Recenze: Asterix a Olympijské hry – aneb pohraj si se svým Římanem!

Dobrodružství Asterixe a Obelixe jsou rok od roku stále populárnější, ať už ve formě komiksu, animovaného filmu, klasické filmové komedie se známými herci, nebo počítačové hry. Komu se tento fenomén stále zamlouvá, nebo jen neví, co za hru koupit svým ratolestem, neměl by si tento článek nechat ujít.
Objednejte si na shop.doupe.cz
  Asterix a Olympijské hry
  • PC: 699 Kč
  • PS2: 599 Kč
  • NDS: 799 Kč
  • Platforma: PC, PS2, Wii, DS
    Typ hry: arkádová/sportovní hra pro děti
    Multiplayer: kooperace 2 hráčů u jednoho PC
    Minimální konfigurace: CPU 1GHz, 256 MB RAM (XP) / 1 GB (Vista), 4 GB HDD, 3D graf. karta 64 MB
    Doporučená konfigurace: CPU 2GHz, 1 GB RAM, 3D graf. karta 128 MB
    Testovací konfigurace: CPU 1.8GHz, 1 GB RAM, 3D graf. karta 128 MB
    Výrobce: Etranges Libellules (http://www.etranges-libellules.fr/fr/)
    Vydavatel: Atari (
    http://www.atari.com)
    Distributor v ČR: CD Projekt (
    http://www.cdprojekt.cz)
    Homepage (UK):
    http://www.asterixolympicgames.co.uk
    Homepage (CZ): http://www.cdprojekt.cz/wszystko_o_grze.asp?action=ShowGame&gid=503

    Moje malá sestra má zkrátka prima bráchu. Nedávno jsem jí totiž objednal první dvě filmová zpracování oblíbené série Asterix a Obelix na DVD, na třetí pokračování s podtitulem Olympijské hry se šla díky mému sponzoringu podívat do kina a před týdnem mi od hodných pánů z CD Projektu dorazilo stejnojmenné dobrodružství pro účely napsání recenze. I když by se mohlo zdát, že jsme to tento měsíc s Asterixem tak trochu přehnali, opak je pravdou a my chceme ještě víc. Vše totiž dopadlo na výbornou včetně počítačového zpracování, což mě upřímně dost překvapilo. Asi mi sami dáte za pravdu, že hraní titulů podle filmových licencí je zpravidla dobrou formou trestu a jakýmsi očistcem zmlsané hráčské duše. Jak už jsem ale řekl, v tomto případě se jedná o výjimku, a tak už na nic nečekejte a pojďte si ji náležitě představit.

    Asterix, Obelix, Idefix, Panoramix, Filmodivix… no krucifix!

    Dějová linie vás jako tradičně zavede do známé Gálie, kde si jistý Lovestorix vychutnává plnými doušky vodu ze studny plné zklamání. Tento sympaťák je totiž bezhlavě zamilován do slečny Iriny, která je naneštěstí dcerou božského Julia Caesara. I když mu jeho city opětuje, není mu to vůbec nic platné. Lovestorixovi však svitne naděje, když se dozví, že se Julek chystá Irinu provdat za vítěze nadcházejících Olympijských her. Proto kvapně vyhledá Asterixe a Obelixe s prosbou, aby mu s tímto nelehkým úkolem pomohli a on tak mohl trávit šťastné chvíle se svou vytouženou. Ti na nabídku legitimního mlácení Římanů jednohlasně kývnou a začnou se pomalu připravovat na dlouhou cestu do Říma…

      
    Starodávný fast food * Umění okoukané od Perského prince *  Ukázka animace ze hry

    Mezitím je Julda příliš zaneprázdněn přípravami na největší turnaj všech dob, čímž se jeho synovi Brutovi naskýtá šance mu hbitě bodnout nůž do zad a stát se tak novou hlavou státu. Protože by to však bylo příliš okaté, využívá služeb šíleného Lapiduchuse, který pomocí dávno zapomenutého artefaktu ovládá realitu pro svůj vlastní prospěch. Díky jeho zásahům do časoprostorového kontinua se začnou vytvářet drobné anomálie způsobující například nenadálou návštěvu „živého“ atleta v galském lese, proměnu trojrozměrného Panoramixe na kus papíru nebo výskyt podivných obláčků s blesky bránící v průchodu na některých cestách. Od této chvíle tedy spočívá osud celého světa na bedrech oblíbené dvojice za doprovodu špióna Sama Shieffera alias komiksové verze Sama Fishera ze série Splinter Cell. A to se vyplatí.

