Razer Ornata V2: super tiché hraní, které nevzbudí sousedy | Recenze

Razer vyrukoval s novou generací své řady Ornata a překvapil nejen tichostí, ale i pohodlností.

Co baví

  • Super tiché klávesy
  • Multimediální ovládání
  • Pohodlná opěrka

Co vadí

  • Méně precizní stisk
  • Vyšší cena
8/10
Hodnocení

Herní klávesnice Razer Huntsman patří u nás v redakci hned vedle Steelseries Apex Pro mezi jedny z nejoblíbenějších klávesnic. Pokud neřešíte peníze a chcete opravdu to nejlepší, není na trhu moc podobně stavených konkurentů. Většina špiček patří mechanickým klávesnicím, a i proto nás velmi zajímalo, jak si povede tento membránový hybridní tichošlápek, který kombinuje herní dovednosti s neuvěřitelnou tichostí a především pravděpodobně nejpohodlnější opěrkou zápěstí, kterou jsem v této cenové kategorii viděli. 

Stylovka, která vám nevyprázdní peněženku

Hned zkraje musím uznat, že vypadá Ornata V2 vzhledem ke své cenové kategorii opravdu dobře. Černý plast působí hodnotně a i samotná konstrukce je robustní a pevná. Spínače jsou hybridní a membránové, klávesy příjemně z těla vystupují, aby to přitom nevypadalo nepřirozeně. Bytelná konstrukce pomáhá i tomu, že klávesnice skvěle sedí na stole. Pokud náhodou potřebujete ještě stabilnější základnu, Razer vypustil na trh obří herní podložku Gigantus V2 3XL, kterou můžete vidět na obrázcích níže. Ta pokryje většinu stolu, vejde se na ni klávesnice i myš a skvěle tak slouží k jednotné stabilitě, aniž byste museli mít na stole desítky věcí. 

razer-ornata-v2-gallery-1500x1000-4.jpgrazer-ornata-v2-gallery-1500x1000-7.jpgrazer-ornata-v2-gallery-1500x1000-8.jpg
Klávesnice nabízí i přes svou nízkou cenovku zajímavé prvky.

Potěší mimo jiné i multimediální ovládací klávesy v pravé horní části klávesnice v čele s rolovacím kolečkem, který ovládá hlasitost. To je pěkně texturované a skvěle se s ním pracuje. Dalším velmi nezvyklým bonusem je opěrka na zápěstí. S průměrnou cenovkou, pohybující se pod hladinou 3 tisíc korun se většinou dočkáme plastové opěrky, která spíše vadí, než pomáhá. Ornata V2 ale nabízí v balení krásnou vypolstrovanou opěrku pokrytou černou kůží, která je měkká a velmi příjemná. Na první pohled máte pocit, že jste si pořídili mnohem dražší a luxusnější klávesnici. Opěrka je samozřejmě odnímatelná díky magnetům. 

Technické parametry

  • Rozhraní: USB-A
  • Typ spínače: hybridní membránové
  • Barva podsvícení: RGB
  • Rollover: 10-key
  • Hmotnost: 1215 gramů
  • Speciální vybavení: polstrovaná opěrka na zápěstí
  • Cena: 2 899 Kč

Jako skoro každá herní klávesnici samozřejmě ani Ornatě nechybí RGB podsvícení celé klávesnice, které je díky membránovým spínačům celistvější a je koncipováno na celé bloky kláves, nikoliv pod každou z nich. Osvětlení tak není natolik precizní a přizpůsobitelné, stále je tu ale spousta možností, jak si poblikávání, přelévání a pohyb světel uzpůsobit svým potřebám. Vše si můžete rychle nastavit v softwaru Synapse, který je velmi přehledný a jednoduchý.

20200616_160908.jpg20200616_161114.jpg20200616_161201.jpg
Pro ještě lepší bytelnost na stole doporučujeme herní podložku.

Pokud si herní klávesnice nevybíráte poprvé, jistě víte, že pro maximální preciznost a přesnost většinou sáhnete po mechanických spínačích. Ornata V2 láká na hybridní membránové, které působí jaksi měkčím dojmem. Nechápejte mě špatně, klávesy jsou přesné a nikdy jsem neměl pocit, že by nestíhaly akci na obrazovce, mám s nimi však trochu jiný problém. 

20200616_160802.jpg20200616_160845.jpg20200616_160858.jpg
Membránové spínače nabízejí zajímavé RGB podsvícení.

Mají totiž nižší zdvih a měkčí odskok, než je u herních klávesnic zvykem, díky čemuž dokážete po klávesách kmitat podstatně rychleji než u mechanických, avšak nikdy nebudete mít tak precizní a uspokojivý pocit. I na psaní je třeba si zvyknout, měkčí pocit ze stisku působí totiž trochu jinak a chvíli trvá, než se vám dostane do krve. Je třeba na klik vynaložit o něco větší úsilí a být razantnější, což nemusí vyhovovat všem.

Membránové spínače však mají jednu nespornou výhodu, jsou neuvěřitelně tiché a tudíž je klávesnice ideální pro ty, kdo má obzvláště citlivé spolubydlící. Hraní ve stejném pokoji je tak naprosto bezproblémové a jde pravděpodobně o jednu z nejtišších klávesnic, které jsem kdy používal. 

Verdikt

Co říci závěrem? Ornata V2 je výbornou klávesnicí, která přináší extra tiché spínače, luxusní opěrku a robustní pevnou konstrukci, která neurazí. To vše za velmi příjemnou cenu. Pokud nehledáte nejpřesnější mechanické spínače a chcete od všeho trochu, jde o výbornou volbu.

 

Diskuze (1) Další článek: Vydání nového Crashe má přesné datum, oficiálně se hra odhalí v pondělí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,