Razer Opus X: nástupce průkopníka, co nezatíží peněženku | Recenze

Po skvostném výletu mimo herní branži se sluchátky Opus tu máme jejich odlehčenou verzi. Má smysl?

Co baví

  • Stále skvělý design
  • Nechybí ANC
  • Herní režim s nízkou latencí
  • Nižší cena

Co vadí

  • Chybí funkce Play/Pause
  • Absence 3.5mm Jacku
  • Méně přizpůsobivá konstrukce
  • V balení chybí cestovní brašna
8/10
Hodnocení

Razer začal poslední dobou velmi aktivně fušovat do řemesla neherním výrobcům a začal větvit své výrobky i mimo herní trh. Jedním z takových prvotních pokusů byla sluchátka Opus, která jsme zrecenzovali začátkem roku. Produkt dostal nálepku jednich z nejlepších sluchátek, které nám prošly rukama a nástupce v podobě modelu Opus X byl tedy vyhlížen s velkým očekáváním. 

Abyste vás to ale nepopletlo, Opus X není přímým nástupcem původního modelu. Razer se poslední dobou veze na vlně levnějších variant svých předních výrobků a po levnějších peckách Hammerhead X přichází právě Opus X. V zásadě jde o lehce ořezanou verzi s velmi příjemnou cenovkou, která má více nalákat masy. Nestrádá ale kvalita příliš? 

Opus po dietě

Vzhledově se Opus X velmi podobná svému předchůdci a na první pohled byste hledali rozdíly jen stěží, tedy až na barvu. I tentokrát je konstrukce vyrobena z plastu s náhlavním mostem a náušníky potaženými umělou kůží, sluchátka jsou také velmi lehká s hmotností 270 gramů a nechybí ani vysouvací část, aby se přizpůsobila každé hlavě. Zde můžeme vidět první rozdíly oproti původnímu modelu, chybí tu totiž schopnost sluchátka kompletně složit a hodit do brašny. Tu mimochodem k balení také nenajdete. 

https___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h88_ha1_9187412312094_Opus-X-Mercury-1500x1000-01.jpghttps___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h46_hfb_9187413131294_Opus-X-Quartz-1500x1000-01.jpghttps___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h6d_haf_9187412738078_Opus-X-Green-1500x1000-01.jpg
Opus X je více lifestylovým výrobkem, čemuž odpovídají i barevné kombinace

Opus X už tak není natolik mobilní, stále však lze alespoň otočit náušníky, takže mohou sluchátka pohodlně spočinout na krku. Chybí tu také certifikace THX, což bylo u předchůdce označeno malým logem. Veškeré ovládací prvky byly seskupeny na pravém sluchátku, najdete tu tlačítko pro vypnutí, ovládání hlasitosti, USB-C port i univerzální tlačítko pro ovládání některých funkcí. I zde se dají najít místa, kde se kvůli nižší cenovce uřezávalo. Zcela totiž chybí konektor 3.5mm Jack, který uživateli dává širší možnosti připojení. I když už v dnešní době většina zařízení pracuje skrze Bluetooth, mít náhradní variantu nikdy není na škodu, někde se však šetřit muselo. 

Hardwarové specifikace

  • Provedení: Náhlavní
  • Konstrukce mikrofonu: Integrovaný, redukce šumu
  • Typ připojení: Bluetooth 5.0
  • Frekvence: 20 - 20000 Hz
  • Technologie: ANC
  • Velikost měniče: 40 mm
  • Hmotnost: 270g
  • Cena: 2 999 Kč

Nehledě na to jsou sluchátka stylová, lehká a pohodlná a na rozdíl od původního modelu přichází ve třech více lifestylových barvách - bílé, růžové a zelené. Žádné RGB podsvícení ani další herní prvky tu nečekejte, Razer pokračuje v rozšiřování své uživatelské základny mimo herní průmysl a Opus X je dalším zářezem na pažbě tohoto pokusu. 

