Ray Muzyka – stvořitel legend

Bylo nebylo, kdesi v rozlehlé kanadské pustině, uprostřed pšeničních polí táhnoucích se až k dalekému obzoru, zrodil se nápad. Ten nápad dostali dva tehdejší studenti medicíny - dnes doktoři Greg Zeschuk a Ray Muzyka. Aby svou myšlenku dotvořili až k naprosté brilantnosti, přibrali ještě třetího člověka, jenž se jmenoval Augustine Yip…
Bylo nebylo, kdesi v rozlehlé kanadské pustině, uprostřed pšeničních polí táhnoucích se až k dalekému obzoru, zrodil se nápad. Ten nápad dostali dva tehdejší studenti medicíny - dnes doktoři Greg Zeschuk a Ray Muzyka. Aby svou myšlenku dotvořili až k naprosté brilantnosti, přibrali ještě třetího člověka, jenž se jmenoval Augustine Yip. A to byl základ společnosti BioWare.

Ray Muzyka - vpravoVšichni tři zmínění lidé oplývali nezměrnou láskou k počítačovým hrám. To bylo to, co je spojilo dohromady, plus také záliba v komiksech a animovaných seriálech. Říká se, že ještě před založením BioWare okusili všichni tři každou počítačovou hru, která byla do té doby vyrobena. A to už je docela výkon úctyhodný, uvědomíte-li si, že přitom studovali natolik obtížný obor, jakým je medicína. S programováním začali Greg a Ray taktéž až na medicíně - vyvíjeli vzdělávací software pro Albertskou univerzitu. Augustine se k nim připojil o něco později, aby dotáhl vzhled jejich aplikací. Za dva roky dokázali vytvořit dva sofistikované medicínské programy, poslední (Gastroenterology Patient Simulator - "simulátor kdovíčeho"... čte nás nějaký doktor?;) byl vyroben roku 1995, pár měsíců po promoci.

Tehdy si ti tři uvědomili, že v téhle oblasti softwaru se jejich budoucnost neskrývá, a tak se dali dohromady se skupinou talentovaných programátorů a umělců, aby spolu vytvořili herní společnost BioWare, oficiální vznik se datuje na 1. únor 1995. Začínali v malé suterénní místnosti u Grega Zeschuka, ale časem se dostali mnohem, mnohem výš (doslova).

První hra BioWaru se jmenovala Shattered Steel, vyšla koncem roku 1996 (pro PC, později i na platformě Mac). Byla to vcelku dost povedená robotická bojovka, prodalo se jí na 100 000 kusů. Prvotní úspěch vždycky povzbudí, ale znáte staré dobré pravidlo: pýcha předchází pád. Naštěstí tomu tak u BioWare Corp. zdaleka nebylo. Druhou jejich hrou totiž je dnes již legendární (tohle slovo tady ještě párkrát zazní) RPG, jež dá se říci znovunastolilo vládu tohoto žánru nad PC hrami... jmenovalo se Baldur`s Gate. BG získalo tolik ocenění, že se snad ani těm 1,5 milionu prodaných kopií nemůžeme ani zbla divit.

"Baldur`s Gate má v sobě hodně akce. Ačkoliv jsme se zaměřovali hlavně na příběh a celkově svět, mohu upřímně říci, že máme minimálně stejně, ne-li více akce a bojů, jako má Diablo. To, čeho chceme dosáhnout, je naprosté změření na příběh a design, stejně jako plno zábavy u bojů.

Inspirovali jsme se mnoha hrami: Ultimou III a IV, to hlavně. Dále pak také System Shockem, Ultimou Underworld, Betrayal At Krondor, Diablem, Falloutem, Wastelandy, Pool Of Radiance, Dark Sunem a Wizardry."

