Real Racing 3 – prostě ty nejlepší závodní auta pro mobily (recenze)

Mobilní studio Firemonkeys, které spadá do divize EA, přineslo hráčům konečně tolik očekávaný třetí díl nejlepší závodní série na mobilní platformě. A to dokonce zadarmo! Tedy tak na půl, ale o tom až za chvíli.

Již první obrázky (a videa) naznačovaly, že Real Racing 3 bude nejlépe vypadající hrou na mobilní zařízení a realita je snad ještě lepší. Troufám si tvrdit, že graficky mačká z našich přístrojů asi momentální maximum a výsledek je ohromující.

Screenshot_2013-02-28-15-51-24.pngScreenshot_2013-02-28-15-52-16.pngScreenshot_2013-02-28-15-52-35.png

Do detailu zpracovaná závodní auta a okruhy, perfektní model poškození a co je nejdůležitější; fantastické závodění! Pokud máte ve vašem okolí stále někoho, kdo tvrdí, že mobilní hry jsou vhodné leda tak na záchodovou pauzu (dámy prominou), ukažte jim tento titul a garantuji vám, že jim spadne čelist.

Závodníci z Facebooku

Samotné závodění je také úžasně zábavné a přesto poměrně realistické. Když si navíc všimnete, že ostatní auta mají nad sebou buď jen vlaječku anebo přímo celé jméno (příp. Nick), dojde vám, že vlastně závodíte proti živým protivníkům. Po propojení s Facebookem navíc aktivně vidíte, kdo z vašich přátel také závodí, jaké má časy a můžete se je pokusit pokořit.

Hra jednoduše „nahraje“ závod vašeho kamaráda a potom vám ho ukáže ve vašem závodu jako ghost car, který se ale tváří jako regulérní protivník, takže do něj můžete vrážet, bourat a tak dále. Jinými slovy něco, co jsme nedávno viděli například v Autologu, ale troufám si říci dovedené k maximální spokojenosti hráčů.

Screenshot_2013-02-28-15-52-42.pngScreenshot_2013-02-28-15-53-36.pngScreenshot_2013-02-28-15-54-00.png

K tomu všemu se hra hýbe naprosto plynule, ačkoliv nejhezčí grafiku a plynulost si samozřejmě nejvíc vychutnáte na silnějších kapesních mašinách. Zde však přichází první zádrhel, který už asi tušíte. Jelikož se neustále stahují a upravují tabulky časů, musíte být on-line. Pokud tak třeba cestujete do ciziny a chcete si zazávodit například při cestě letadlem, máte smůlu.

Bohatá nabídka

Co se týká herního obsahu, také nepřijdete zkrátka. Licencované závodní tratě (Silverstone, Hockenheimring) rozšířené startovní pole až na 22 aut, více než 45 opravdu do detailu zpracovaných a plně licencovaných závodních aut, kde nechybí značky jako Porsche, Bugatti, BMW, Lamborghiini, Dodge a další.

Screenshot_2013-02-28-15-54-11.pngScreenshot_2013-02-28-15-54-34.pngScreenshot_2013-02-28-15-54-47.png

S tím vším na vás čeká bezmála 1000 závodů a nechybí i tradiční módy jako eliminace, vytrvalostní závody, nebo drag závody. Skutečně, co vás napadne při vyslovení pojmu závodní hra, to zde naleznete. Počítejte také ale se zhruba 2GB místy, která hra zabere.

Bez peněž na okruh nelez

A teď k tolika omílanému způsobu placení. EA před časem vydali poměrně jasné prohlášení, že na mobilních platformách už chtějí vydávat pouze hry ze zabudovaným IAP (in-game purchases), a tak také dělají. Ani druhé pokračování skvělé závodní hry Real Racing se tomuto modelu nevyhnulo. Otázkou je, jak to fanoušci a hráči série překousnou.

Real Racing 01.jpgReal Racing 02.jpgReal Racing 03.jpg

Upřímně řečeno, po pár prvních závodech jsem IAP těžce nenáviděl. Po čase si na to však zvyknete a s postupem hrou a větší garáží už to ani nebudete vnímat. Pokud totiž budete čekat na opravu jednoho auta, můžete využít jiné, které máte v garáži. Jde jen o věc jisté adaptability. Jak se ale říká, kdo chce psa bít, hůl si vždy najde, takže si dovedu představit, že celá řada hráčů hru ani nevyzkouší.

Screenshot_2013-02-28-15-55-01.pngScreenshot_2013-02-28-15-55-30.pngScreenshot_2013-02-28-15-56-13.png

No a jak že celý systém funguje? Ve hře naleznete herní peníze, které získáváte za vyhrané závody. Tyto peníze potom investujete do nových aut či do úprav stávajících. Jelikož zde plně funguje model poškození automobilů, je třeba počítat také s nějakým penízem utraceným za opravu.

