Razer Barracuda X: špičková sluchátka pro všechny případy | Recenze

Také Razer vyrukoval s novými univerzálními sluchátky, které lákají na možnost připojení k takřka všem herním zařízením.

Co baví

  • Bohaté možnosti připojení
  • Kompaktní design
  • Výborná výdrž baterie
  • Prostorový 7.1 zvuk

Co vadí

  • Slabší mikrofon
  • Chybí Bluetooth
  • Nefunguje na Xboxu
9/10
Hodnocení

Univerzálních sluchátek, tedy těch opravdu kvalitních, na trhu ještě stále moc není. Osobně používám duální headset Steelseries Arctis 7P, který funguje jak na PC, tak PS5 a pohodlné přehazování USB adaptéru je opravdu skvělou vychytávkou, jak nemít v bytě celou řadu sluchátek pro každou příležitost. 

I to je jeden z důvodů, proč jsem se na Barracudu X regulérně těšil. Jde totiž o neuvěřitelně kompaktní novinku Razeru, která nejen že stylově vypadá, ale je i překvapivě levná a dokáže díky univerzálnímu 2.4GHz adaptéru fungovat téměř se vším. Ale popořadě. 

Na cesty i do obýváku

Nedávno jsem testoval rovnou dvojici skvělých sluchátek nové generace od Razeru, modely Opus a Opus X. Oba překvapily svým pěkným designem a mobilitou, která není herní branži vždy úplně vlastní. I přesto jsem byl překvapen, jak kompaktní a malá je Barracuda. Sluchátka jsou ještě o něco menší než Opus, oplývají velmi podobným minimalistickým designem a nebudete se je stydět vzít i do ulic. 

Razer-Barracuda-X-contents.jpg
V balení naleznete celou řadu kabelů a adaptérů pro všechny případy

Konstrukce z černého plastu vůbec nevypadá levně, náhlavní most je polstrovaný, náušníky s paměťovou pěnou potaženou látkou jsou pak otáčecí, takže je bez problémů uvelebíte na krku při cestování. Headset je také neuvěřitelně pohodlný a neměl jsem vůbec problém jej nosit a používat většinu dne, aniž by mě začal tlačit. 

https___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h30_h3c_9195730206750_Barracuda-X-500x500.jpg520564-Product-0-I-637607403501521421_800x800.jpg520564-Product-3-I-637607403502771410_1080x.jpg
Design je opět velmi minimalistický a stylový, podobný modelům Opus

Veškeré ovládací prvky se nachází na levém sluchátku. Najdete tu tlačítko pro zapnutí a vypnutí, taktilní ovládací kolečko pro hlasitost a ztlumení mikrofonu. Tlačítka jsou doplněna také konektory, konkrétně 3.5mm Jackem, zdířkou pro odepínací mikrofon a samozřejmě USB-C portem pro dobíjení baterie. 

Hardwarové specifikace

  • Provedení: Náhlavní
  • Konstrukce mikrofonu: Odepínatelný, redukce šumu
  • Typ připojení: 2.4GHz adaptér, USB-C, 3.5mm Jack
  • Frekvence: 20 - 20000 Hz
  • Technologie: THX Spatial Audio, 7.1 Surround Sound
  • Velikost měniče: 40 mm Triforce
  • Hmotnost: 250g
  • Cena: 2 799 Kč

Když už jsme se zmínili o mikrofonu, ten je zcela odepínací a kardioidní, s dobrou ohebností a přizpůsobením. Musím ale uznat, že nejde o úplně nejkvalitnější mikrofon, který jsem u herních sluchátek měl možnost využít. Kvalita je dobrá, nikoliv však vynikající a i když při domácím hraní na počítači neměli kolegové žádný problém mě slyšet, v rušném prostředí ulice už to tak vábné není. Na druhou stranu, kde venku budete hrát online střílečky s mikrofonem? 

Triforce v plné síle

Barracuda X se může pochlubit 40mm Triforce měniči, které jsou výborné. Zvuk zvládá malý headset s přehledem, je sytý, bohatý na basy, s vyrovnaným frekvenčním rozsahem. Je úplně jedno, zda posloucháte hudbu na mobilním telefonu nebo hrajete na konzoli či koukáte na film na počítači. Zvuk je skvěle vyvážený a ačkoliv nejde o audiofilní sluchátka, ozvučení mě velmi příjemně překvapilo. Na rozdíl od mikrofonu je tady kvalita na jedničku s hvězdičkou, v této cenové kategorii obzvlášť. 

20210803_170335.jpg
Sluchátka jsou malá a velmi kompaktní, ideální na cesty a mobilní hraní

Sluchátka disponují prostorovým 7.1 zvukem a dokonce plně podporují také Tempest 3D Audio na konzoli PS5, na PC ale můžete za dodatečný příplatek získat také THX Spatial Audio, které má neustále se rozšiřující knihovnu podporovaných her. A tady už je prostorový zvuk na zcela jiné úrovni, což se zatraceně hodí, když hrajete hry jako Apex Legends, Call of Duty Warzone či jiné kompetitivní střílečky online. Bohužel Barracuda nepodporuje software Synapse, takže máte v rukou to, co dostanete a na bohaté upravování ekvalizérů a dalších serepetiček můžete zapomenout. 

Pro všechny a na dlouho

Vraťme se však ještě k jednomu stěžejnímu pilíři úspěchu tohoto modelu. Sluchátka dokážete připojit skrze 2.4GHz USB-C adaptér téměř ke všemu. Konkrétně k PC, konzoli PS4, PS5, Nintendo Switch a k mobilním telefonům či tabletům, které disponují USB-C portem (což je v dnešní době každý druhý). Jistě jste si všimli, že v seznamu chybí konzole Xbox. To protože ta vyžaduje vlastní bezdrátový protokol, do kterého se většině výrobců jednoduše nechce. 

20210803_170414.jpg20210803_170342.jpg20210803_170304.jpg
Kombinace 40mm Triforce měničů a THX Spatial Audio je smrtící

I na to je však Barracuda připravena. V balení totiž najdete nejen univerzální USB-C adaptér, ale také kabel pro zapojení sluchátek do portu 3.5mm Jack a USB-C na USB-A adaptér. Pokud se tedy nezadaří s bezdrátovým připojením, k dispozici je celá řada dalších alternativ. Jediné, co tu opravdu chybí je Bluetooth, na to se ale soustředí model Opus, takže výběr konkrétního produktu závisí spíše na uživateli samotném. Barracuda X je spíše čistokrevný hráč a s tím je potřeba také počítat. 

Ke konci se jen zběžně zmíním o výdrži, která je skvělá. Na jedno nabití mi sluchátka vydržela cca 20 hodin nepřetržitého používání, což je vzhledem k možnostem a režimu nízké latence velmi působivá hodnota. 

Verdikt

Razer Barracuda X překvapila hned na několika frontách. Stylová malá sluchátka, skvělý zvuk, univerzální připojení a až podezřele nízká cena. Nepočítám-li absenci Bluetooth a nemožnost si se sluchátky pohrát skrze software, jde prakticky o dokonalého herního pomocníka a velmi jednoduché redakční doporučení, pokud už vás unavuje neustále přeskakovat mezi sluchátky při cestě od PC ke konzoli. 

Diskuze (3) Další článek: eFootball od Konami vyjde nejdříve v demoverzi. Obsah do něj bude přibývat postupně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,