Razer Viper Ultimate: hranice mezi drátem a bezdrátem mizí | Recenze

Razer přináší svůj další šťouch do bezdrátových myší a rozhodně je o co stát.

Co baví

  • Stylový design
  • Špičkový senzor
  • Dlouhá výdrž
  • Dokovací stanice v balení

Co vadí

  • Vysoká cena
  • Trochu viklavá tlačítka
9/10
Hodnocení

Výrobce Razer nás už dlouhou dobu zásobuje velmi kvalitními herními periferiemi, které se vyznačují minimalistickým a jednoduchým designem a špičkovou technologií ve svém oboru. Ani nová řada myší na tom není jinak a kromě velmi přizpůsobivého modelu Basilisk, který se svými 11 programovatelnými tlačítky cílí spíše na MMO hráče, je tu všestranný model Viper Ultimate, na který se zaměříme v naší recenzi.

Do levačky i pravačky

Začněme tradičně designem. Razer si napříč celým svým portfoliem snaží držet kombinaci černého a zeleného barevného schématu, díky čemuž působí stylově a přitom ne moc vyzývavě. Viper se drží futuristického designu a řezaných hran, které vypadají zatraceně dobře. Tělo je vyrobeno z černého plastu, který sice působí relativně levně, nikde však nic nevrže a neodstává, konstrukce je pevná a robustní. S hmotností pouhých 74 gramů patří myška mezi ty lehčí a skvěle se drží v ruce. 

8b4WUdUJrrftcNDtvjfd46.jpgwGWezhj7YgEit2LmzLCNcb.jpgrazerviperside-1024x605.jpg
Design opět kombinuje černou a zelenou, jak je u Razeru zvykem

Po obou stranách je myš pokryta protiskluzovým materiálem, který je příjemný na dotek a do celkového designu dobře zapadá. Myš je také obouruká, a nabízí dvě shodná tlačítka jak na levé, tak pravé straně. Díky tomu ji může používat opravdu kdokoliv stejně pohodlně. Bohužel znamená to, že se musel Razer soustředit na univerzální design, který nesedí do ruky úplně ideálně a má neutrální zakřivení do dlaně. Díky tomu není ergonomie opravdu perfektní ani pro praváka, ani leváka. To ale rozhodně neznamená, že by se myš držela nějak nepohodlně či zapříčinila bolesti zápěstí, to vskutku ne. Na těle myši už pak najdete jen podsvícené logo výrobce. 

75485164_768063976971111_5159866790498533376_n.jpg
Dokovací stanice je skvělým doplňkem, díky kterému nemusíte myš nabíjet kabelem

Obě základní tlačítka jsou dostatečně prostorná a pěkně zakřivená, design se Razeru opravdu povedl. Optické spínače jsou přesné, i když doklik tlačítek není tak stabilní, jak jsme zvyklí u konkurence v podobě Steelseries či HyperX. Tlačítka jsou trochu volnější do stran, což naštěstí neubírá na jejich preciznosti. V záhybu tlačítek se také často usazuje prach, není totiž nijak chráněn a pokud budete používat myš se špinavýma rukama, drobky tuto mezeru velmi rychle zaplní. Doporučujeme tedy na to dávat pozor. Uprostřed pak najdete velmi robustní čtyřsměrné kolečko, jehož pohyb je opravdu citelný. Při akčních pasážích je to skvělý pocit, při obyčejném listování internetovými stránkami však klade kolečko větší odpor, než by se chtělo. Ale to už je opravdu velmi subjektivní pocit a každý preferuje něco jiného, z hlediska kvality odvedl Razer opravdu solidní kus práce. 

