Razer chce ve spolupráci s firmou ClearBot vyčistit oceány

Pomůže k tomu nový robůtek.

Výrobce herních periferií a hardwaru, společnost Razer, dnes na oslavu Světového dne oceánů oznámila, že začala spolupracovat se společností ClearBot, zaměřenou na odstraňování odpadu z moří. Jejich partnerství je v souladu s desetiletým plánem na udržitelnost #GoGreenWithRazer a doplňuje se s pilířem Zelené investice, jehož cílem je podpora startupů podnikajících v oblasti ekologie a udržitelného rozvoje tím, že jim Razer poskytne ty správné nástroje a možnosti růstu.

Každý rok skončí v oceánech zhruba 11 milionů tun plastů a snahy o jejich odstranění jsou často mařeny zastaralými technologiemi, nedostatkem financí i nízkou efektivitou. Tým ClearBot navrhuje roboty, kteří pomocí umělé inteligence rozpoznávají různé druhy odpadu v moři. Nasbírané informace pak hodlá využít k ochraně vodních organismů. Tito roboti dále vyzvedávají plastový odpad z moří, což umožňuje jeho další zodpovědné zpracování.

Clearbot_KV_1200_675.jpg

Velmi nás těší, že s tímto startupem zaměřeným na ochranu životního prostředí můžeme spolupracovat,“ řekla vedoucí štábu Razeru Patricia Liu. „Jedinečná technologie umělé inteligence a strojového učení od společnosti ClearBot dá vládám i organizacím po celém světě prostředky k rozšíření činnosti na ochranu životního prostředí. My v Razeru budeme moc rádi, pokud se na nás s nabídkami spolupráce obrátí i další novátorské startupy. Snažíme se totiž také pracovat na vytvoření bezpečnějšího světa pro budoucí generace.“

Čištění moří s pomocí umělé inteligence

Po uzavření partnerství s týmem ClearBot věnovali přední inženýři a vývojáři Razeru svůj čas a technickou odbornost, aby z jejich prototypu pomohli udělat rozšiřitelný produkt pro masový trh. Firma ClearBot využila rozsáhlých znalostí a výrobních kapacit společnosti Razer a rozvinula své roboty, aby byli chytřejší a efektivnější. 

Nově navržený, plně automatický robot je vybaven nejmodernějšími technologiemi z oblasti umělé inteligence a strojového učení, díky nimž i v rozbouřeném moři rozpozná plasty na vzdálenost až dvou metrů. Funguje na solární pohon a během jednoho cyklu nasbírá až 250 kg plastů.

Tým ClearBot chce také umožnit komunitě, aby se během letošního Světového dne oceánů aktivně zapojila do programu sběru dat o plastovém odpadu v mořích. Její členové mohou na stránky ClearBot nahrávat fotky plastového odpadu, který se běžně nachází na otevřeném moři. Výzkumný a návrhářský tým pak získané informace přidá do existující databáze, což pomůže zefektivnit jejich algoritmus na vyhledávání odpadu.

Zdroj: TZ

Diskuze (6) Další článek: El Paso, Elsewhere je retro střílečka s příchutí Maxe Payna a Matrixu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,