- Ray Muzyka o Baldur`s Gate

Všichni ve společnosti, včetně Raye, jsou velkými fandy RPGček ze staré školy, kterých hráli skutečně kvanta a kvanta (na Applu, PC i dalších platformách - vždyť právě tyto hry bývali kdysi jedny z nejrozšířenějších). Velkou úctu také chovají k D&D, resp. novějším AD&D pravidlům:

"Byli jsme velice opatrní na to, abychom se drželi ducha AD&D systému. Hlavní změnou bylo to, že jsme hru přenesli do reálného času. Způsob, kterým jsme toho docílili, spočívá v tom, že jsme udělali všechna počáteční kola každé postavy či monstra asynchronní, tj. že začínají i končí v různém čase, ačkoliv jsou stejně dlouhá (zredukovali jsme "papírovou" jednu minutu na poměrně krátkých šest sekund) a všechny zbraně a kouzla mají stejné faktory rychlosti a stejnou účinnost jako v papírové hře. Prostě všechny důležité věci jsme zachovali."

- Ray Muzyka o Baldur`s Gate

Po naprostém úspěchu Baldur`s Gate samozřejmě následovalo pokračování v podobě datadisku Tales of the Sword Coast, jenž v herních magazínech snad po celém světě opět získal plnou přízeň recenzentů, a bez jakýchkoliv pochyb také hráčů.

Další úspěch v historii společnosti vystupuje v souvislosti s pokračováním střílečky (ačkoliv on je to vlastně tak trochu žánr sám pro sebe) MDK, jejíhož druhého dílu se BioWare ujali po svých neméně slavných předchůdcích, společnosti Shiny Entertainment (o které už také byla na Doupěti řeč). Hra MDK2 (MDK je zkratka Murder - Death - Kill) byla právoplatným nástupcem prvního dílu, vyšla počátkem roku 2000 (na PC a také na Segu Dreamcast - byla to první hra od BioWare na konzoli). Její hráčský i marketingový úspěch znamenal mimo jiné i to, že ji nyní vyvíjejí taktéž pro platformu Playstation 2.

A blížíme se k zatím poslednímu počinu, "skutečnému" pokračování Baldur`s Gate, překvapivě s názvem Baldur`s Gate 2. Právě nedávno v těchto dnech vychází datadisk i k BG2 jménem Throne of Bhaal. O BG2 nemá cenu se podrobněji rozepisovat, existují o něm stohy informací jak na samotném Doupěti (mimo jiné třebas přímo náš BG2 web), tak celkově na Internetu.

Velice zajímavé jsou také technologie, jež BioWare využívá, zejména enginy, které pohánějí jejich hry. Například Infinity engine, na němž je postaveno BG i BG2, se stal také základem pro hry Planescape Torment a Icewind Dale od společnosti Black Isle.

Ale teď už zase pěkně zpátky k osobě Raye Muzyky. On je nejen herním tvůrcem, ale sám je samozřejmě také hráčem. A to hráčem velmi čilým. Nejraději má (jak se dalo čekat) RPG hry, ale nepohrdne ani nějakou tou akcí nebo real-time strategií (je vidět, že na akci Ray prostě nedá dopustit - a to je možná také část úspěchu série BG, viz. jedna z předchozích citací). A které jsou jeho nejoblíbenější klasiky? Některé z nich jsme tu už jmenovali - System Shock, Ultima Underworld, Fallout, Betrayal at Krondor, Wizardry, Wasteland, některé ještě ne - jedná se převážně o současné konzolové tituly, jako Metal Gear Solid (PSX), Zelda (N64), Zelda (Gameboy Color), Final Fantasy VII (PSX), Soul Calibre (Dreamcast), a co se týká oněch strategií a akcí, Rayovi nejvíc imponuje Warcraft, Starcraft (s lidmi z Blizzardu má určitě přátelské styky), ani klasická Dune II nepřijde zkrátka. Doom, Quake II a Half-Life jsou povinností snad pro každého, kdo kdy PC jen zdálky zahlédl, a Deus Ex, to je pocta mistrovskému kousku, který herní branže jen tak nevidí (už jste slyšeli ty zvěsti o Deus Ex 2).