Precizní v každém pohybu

Viper Ultimate se honosí novým optickým senzorem Razer Focus+ a snímačem PixArt, který ze sebe vydá 20 000 DPI, což je nejvyšší laťka mezi všemi bezdrátovými myšmi na trhu (průměrná citlivost je 16 000 DPI). Velmi naláká i snímací rychlost 650 IPS, která je opět podstatně vyšší, než co nabízí špičková konkurence. Viper je tak neuvěřitelně přesný, a je úplně jedno, zda s ním jezdíte po podložce, dřevěném stolu, nebo snad povrchu gauče. Citlivost si lze velmi podrobně nastavit a musíme uznat, že myš opravdu vydává bezkonkurenční výsledky, plně srovnatelné s těmi nejlepšími drátovými myšmi. Zaručuje to technologie HyperSpeed Wireless, která je podle všeho o 25% rychlejší než konkurence. A v praxi to tak opravdu působí. 

74890925_2815239998508702_6203289426743787520_n.jpg73333390_892800987843595_2005534390456680448_n.jpg75282295_2442635715958219_6965946455961894912_n.jpg
Barevné RGB podsvícení lze upravovat a nastavovat v přiloženém softwaru

Myš neměla naprosto žádný problém hned v několika akčních hrách, jako je PUBG, Call of Duty: Modern Warfare a Fortnite, kde je přesnost a latence velmi důležitá. Viper reagoval na pohyby dlaně precizně a bez jediného zádrhelu, ať už se na obrazovce odehrávalo cokoliv. V redakci nám shodou náhod přistála také nejnovější drátová myš výrobce Steelseries, model Sensei Ten, se kterou Viper lehce držel krok. 

Technické parametry

  • Rozhraní: USB, HyperSpeed Wireless
  • Délka kabelu: 1,8 metru
  • Snímač pohybu: Optický, PixArt
  • Hmotnost: 74 gramu
  • Senzory: Razer Focus+
  • Maximální citlivost snímače: 20 000 DPI, 650 IPS
  • Počet programovatelných tlačítek: 8
  • Cena: 3 399 Kč

V bezdrátovém stavu vydrží myš na jedno nabití cca 70 hodin, což je skvělé číslo. Za předpokladu, že lehce snížíte RGB podsvícení, pár hodin se ještě přidá. Pro nabíjení i používání lze využít speciál kabel Razer Speedflex, jehož materiál minimalizuje tření a nebrzdí pohyb myši. Mnohem zajímavější je ale využít dokovací stanici, na kterou myš pak jen nasadíte a nabíjíte. Také stanice má dole podsvícený RGB proužek, který navíc barvou signalizuje úroveň nabití, což je příjemný detail. Nemusíte tak prolézat program, abyste zjistili, jak jste na tom. 

 

Také stanice má dole podsvícený RGB proužek, který navíc barvou signalizuje úroveň nabití

 

Ačkoliv Viper nedosahuje customizační úrovně Basilisku, stále je k mání 8 programovatelných tlačítek, které si nastavíte v přiloženém softwaru. Myš má dokonce vlastní paměť až na 5 odlišných profilů, což je dostačující pro většinu hráčů. V programu si můžete pohrát také s RGB podsvícením a jeho intenzitou či pulsací, kterou doporučujeme pro zvýšení výdrže. 

Až na menší zádrhely se tak Viper Ultimate jeví jako jedna z nejlepších, pokud ne nejlepší dotyková myš na trhu. Jediným opravdu razantním nedostatkem je tak samotná cena, která se pohybuje kolem hranice 3400 Kč. To je podstatně více než většina bezdrátových myší podobné úrovně. Jak jsme ale zmiňovali dříve, za kvalitu se jednoduše platí a Viper Ultimate je to nejlepší v bezdrátové sféře, co v současné době lze najít. Zda se vám taková částka vyplatí tedy musíte rozhodnout vy sami. 

Verdikt

Pod rukama nám prošla už celá řada myši, jak drátových, tak bezdrátových, a Viper Ultimate v nás přesto zanechal velmi osobitý pocit. Neuhrane designem ani ergonomickou dokonalostí, také tlačítka občas nepůsobí tak precizně, jak by se chtělo, jakmile ale dojde na přesnost a rychlost, nemá konkurenci. Pokud tedy hledáte nekompromisní bezdrátovou myš a nemáte hluboko do kapsy, už dál nehledejte. 

Diskuze (1) Další článek: Microsoft chce mít z Xbox Play Anywhere vícegenerační službu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,