Rebel Inc.: duchovní nástupce Plague Inc. donutí přemýšlet (mobilní recenze)

Viry a bakterie už prý nejsou in, zkuste stabilizovat společnost.

Co baví

  • Původní hratelnost
  • Zajímavé téma
  • Nové možnosti
  • Nápomocný tutoriál

Co vadí

  • Prapodivné dopady rozhodnutí
  • Po chvilce dost čitelné
  • Chaotické počátky
7/10
Hodnocení

V uplynulých dnech jste možná zaznamenali zvýšený rozruch okolo strategické hry Plague Inc., která představuje simulátor likvidace světa za pomoci virů a bakterií. Fanoušci totiž dokázali reflektovat opravdový problém současné společnosti a vydupali si na vývojářích implementaci radikálních odpůrců očkování, jakožto největšího podporovatele zákeřných nemocí. Případ byl v posledních dnech poměrně hodně medializován a ukázalo se, že herní komunita dokáže ve spojení s vývojáři upozorňovat i na skutečné problémy.

Screenshot_2019-03-01-08-19-55-040_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-08-24-18-837_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-08-32-42-214_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-08-48-42-884_com.ndemiccreations.rebelinc.png
Rebel Inc. vychází ze základů svého předchůdce, obohacuje je a rozšiřuje

Jedná se o velice příhodný úkaz hned z několika hledisek. Tím prvním je sociální rozměr celého případu, druhým potom pochopitelně šikovný marketingový tah, který ještě více zviditelnil již tak poměrně kontroverzní titul, tentokráte však v pozitivním světle. Mimo již zmiňované dopady je třeba zmínit ještě jeden, a to vazbu na hru Rebel Inc., neboli volné pokračování Plague Inc. Celé toto pozdvižení totiž nemohlo přijít ve vhodnější dobu, než právě nyní, v momentě, kdy studio Ndemic Creations potřebuje co největší mediální rozruch.

Slibný nováček

Rebel Inc. je začátečník a svou cestu mezi miliony hráčů si teprve klestí, ale již nyní je jasné, že se hra snaží co nejvíce držet zavedených mechanismů svého předchůdce. Nejde o přímého pokračovatele, ale spíše duchovního nástupce a jakési přenesení původní hratelnosti do nových vod, navíc s důrazem na celkové prohloubení. Ve výsledku tak máme tu čest se zdánlivě komplexní strategií, která se namísto virové nákazy lidstva točí okolo politicko-mocenské stabilizace společnosti. Princip hratelnosti je jednoduchý, a přestože je vystavěn v opačném duchu, zakládá se na podobných mechanismech. Klíčová je opět trpělivost a postupná cesta dál.

 

Ve výsledku máme tu čest se zdánlivě komplexní strategií, která se namísto virové nákazy lidstva točí okolo politicko-mocenské stabilizace společnosti. 

 

Rebel Inc. je však oproti svému předchůdci o něco rafinovanější a skrývá více možností jak dosáhnout svého cíle. Ovládnout jednotlivá teritoria totiž lze různými způsoby. Své finance můžete dle libosti investovat do sociální podpory obyvatelstva, vládních rozhodnutí či vojenského pokroku.  V prvním případě se jedná např. o lékařství, vzdělání, pitnou vodu, rozvoj zemědělství či infrastruktury, v případě druhém o potlačení korupce, propagandu, tajnou policii či rozvoj politických vazeb, ve třetím případě potom o celkovou vojenskou sílu.

Dvakrát měř a jednou řež

Určení strategie rozvoje jednotlivých odvětví je však pro celkový dopad klíčové. Každý, byť sebemenší pokrok, má totiž různou míru dopadu, a to i v negativním smyslu. Myšlenka rychlého zajištění podpory obyvatelstva je sice krásná, díky inflaci však likvidační. Pozor je nutné dávat také na míru korupce, které zase negativně ovlivňuje celkové hospodaření. Zanedbávat se rozhodně nevyplatí ani armáda, neboť rebelské síly dokáží rozmetat politické představy na kusy během několika krátkých okamžiků. Inu, jak pravil Jan Neruda „kdo chvíli stál, již stojí opodál“.