Hlavně potichu

Opus X je solidním výběrem pro ty, kdo hledá relativně levná sluchátka s technologií ANC a dobrým zvukovým projevem, aniž by bylo potřeba sahat hluboko do peněženky. Rozdíl v kvalitě zvuku oproti původnímu modelu poznáte na první poslech, ostatně chybí zde cerfitikace THX a 40mm měniče dělají, co můžou, při uřezávání ceny však muselo zákonitě dojít i ke změnám v kvalitě zvuku a nějakým těm kompromisům. 

2021-07-15 13.27.59.jpg
Sluchátka lze otočit do vodorovné polohy, kompletně složit už však nejdou

Nechápejte mě špatně, zvuk je stále velmi dobrý, sytý a dostatečně hlasitý. Jen nemůžete očekávat stejně audiofilní kvalitu jako v případě dvojnásobně dražšího Opusu, jehož rozsah a hloubka projevu byla na podstatně vyšší úrovni. Potěší aplikace, ve které si kromě přístupu k některým funkcím můžete pohrát s ekvalizérem a zvukový projev si tak o chlup vylepšit a přizpůsobit svým potřebám. Naopak aktivní potlačení hluku tu je a ačkoliv není hybridní jako u staršího kolegy, stále dokáže skvěle odhlučnit okolní prostředí. Nechybí tu ani režim rychlé pozornosti, po jehož zapnutí sluchátka pustí dovnitř zvuk zvenku, abyste slyšeli, co se děje. 

2021-07-15 13.29.21.jpg2021-07-15 13.29.47.jpg2021-07-15 13.28.34.jpg
Konstrukce i design jsou opět na špičkové úrovni, jak jsme u Razeru zvyklí

Dalším místem, kde se usekávalo jsou některé funkce a frajeřinky. Osobně jsem si neuvěřtelně zvykl na funkci Play/Pause, která automaticky pozastaví přehrávání hudby, pokud sundáte sluchátka na krk a poté opět spustí přehrávání, až si je nasadíte. To muselo pryč, a na jeho místo přišel herní režim, který Razer nyní implementuje do většiny svých nejnovějších sluchátek. Jde o režim nízké latence, díky které budete moci bez cukání ani zdržování zvuku hrát mobilní online hry. Skvěle se to osvědčilo u několika posledních sluchátek v čele s peckami Hammerhead a nejinak je tomu ani zde. Herní režim ani moc neplýtvá baterií, takže jde rozhodně o příjemný bonus pro všechny mobilní hráče. 

2021-07-15 13.29.05.jpg
Veškeré ovládací prvky jsou soustředěny na pravém náušníku

Jak už jste jistě pochopili, Opus X jsou bezdrátová sluchátka s Bluetooth 5.0 připojením a jediný kabel, který budete moci využít, je ten nabíjecí. Sluchátka vydrží na jedno nabití cca 30 hodin v případě zapnutého potlačení hluku a kolem 40 hodin bez něj, což je rozhodně výborná hodnota. S reálným využitím jsem se dostal na hranici 35 hodin s tím, že jsem ANC využíval venku při poslechu hudby a doma při hraní mobilních her potlačení vypínal. 

Verdikt

Razer Opus v redakci patřil a stále patří mezi jedny z nejoblíbenějších sluchátek a pokud chce uživatel opravdu to nejlepší včetně skvělého THX zvuku, ANC, maximální mobility a dalších frajeřinek, stále jej doporučíme jako nejlepší volbu. Pokud ale nepatříte mezi hudební fajnšmekry a chcete jednoduše docela levná sluchátka s ANC a stylovým vzhledem, Opus X je rozhodně slibným kandidátem. 

Váš názor Další článek: Krotitelé draků míří do nové kampaně, epického putování „Za srdcem Azary“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

** Sex manželských párů jen při zvláštních příležitostech. ** Ložnice ovládnou sexuální roboti s umělou inteligencí. ** I to je jeden ze závěrů Mezinárodní robotické konference.

