Real Racing 3 – prostě ty nejlepší závodní auta pro mobily (recenze)

Mobilní studio Firemonkeys, které spadá do divize EA, přineslo hráčům konečně tolik očekávaný třetí díl nejlepší závodní série na mobilní platformě. A to dokonce zadarmo! Tedy tak na půl, ale o tom až za chvíli.

Již první obrázky (a videa) naznačovaly, že Real Racing 3 bude nejlépe vypadající hrou na mobilní zařízení a realita je snad ještě lepší. Troufám si tvrdit, že graficky mačká z našich přístrojů asi momentální maximum a výsledek je ohromující.

Screenshot_2013-02-28-15-51-24.pngScreenshot_2013-02-28-15-52-16.pngScreenshot_2013-02-28-15-52-35.png

Do detailu zpracovaná závodní auta a okruhy, perfektní model poškození a co je nejdůležitější; fantastické závodění! Pokud máte ve vašem okolí stále někoho, kdo tvrdí, že mobilní hry jsou vhodné leda tak na záchodovou pauzu (dámy prominou), ukažte jim tento titul a garantuji vám, že jim spadne čelist.

Závodníci z Facebooku

Samotné závodění je také úžasně zábavné a přesto poměrně realistické. Když si navíc všimnete, že ostatní auta mají nad sebou buď jen vlaječku anebo přímo celé jméno (příp. Nick), dojde vám, že vlastně závodíte proti živým protivníkům. Po propojení s Facebookem navíc aktivně vidíte, kdo z vašich přátel také závodí, jaké má časy a můžete se je pokusit pokořit.

Hra jednoduše „nahraje“ závod vašeho kamaráda a potom vám ho ukáže ve vašem závodu jako ghost car, který se ale tváří jako regulérní protivník, takže do něj můžete vrážet, bourat a tak dále. Jinými slovy něco, co jsme nedávno viděli například v Autologu, ale troufám si říci dovedené k maximální spokojenosti hráčů.

Screenshot_2013-02-28-15-52-42.pngScreenshot_2013-02-28-15-53-36.pngScreenshot_2013-02-28-15-54-00.png

K tomu všemu se hra hýbe naprosto plynule, ačkoliv nejhezčí grafiku a plynulost si samozřejmě nejvíc vychutnáte na silnějších kapesních mašinách. Zde však přichází první zádrhel, který už asi tušíte. Jelikož se neustále stahují a upravují tabulky časů, musíte být on-line. Pokud tak třeba cestujete do ciziny a chcete si zazávodit například při cestě letadlem, máte smůlu.

Bohatá nabídka

Co se týká herního obsahu, také nepřijdete zkrátka. Licencované závodní tratě (Silverstone, Hockenheimring) rozšířené startovní pole až na 22 aut, více než 45 opravdu do detailu zpracovaných a plně licencovaných závodních aut, kde nechybí značky jako Porsche, Bugatti, BMW, Lamborghiini, Dodge a další.

Screenshot_2013-02-28-15-54-11.pngScreenshot_2013-02-28-15-54-34.pngScreenshot_2013-02-28-15-54-47.png

S tím vším na vás čeká bezmála 1000 závodů a nechybí i tradiční módy jako eliminace, vytrvalostní závody, nebo drag závody. Skutečně, co vás napadne při vyslovení pojmu závodní hra, to zde naleznete. Počítejte také ale se zhruba 2GB místy, která hra zabere.

Bez peněž na okruh nelez

A teď k tolika omílanému způsobu placení. EA před časem vydali poměrně jasné prohlášení, že na mobilních platformách už chtějí vydávat pouze hry ze zabudovaným IAP (in-game purchases), a tak také dělají. Ani druhé pokračování skvělé závodní hry Real Racing se tomuto modelu nevyhnulo. Otázkou je, jak to fanoušci a hráči série překousnou.

Real Racing 01.jpgReal Racing 02.jpgReal Racing 03.jpg

Upřímně řečeno, po pár prvních závodech jsem IAP těžce nenáviděl. Po čase si na to však zvyknete a s postupem hrou a větší garáží už to ani nebudete vnímat. Pokud totiž budete čekat na opravu jednoho auta, můžete využít jiné, které máte v garáži. Jde jen o věc jisté adaptability. Jak se ale říká, kdo chce psa bít, hůl si vždy najde, takže si dovedu představit, že celá řada hráčů hru ani nevyzkouší.

Screenshot_2013-02-28-15-55-01.pngScreenshot_2013-02-28-15-55-30.pngScreenshot_2013-02-28-15-56-13.png

No a jak že celý systém funguje? Ve hře naleznete herní peníze, které získáváte za vyhrané závody. Tyto peníze potom investujete do nových aut či do úprav stávajících. Jelikož zde plně funguje model poškození automobilů, je třeba počítat také s nějakým penízem utraceným za opravu.

