Rayman Jungle Run – plošinková nádhera (recenze)

Rayman Origins nadchl hráče klasických herních platforem, Jungle Run se snaží o to samé na mobilech. A daří se mu to.

Rayman Origins dal jasně najevo, že klasické 2D plošinovky ještě nejsou po smrti. Hra měla všechno – vypilované herní mechaniky, nápadité úrovně, smysl pro humor, chytlavou hudbu a hlavně nádhernou 2D kreslenou grafiku ve vysokém rozlišení. Mobilní Rayman Jungle Run nabízí to samé, ovšem nejedná se o žádnou lacinou předělávku, ale plnohodnotný titul na míru upravený dotykovým displejům.

rayman_jungle_run1.jpg

Zapomeňte na hloupé virtuální směrové kříže, Jungle Run sice představuje plošinovku, ale staví na mechanice automatického běhu. Stačí na začátku úrovně odmáčknout tlačítko Go a hrdina se rozběhne dravou rychlostí vpřed.

Jungle Run sice představuje plošinovku, ale staví na mechanice automatického běhu

Na vás už je poté ťukáním na displej skákat, vyhýbat se překážkám, sbírat malé žluté Lumy a  prostě se snažit dostat ve zdraví na konec úrovně.

rayman_jungle_run2.jpg

Příběh ve hře nehledejte, jen 40 úrovní rozdělených do 4 skupin, přičemž každá přidává nějakou novou herní mechaniku. V první umí hrdina jenom skákat, v druhé zvládne i na pár okamžiků létat, ve třetí se přidává běhání po stěnách a poslední, čtvrtá, zaměstnává i váš druhý prst, protože Rayman dokáže boxovat.

Proběhnutí každé úrovně zabere necelou minutu, takže na konec hry se dostanete za slabou hodinu a zvládne to bez problémů asi každý. Ovšem posbírat u toho všech 3600 Lumů, to už je vyšší liga. Právě snaha splnit úroveň na 100 % se ukazuje jakosilná motivace pro opakované hraní. Navíc za kompletně splněný level dostanete jeden zub pro malého smrtě a za pět se odemkne bonusová úroveň, kde jde o to se dostat na konec úrovně co nejrychleji, přičemž svůj čas můžete porovnat s ostatními hráči na žebříčku. A věřte, že často budete mít problém se jen do toho cíle dostat, protože bonusové úrovně jsou obtížností o stupeň výš.

rayman_jungle_run4.jpg
 

Jednoduché, ale neskonale zábavné mechaniky se skvěle snoubí s výborně navrženými úrovněmi. Stejně jako v Rayman Origins, i tady má každý level schovaný v rukávu nějaký nový nápad – novou překážku, protivníka…

Obtížnost se příjemně zvyšuje, úrovně odsýpají a není problém se do hry zabrat na pěkných pár desítek minut

Obtížnost se příjemně zvyšuje, úrovně odsýpají a není problém se do hry zabrat na pěkných pár desítek minut. Díky jednohubkovému pojetí ale stejně tak můžete vytáhnout Rayman Jungle Run kdykoliv, kdy máte třeba jen pár volných minut.

rayman_jungle_run5.jpg

Za tři dolary (asi 60 Kč) dostanete perfektně odladěnou hru, která nadchne svojí poctivou 2D grafikou, povedenou hudbou a celkovou sympatickou ztřeštěností. Pokud by se mělo něco vytýkat, je to poměrně nízký počet skladeb, které se začnou brzy opakovat. Stejně tak mohli tvůrci přidat nějakou tu omáčku navíc – třeba příběh, odemykatelné postavy a tak podobně. Jsou tu sice wallpapery, ale to je vše. Nicméně tohle je už jen takové remcání, protože jinak je Rayman Jungle Run lahůdkovou záležitostí.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Plošinovka
Výrobce: Ubisoft
  • Skvělá dynamika úrovní
  • Výtečná grafika
  • Jednoduché ovládání
  • Silná návykovost
  • Opakující se hudba
Diskuze (12) Další článek: Ve Far Cry 3 najdete i pár lidí, kteří se vás nepokouší zabít

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,