Filip KůželJiří Liebreich
RobotiSexUmělá inteligence
Testujeme Samsung Galaxy Z Fold4. Není to revoluce, ale spíš odstraňování neduhů třetí generace

Testujeme Samsung Galaxy Z Fold4. Není to revoluce, ale spíš odstraňování neduhů třetí generace

** Do redakce nám dorazil skládací Galaxy Z Fold4 ** Změn není tolik, ale zato jsou smysluplné ** Telefon nám dorazil v šedozelené barevné kombinaci

Martin Chroust
Skládací konstrukcePreview
Bojový vrtulník Raider X bude rychlý, obratný i odolný. Pro Pentagon ho vyvíjí Sikorsky a už ukázal prototyp

Bojový vrtulník Raider X bude rychlý, obratný i odolný. Pro Pentagon ho vyvíjí Sikorsky a už ukázal prototyp

** Pentagon hodlá nahradit své lehké víceúčelové vrtulníky Bell OH-58 Kiowa ** Za tímto účelem vznikl modernizační program Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) ** V rámci něj vyvíjí společnost Sikorsky Aircraft Corporation vrtulník Raider X

Stanislav Mihulka
HelikoptéryVojenstvíPrototyp
Světu hrozí „vlhká žárovka.“ Měla dorazit až v polovině století, ale už je tu

Světu hrozí „vlhká žárovka.“ Měla dorazit až v polovině století, ale už je tu

** Nejteplejší místo na Zemi nemusí být to nejnebezpečnější ** Největším zabijákem se stane až mix tepla a vlhkosti ** Asie se nebezpečně přiblížila hraniční hodnotě 35 °C twb

Jakub Čížek
MeteorologieGlobální oteplování
Prohlédněte si 1600 ruských základen na detailní družicové mapě. Rezavějící Kuzněcov, Moskva i raketoplán Bajkal

Prohlédněte si 1600 ruských základen na detailní družicové mapě. Rezavějící Kuzněcov, Moskva i raketoplán Bajkal

** Google má kvalitní družicové snímky Ruska ** Najdete na nich i tu poslední ruskou vojenskou základnu ** Nadšenci jich lokalizovali už okolo 1 600

Jakub Čížek
RuskoArmádaMapy
Pod drobnohledem. Čtečky otisků prstů na smartphonech a to, co jste o nich možná nevěděli

Pod drobnohledem. Čtečky otisků prstů na smartphonech a to, co jste o nich možná nevěděli

** Čtečky otisků prstů máme ve smartphonech déle než 20 let ** Jaké máme druhy, a jak vlastně fungují? ** Ten, kdo je nejvíce rozšířil od nich naopak upustil

Martin Miksa
Čtečka otisků v displejiČtečka otisků prstůSmartphony
Hubbleův dalekohled pozoroval hojení veleobra Betelgeuse po gigantické explozi

Hubbleův dalekohled pozoroval hojení veleobra Betelgeuse po gigantické explozi

** Hubbleův vesmírný dalekohled svoji výkonnou optiku zaměřuje i na hvězdu Betelgeuse ** Ta před časem předvedla velmi neobvyklé chování, které u mnohých vzbudilo očekávání exploze supernovy ** Na ultimátní výbuch sice nedošlo, i tak se ale na Betelgeuse dějí pozoruhodné věci

Stanislav Mihulka
DalekohledyAstronomie
Programování elektroniky: Jak funguje obrazovka na té nejnižší úrovni. Rozpohybujeme 64 světýlek

Programování elektroniky: Jak funguje obrazovka na té nejnižší úrovni. Rozpohybujeme 64 světýlek

** Oživíme v Arduinu surovou matici 64 světýlek LED ** Bude to taková zmenšenina třeba vašeho televizoru ** Vyzkoušíme si bodové a řádkové progresivní skenování

Jakub Čížek
ArduinoPojďme programovat elektroniku
Izraelský obrněnec ROBUST autonomně bojuje proti pěchotě i tankům

Izraelský obrněnec ROBUST autonomně bojuje proti pěchotě i tankům

** Izraelský zbrojní gigant Elbit Systems nedávno představil střední obrněné vozidlo ROBUST ** To je určeno pro pokročilý autonomní boj proti pěchotě i obrněným vozidlům ** Nový obrněnec by měl operovat s vysokou mírou autonomie, za každého počasí a prakticky v každém terénu

Stanislav Mihulka
IzraelVojenstvíRoboti