Screenshot_2019-03-01-09-06-02-421_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-09-20-24-299_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-09-20-34-291_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-09-54-17-421_com.ndemiccreations.rebelinc.png
Těšit se můžete na celou řadu tabulek, statistik a informací

Mimo strategický rozvoj a investování finančních prostředků je třeba soustředit se také na obranu teritoria, potažmo rychlé útoky v oblastech, kde začínají vznikat problémy. Strategické možnosti vojenských útoků nejsou velké, každopádně způsob, jakým investujete do své armády, do jisté míry mění i požadavky na boj jako takový. Je tak na vás, zda-li dáte přednost mezinárodním silám, které jsou sice pomalejší, ale spolehlivější nebo se vydáte spíše cestou partizánského boje.

Všechna tato rozhodnutí budou mít nemalý vliv na postupné získávání stability, což je klíčový prvkem Rebel Inc. Cílem je pochopitelně získání veškerých teritorií na mapě a uzavření míru. Naopak, ztráta reputace, jednotlivých oblastí či vysoká míra korupce rovná se okamžitý konec hry.

Neber úplatky nebo se z toho zblázníš

Mimo zmiňovaná strategická rozhodnutí je třeba ještě neustále politicky rozhodovat v náhodných událostech. Jedná se o korupční aféry, místní vzpoury, mediální kampaně, církevní záležitosti apod. Veškerá tato rozhodnutí pak opět dále ovlivňují reputaci či státní kasu. Možností ve hře je poměrně mnoho, ve srovnání s předchůdcem Plague Inc. až nezvykle. První krůčky jsou tak i navzdory poměrně bohatému tutoriálu trochu zmatečné. Textu je opravdu dost a než se dostane ke skutečnému rozhodování, budete potřebovat velkou trpělivost. Postupným hraním a osvojením mechanik hry se ovšem ukáže její přátelská prostota.

Screenshot_2019-03-01-09-55-46-755_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-11-57-12-955_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-11-58-14-954_com.ndemiccreations.rebelinc.pngScreenshot_2019-03-01-12-46-38-829_com.ndemiccreations.rebelinc.png
Hra především uchopuje celkem zajímavé téma, které vás upoutá k mobilu

Rebel Inc. totiž rozhodně není tak komplexní a komplikovanou záležitostí, jak by se mohlo z počátku zdát. A to je zároveň její velkou slabinou. Mnoho rozhodnutí, která ve hře učiníte, je totiž řízeno na základě určitých vzorců, které se dají celkem snadno vypozorovat, a to i přes někdy opravdu prapodivné vedlejší dopady vašich voleb. Po několika hodinách hraní se tedy začne dostavovat poněkud prázdný pocit neustále se opakujících činností, které již před samotným vykonáním mají svůj dopad daný. Přesto však titul vládne nějakou skrytou silou, která vás neustále nutí zkoušet nové a nové postupy, i přesto, že je jasné, co je v jaký moment nutné udělat.

Na druhou stranu, ani předchůdce Plague Inc. nebyl v tomto ohledu jiný a nikdy to nikomu nevadilo. Nijak výrazně se nemění ani grafické zpracování (dominující červenou nahrazuje zelená) či nároky na mobilní telefon, které nejsou v žádném případě vysoké. Xiaomi Redmi 3S, na kterém byla hra recenzovaná, fungoval spolehlivě a bez problémů, stejně jako na výkonnějším modelu Sony Xperia XZ2 Compact. Hra je opravdu nenáročná a dokážete ji spustit téměř na všem. 

53472708_1985190995111179_7398700948320681984_n.jpg53540943_333175240637733_684835150982283264_n.jpg54240512_2058606977765098_30894837926461440_n.jpg

Trochu jiné je to potom s ovládáním, které byť je poměrně jednoduché, vyžaduje přesnost, rychlost a pozornost. Větší displej je tak díky charakteru hry rozhodně výhodou. Zaručeno pak bude přesnější ovládání a pohodlnější čtení textů, kterých je ve hře poměrně dost. Už z tohoto důvodu je nutné zmínit alespoň základní požadavek na znalost anglického jazyka. V opačném případě se ze strategického plánování stane spíše prázdné klikání na náhodu.

Verdikt

Pro fanoušky původní Plague Inc. je jistě jedná o zajímavou alternativu, kterou je třeba ochutnat. Pro ostatní bude hra představovat spíše průběrnou záležitost, která zabaví maximálně na několik hodin. Hra je dostupná jak na Android, tak i na iOS.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.