Každá oprava, nebo úprava vašeho miláčka vás však bude stát nejen herní peníze, ale také čas. Přičemž záleží, jak moc jste svého plechového trhače asfaltů poničili. Čím více, tím déle budete čekat a to jde úměrně i s kvalitou vozu.

Real Racing 04.jpgReal Racing 05.jpg

Zatímco výměna oleje u řekněme Fordu Focus bude otázkou pár vteřin, nový nárazník u Veyronu vás bude stát nejen pěknou sumičku peněz, ale také několik hodin čekání. Potom přichází na řadu to, co jsem zmiňoval výše. Pokud už máte rozlehlou garáž a v ní spoustu aut, není problém závodit s jinými, zatímco vaše oblíbené je v opravě.

Prostě nejlepší

Potom tu máme ještě jakési tokeny, kterými je možné urychlit opravu a úpravu auta. A ano chápete správně, právě za tyto (mnou nazvané) tokeny budete platit. Samozřejmě, kdo bude chtít závodit teď hned a přesně s tímto autem, bude muset dříve nebo později zalovit v peněžence pro pár dolarů.

Ujišťuji vás ale, že si lze hru užít i bez placení. Já osobně už jsem ve hře strávil něco kolem třiceti hodin a nezaplatil jsem ani korunu! Jde tedy čistě o to, jestli si chcete hru zahrát a užít, nebo nadávat na platební systém.

iPhone
Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Závodní | Závodní hra
Výrobce: Firemonkeys | Webové stránky hry
  • Fantastické grafické zpracování
  • Skvělý jízdní model
  • Detailně zpracovaní vozidla
  • Zábavné závodění
  • Real time multiplayer
  • Nutnost být neustále připojený
  • In-game purchases

Těžko se mi teď říká ortel, protože Real Racing 3 je po všech směrech nejlepší závodní hrou, kterou jsme dosud viděli na mobilech a k tomu ještě vypadá jako grafický bratříček dnešních konzolí. Přesto však nemohu s klidným svědomím dát plné hodnocení a to kvůli potřebě být neustále připojen (a solidní datový limit k tomu) a způsobu IAP.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Project NVRX: Grand Theft Auto 5 ještě nikdy nevypadalo lépe

Project NVRX: Grand Theft Auto 5 ještě…

Grand Theft Auto 5 dostává grafické modifikace takřka každý měsíc. Nyní máte před sebou špičku současné tvorby - Project NVRX.

4.  11.  2017 | | 10 N/A
Need for Speed Payback: nedostatečně rychle a zběsile (recenze)

Need for Speed Payback: nedostatečně r…

Po menší přestávce jsme se konečně dočkali dalšího dílu série Need for Speed. Prospěla závodům pauza stejně, jako novému asasínovi? To se dozvíte z naší recenze.

12.  11.  2017 | | 17 N/A
Call of Duty: WWII - válka se nikdy nezmění (recenze)

Call of Duty: WWII - válka se nikdy ne…

Call of Duty se po dlouhé době opět vrací na domácí půdu, přitom se ale snaží zůstat moderní. Jak mu to vychází?

6.  11.  2017 | | 10 N/A
Městská akce Watch Dogs je na PC zdarma, stahujte!

Městská akce Watch Dogs je na PC zdarm…

Pokud jste ještě nedali prvním dílu této série šanci, nyní už nemáte žádný důvod akci nevyzkoušet.

7.  11.  2017 | | 2 N/A
Playstation trofeje začínají mít smysl, dostanete za ně kredity

Playstation trofeje začínají mít smysl…

Pokud patříte mezi lovce trofejí na konzoli Playstation, vaše snažení dost možná nabere výraznější obrysy.

6.  11.  2017 | | 10 N/A
Na PS Store startuje nová akce, najdete tam spoustu her pod tři stovky

Na PS Store startuje nová akce, najdet…

Chcete si doplnit svou digitální knihovničku konzole Playstation o pár parádních pecek? V obchodě máte skvělou akci.

16.  11.  2017 | | 4 N/A
Microsoft rozjíždí časově omezenou nabídku bundlů konzole Xbox One S

Microsoft rozjíždí časově omezenou nab…

Slevová mánie začíná.

12.  11.  2017 |
Cosplay: Když se z holek stávají vysněné krásky z videoher

Cosplay: Když se z holek stávají vysně…

Svět videoher se již dávno vymanil ze svého virtuálního rámce a čím dál tím více se prolíná s naším reálným životem a to v mnoha ohledech. Je ve vzájemném propojení s literaturou, filmovou či hudební tvorbou a ovlivňuje též intersociální vztahy. Jedním z pozoruhodných fenoménů v tomto ohledu je stále populárnější cosplay.

9.  11.  2017 | | 31 N/A