Každá oprava, nebo úprava vašeho miláčka vás však bude stát nejen herní peníze, ale také čas. Přičemž záleží, jak moc jste svého plechového trhače asfaltů poničili. Čím více, tím déle budete čekat a to jde úměrně i s kvalitou vozu.

Real Racing 04.jpgReal Racing 05.jpg

Zatímco výměna oleje u řekněme Fordu Focus bude otázkou pár vteřin, nový nárazník u Veyronu vás bude stát nejen pěknou sumičku peněz, ale také několik hodin čekání. Potom přichází na řadu to, co jsem zmiňoval výše. Pokud už máte rozlehlou garáž a v ní spoustu aut, není problém závodit s jinými, zatímco vaše oblíbené je v opravě.

Prostě nejlepší

Potom tu máme ještě jakési tokeny, kterými je možné urychlit opravu a úpravu auta. A ano chápete správně, právě za tyto (mnou nazvané) tokeny budete platit. Samozřejmě, kdo bude chtít závodit teď hned a přesně s tímto autem, bude muset dříve nebo později zalovit v peněžence pro pár dolarů.

Ujišťuji vás ale, že si lze hru užít i bez placení. Já osobně už jsem ve hře strávil něco kolem třiceti hodin a nezaplatil jsem ani korunu! Jde tedy čistě o to, jestli si chcete hru zahrát a užít, nebo nadávat na platební systém.

iPhone
Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Závodní | Závodní hra
Výrobce: Firemonkeys | Webové stránky hry
  • Fantastické grafické zpracování
  • Skvělý jízdní model
  • Detailně zpracovaní vozidla
  • Zábavné závodění
  • Real time multiplayer
  • Nutnost být neustále připojený
  • In-game purchases

Těžko se mi teď říká ortel, protože Real Racing 3 je po všech směrech nejlepší závodní hrou, kterou jsme dosud viděli na mobilech a k tomu ještě vypadá jako grafický bratříček dnešních konzolí. Přesto však nemohu s klidným svědomím dát plné hodnocení a to kvůli potřebě být neustále připojen (a solidní datový limit k tomu) a způsobu IAP.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Hráči kouzlí s fotorežimem v God of War, výsledkem jsou nádherné obrázky

Hráči kouzlí s fotorežimem v God of Wa…

God of War je jednou z nejlépe vypadajících her současnosti a fotorežim je toho jasným důkazem.

16.  5.  2018 | | 2 N/A
Wargaming pod palbou kritiky: podvodník jako kontributor World of Tanks?

Wargaming pod palbou kritiky: podvodní…

Českou a slovenskou komunitou světoznámého MMO World of Tanks otřásá skandál. Co se stalo?

24.  5.  2018 | | 20 N/A
Call of Duty: Black Ops 4 je novým dílem série, co boří zažité standardy

Call of Duty: Black Ops 4 je novým díl…

Prvotní představení máme za sebou, teď přišel čas na nášup videí a obrázků z očekávané akce.

18.  5.  2018 | | 8 N/A
Playstation 4 je na konci svého životního cyklu, říká šéf konzolové divize

Playstation 4 je na konci svého životn…

Konzole PS4 už se pomalu blíží konci cesty a za rohem začíná vykukovat další generace.

22.  5.  2018 | | 17 N/A
Detroit Become Human: co stojí svoboda? (recenze)

Detroit Become Human: co stojí svoboda…

Quantic Dream opět přináší příběhový epos z žánru, ve kterém je špičkou. Podařil se úspěšný návrat?

24.  5.  2018 |
Zaklínač: Dobrodružná hra - obuj si boty železné (recenze)

Zaklínač: Dobrodružná hra - obuj si bo…

Dohráli jste všechny tři díly videoherního Zaklínače a ságu i s povídkami znáte stránku po stránce? Pak je na čase vyzkoušet deskovou hru Zaklínač: Dobrodružná hra, která vás přenese do zaklínačského světa plného strig, graveinů, ghúlů a dalších starých známých.

22.  5.  2018 | | 8 N/A
Marvel v herním průmyslu: nastává zlom po vzoru filmů?

Marvel v herním průmyslu: nastává zlom…

Jednomu ze dvou největších komiksových vydavatelství světa se to v poslední době daří jak na poli komiksů, tak na filmovém plátně. Co se ale týče produkce počítačových her, nikdy na tom nebylo extra dobře. To se ale možná v blízké budoucnosti změní a my si tak užijete s našimi oblíbenými superhrdiny a záporáky také nějaké pořádné herní dobrodružství.

20.  5.  2018 | | 2 N/A
State of Decay 2: už jsou tady zase (recenze)

State of Decay 2: už jsou tady zase (r…

Další zombie apokalypsa je tu, jste na ni připraveni?

21.  5.  2018 | | 1 N/A