    Galové a sportovat bez vidiny pečených divočáků? Kupodivu ano

    Pokud byste chtěli tuto hru zaškatulkovat, pravděpodobně narazíte na problém. Dobrou polovinu herního času se totiž dočkáte mixu zábavné arkády a klasické adventury z pohledu třetí osoby, čili zfackujete nespočet nebohých Římanů a zároveň také vyřešíte spoustu jednotlivých puzzlů potřebných pro postup do dalších fází hry. Protože stále platí lidové přísloví „ve dvou se to lépe táhne“, většina hádanek vyžaduje zapojení obou charakterů, přičemž se mezi nimi můžete libovolně přepínat. V praxi tak třeba za Asterixe nasednete do lanovky a jako Obelix ho odtáhnete na určené místo, jindy zase umístíte Obelixe na spínač a jako Asterix hbitě vyručkujete po římsách ala perský princ k dalšímu čudlíku. Těchto situací na vás čeká celkem dost, a tak se určitě nejedná o pouhé mlácení všeho živého, speciálně římského.

      
    Dneska to roztočíme! * Disciplíny olympijského režimu * Honba za zlým Lapiduchusem

    Druhá polovina dnes recenzovaného titulu připadá na vrub olympijským hrám připomínající klasiku od legendární firmy Accolade. V roli galských sportovců si na vlastní kůži vyzkoušíte celkem 9 různých disciplín, a to běh, skok daleký, hod kladivem, hod oštěpem, žabobal, král arény, přetahovaná, závod vozů a římanofón. Vysvětlovat známé věci není potřeba, a tak se vrhnu pouze na ty neznámé. Žabobal je obdoba nohejbalu, tedy až na to, že místo míče kopete do nafouknutých žab. Těchto „míčů“ je na každé půlce hřiště hned několik a vyhraje ten, u kterého nezbude žádný. Král arény je poctivá rubačka, v níž je vaším úkolem eliminovat co největší počet římských vojáků pro dosažení nejvyššího skóre. Poslední neznámou je římanofón, na který několikrát narazíte i v průběhu adventurní části hry. Vaší starostí je pleskat různobarevné Římany podle melodie zobrazené v horní části obrazovky. Pokud tedy musíte zahrát zelenou notu, udeříte zeleného vojáka. V momentě, kdy se vám podaří poskládat celou melodii, vyhráli jste. Jinak, samotné olympijské disciplíny lze trénovat v samostatném modu, v němž budete ochuzeni o své hrdinské schopnosti, čímž nad ostatními soupeři nebudete mít žádnou výhodu.

      
    Král arény - nezábavnější disciplína ve hře * Konečně checkpoint * Římani pode mnou, juchů!

    I když to možná nevypadá, mlácení není tak chaotické a má svůj jedinečný řád. Zezačátku se nejdříve dostanete do menších potyček, jež v podstatě slouží jako tutoriál, abyste se naučili zvládat základní bojové údery. Postupem času si můžete dokoupit mnohem lepší bojová komba, a to za mince padající z každého rozbitého předmětu. Výběr je celkem pestrý a potěší fakt, že téměř všechna je nutné postupně využít pro postup hrou. Asi nejefektnějším z nich shledávám déšť Římanů, kdy si nejprve připravíte 9 vojáků vystřelením pěstí do nebe a až přijde ten správný okamžik, zacílíte na zvolené místo a pustíte je z oblak dolů. Úžasné a hlavně vtipné, ostatně vkusným humorem byla celá hra doslova prošpikována a upřímně jsem se při jejím zdolávání opravdu dobře pobavil. Dostala mě jména některých postav, na nichž si očividně francouzští vývojáři a čeští překladatelé dali záležet. Co dodat ke jménům jako Filmodivix, Pozornamatrix, Bezeslovus nebo Autofokus? Skvělá práce.