Všechny tyhle hry přinášejí svým hráčům nezapomenutelné, nedocenitelné okamžiky. A Ray jich, asi jako každý z nás, také několik má. Jedním z nich je například i proslulé trojité pípnutí ve Wizardry I: Proving Grounds of the Mad Overlord, když se chystáte vejít do doupěte ukrutné Werdny. Wizardry jsou také jedním z prvních klasických RPG, která Ray kdy hrál - a sám říká, že ho to (v pozitivním smyslu slova) ovlivnilo navždy.

Dalším nezapomenutelným zážitkem je pro něj bylo první spuštění Dooma. První level si pamatuje dodnes. Když se ukázala herní obrazovka, myslel si údajně, že je to jenom bitmapový obrázek, že se jedná o jakousi adventuru či co a tázal se sám sebe "Kde je ňáká akce?". Když však zkusil stisknout klávesy pro pohyb, málem údajně spadl ze židle (a to to hrál na archaické 386-DX40 s 4MB RAM).

Jak vidí Ray Muzyka budoucnost hraní? Podle jeho názoru se právě nyní přibližují herní výrobci skutečné virtuální realitě a je vcelku obtížné předpokládat další krok k totální VR. Klidně z toho prý může vzniknout svět, který známe z knih Neuromancer či Mona Lisa Overdrive od Williama Gibsona - implantáty a biotechnologie - právě teprve v té době může název "BioWare" konečně dostát svému obsahu. Velkou budoucnost také vidí v multiplayerovém hraní: "Singleplayerové hry budou i nadále prospívat, ale možnost utkat se se skutečným člověkem je vždycky lákavější, než bojovat proti nějaké umělé inteligenci počítače. Což mě ovšem přivádí k další zajímavé oblasti: k umělé inteligenci. Většina dnešních her neužívá skutečnou umělou inteligenci, nahrazují ji totiž skripty, které však, pokud jsou dobré, mohou AI vcelku dobře simulovat. Fuzzy logika a neuronové sítě jsou prostě pro dnešní procesory stále ještě příliš náročné, ale v budoucnosti, jak budou počítače stále rychlejší, může se to změnit (snad!)". Já bych jen dodal, že o této změně nepochybuji - lidé budou vyžadovat stále lepší a propracovanější protivníky a trh jim je bude muset nabídnout. A právě v těchto dnech je dokonale vidět, jak rychle může postupovat vývoj procesorů v konkurenčním prostředí (Intel nedávno představil nejrychlejší x86 procesor - Pentium IV na 1,8 GHz, není pochyb že AMD se ho pokusí co nevidět trumfnout, třeba i se 2GHz...).

Mezi záliby Raye Muzyky patří mimo paření a tvoření také kouření, a to zejména kouření kvalitních (tzn. kubánských, které jsou naštěstí v Kanadě zcela legálním zbožím ;) doutníků (kteroužto zálibu plně schvaluji... ale jinak žiju zdravě! :).

Svou vlastní budoucnost vidí Ray docela jednoduše: BioWare. A když BioWare, tak takové revoluční tituly, jako Neverwinter Nights, první RPG ze světa Star Wars, a jistě ještě bezpočet dalších, o kterých my zatím nevíme, avšak které se pomalu ale jistě rodí v hlavách BioWareáckých lidí.

Společnost BioWare dnes zaměstnává na 73 zaměstnanců a sídlí ve vlastních kancelářích v Edmontonu v Kanadě. A všemu tam samozřejmě stále šéfuje starý dobrý Ray Muzyka (s Gregem Zeschukem jako svou pravou rukou).

A jen tak mimochodem, Ray Muzyka stále ještě občas "doktoruje".

Váš názor Další článek: Evil Twin – když se pohádka změní v horor

Témata článku: , , , , , , ,