Clank QForce 03.jpg

Hratelností je to stále starý dobrý Ratchet s Clankem. Ponechává klasické elementy a vychytávky, na které je tato série zvyklá, jen je všechno hezky vypulírované. Nejdůležitější roli zde hrají principy tower defense her. Nejedná se ale o pouhé vysedávání za „hradbami“ a vyčkávání na nepřítele. Bráníte svou základnu a zároveň se pokoušíte vyřadit nepřátelské uzly, abyste mohli znovu aktivovat váš Mezigalaktický planetární obranný systém.

 

Nejdůležitější roli v QForce hrají nově přidané principy tower defense her

 

Přitom na vás neustále útočí vlny nepřátel a jejich počet roste společně s obtížností jejich likvidace. Abyste se s nimi mohli vypořádat, nabízí vám hra několik možnosti, jako například konstrukce obranných věžiček, pokládání min a stavba obranných stěn. Bez toho všeho jste nahraní a nemáte nejmenší šanci.

Zbraně, spousta zbraní

Různé verze zbraní dávají spoustu možností při obraně vaší báze. Nic ale není zadarmo a tak budete pobíhat po bojišti a krom likvidace nepřátel, rozbíjet bedny plné součástek, za které pak tyto obranné prostředky pořídíte.

Kampaň vám zabere nějakých sedm až osm hodin, rozprostřených na třech různých planetkách. Mladší hráči by v pozdější části hry mohli mít problém s vyšší obtížností kvůli nárůstu nepřátel a počtu uzlů, které musíte zabrat. Ale s tím se dá s dávkou trpělivost vypořádat.

Ratchet & Clank QForce 04.jpgRatchet & Clank QForce 05.jpgRatchet & Clank QForce 06.jpg

QForce má i jistý potenciál pro znovuhratelnost, kdy můžete překonávat časy nahrané vývojáři, sbírat skryté předměty, nebo plnit úkoly, díky kterým můžete odemykat uzamčený obsah (koncept arty, možnost zapnout populární „Big Head“ mód, nebo získat další zbraně.)
Druhů nepřátel je opravdu dost a každý z nich dovede hru příjemně opepřit.

Bez taktiky se neobejdete

Musíte hrát takticky, stavět správnou kombinaci obranných prostředků a útočit na nepřátele v ten pravý čas. Jinak se taky může stát, že se nejdřív pustíte do velkých protivníků a hordy těch malých, na první pohled celkem neškodných, vám prorazí obranu a pořádně zatopí.

Ratchet & Clank QForce 07.jpgRatchet & Clank QForce 08.jpgRatchet & Clank QForce 10.jpg

Soundtrack je rutinní záležitost se spoustou všelijakých vesmírných motivů, které se táhnou celou hrou a celkem rychle se oposlouchají. Neštvou, ale víc kreativity bych uvítal. Dabing je kvalitní. Velmi kvalitní. Vrací se všichni původní dabéři a ústřední trio hrdinů má mezi sebou příjemnou jiskru. Jejich popichování vás prostě musí bavit.

Radost hrát

QForce běží hladce, bez jakéhokoli trhání obrazu, což je s množstvím zbraní, efektů, nepřátel, výbuchů a veškerého toho šílenství, které se umí chvílemi semlít, celkem působivé. Prostředí je krásně „dětské“ a plné barev. Planety se od sebe svým vzhledem radikálně liší, takže se vám hra ani nestihne okoukat.

Ratchet & Clank QForce 09.jpg

Ovládání je příjemné a jednoduché, takže se jej s přehledem naučí i mladší hráči. Největší obavy jsem měl asi z kamery, ale i ta je velice příjemná. Žádné zběsilé poletování kolem se nekoná. Vše je krásně plynulé a vždy přesně víte, kde se nacházíte.

Dvě hry, jedny savy

Hra nabízí možnost „cross save“ kdy si své uložené pozice můžete přetáhnout ze svého Playstation 3 do PS Vity a naopak (Vita verze vyjde na konci ledna).

Hra se může pochlubit i kooperativním režimem pro dva hráče. Obrana vašich základen pak dostává jiný rozměr a na řadu přichází další taktické možnosti. Připojovací časy jsou rychlé a stejně jako v Singlu i tady je vše krásně plynulé. Každý hráč má svůj profil, kde si může porovnat statistiky se svým herním parťákem. Oblíbené zbraně, obranné prostředky, hodnost a spoustu dalších detailů.

Dostupné pro: PS3, Vita
Žánr: Arkády | Mix plošinovky a tower defense hry
Výrobce: Insomniac Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 30. listopadu 2012
  • Znovuhratelnost
  • Humor
  • Opakující se hratelnost
  • Slabý soundtrack

Celkově Ratchet & Clank: QForce nedělá své značce ostudu. Za málo peněz nabízí skvělý herní zážitek s přidanou hodnotou znovuhratelnosti. Pro fanoušky série půjde nejspíš o jasnou koupi a ti by si také k mému finálnímu hodnocení měli také přičíst jeden bod. Hra je zábavná, ale trpí jistými malými nedostatky, jako je nevýrazný soundtrack a časem opakující se hratelnost.

Diskuze (1) Další článek: Sony nechá v otázce next-gen konzolí první krok na Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,