    Každá mince má dvě strany

    Doposud tento článek vypadá jako pochvalná óda, ale jak asi sami tušíte, existují i stinné stránky. Tím největším mínusem je bezesporu neposedná kamera, díky které jsem měl častokrát problémy se vůbec dostat dál. Některé úhly jsou dost nepřehledné a krev mi pily hlavně rychlé změny u směrových šipek, kdy se jejich orientace jako mávnutí kouzelným proutkem změní na opačnou. To v souladu s konzoloidním ovládáním nadělá nevídanou paseku. Pokud se najdou takoví odvážlivci (nebo smolaři s rozbitým gamepadem jako já) a absolvují cestu za poznáním výhradně na klávesnici, připravte se na ukrutné boje s hrou samotnou. Abych to ale příliš nedramatizoval, dnes popisovaného Asterixe jsem na ní dohrál, a tak se zase vyloženě nejedná o ďábelská muka.

    Dalším neduhem se pro mě stala herní doba, kterou jsem napočítal na něco málo přes 7 hodin, což není na můj vkus mnoho a tady mohli autoři rozhodně přidat. Inu, uvidíte co na to mladší obecenstvo, jemuž je tento titul primárně určen. Co se týče technické stránky, nový díl Asterixe běží na několik let starém grafickém enginu, a i když to může vypadat, že jsem se naprosto pomátl, mně se vizuální zpracování v komiksovém stylu zkrátka moc líbilo a nehodlám tak rýpat ohledně technické zastaralosti. K tomu si ještě připočtěte absolutně nenáročné hardwarové požadavky, díky kterým si tuto hru zahraje snad opravdu každý, a to bez potřebného upgradu plechového miláčka.

    Světlé stránky hry
    • komiksové audiovizuální zpracování
    • mix arkády a olympijských disciplín
    • zábava a špetka vkusného humoru
    • kooperační mód pro 2 hráče
    • videa a bonusové materiály z filmu
    • kompletní česká lokalizace
    Temné stránky hry
    • krátká herní doba
    • místy frustrující kamera
    • gamepad povinností

    A olympijským vítězem se stává…

    Na závěr jsem si nechal pár lahůdek potvrzující nadprůměrný zážitek. Svou pozornost si tedy jasně zaslouží povedená a hezky zpravovaná videa, vynikající zvuková kulisa a hlavně možnost projít celou hru ve dvou hráčích. Tím jsem já osobně spojil příjemné s užitečným a zapojil tak do dění svou zmiňovanou sestřičku. Musím přiznat, že jsme se v průběhu hry častokrát nasmáli a toho si já cením ze všeho nejvíce. Obrovským plusem je kompletní česká lokalizace od CD Projektu, ze které vyzdvihuji hlavně výborný dabing, na němž se podílel Pavel Trávníček jako Asterix a Ota Jirák v roli Obelixe. Hra se v našich luzích a hájích prodává za poměrně drahých 799 korunek českých, ovšem těžko byste hledali kvalitnější titul pro mladší publikum. Volba je ale pochopitelně jen na vás.

    Grafika: 6/10
    Hudba: 6/10
    Zvuky: 7/10
    Hratelnost: 8/10

    Hra Asterix a Olympijské hry se stala velice příjemným překvapením a dokázala zahnat první deštivé dny letošního jara. I když samozřejmě má své chybky, stále se jedná o nadprůměrnou hru vhodnou zejména pro mladší hráče a milovníky této série, a tak si od nás vysloužila nadprůměrné hodnocení. Lepší dětskou hru letošního roku byste totiž hledali marně.

    Celkové hodnocení: 7,5/10

    Dostupné pro: PC, Wii, 3DS, iPhone
    Žánr: Sportovní | arkádová/sportovní hra pro děti
    Výrobce: Etranges Libellules | Webové stránky hry
    • komiksové audiovizuální zpracování
    • mix arkády a olympijských disciplín
    • zábava a špetka vkusného humoru
    • kooperační mód pro 2 hráče
    • videa a bonusové materiály z filmu
    • kompletní česká lokalizace
    • krátká herní doba
    • místy frustrující kamera
    • gamepad povinností
    Diskuze (2) Další článek: Download: Sam, Max a hromada dalších

    Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,