Recenze: 7.62 High Calibre – nechte žoldáka spát

Rachot kulometů, výbuchy granátů, řvaní rozkazů a uprostřed toho všeho parta žoldáků, která rozsévá smrt.
Kapitoly článku

Co trošku napravuje notně pošramocenou reputaci hry jsou jednotlivé úkoly. Sice se v nich občas dočkáte naprostých primitivností, které by dokázala vymyslet i dvouletá holčička (dones kamarádovi dopis, dá ti peníze,) ale občas jako zářivý diamant probleskne inteligentně napsaná mise.

 Občas jako zářivý diamant probleskne inteligentně napsaná mise

Osobně mě asi nejvíce zaujal úkol s označením „Bandité a bratři,“ který začíná tím, že si vás najme jeden bohatý obchodník na zlikvidování vraha jeho bratra. Co zezačátku vypadá jednoduše, se ale postupně zamotává.

762highcalibre_07.jpg762highcalibre_10.jpg

Už po pár rozhovorech totiž zjišťujete, že onen bratr stále běhá po planetě Zemi, a že jeho vrah je sice lupič, ale dítě by nikdy nezabil. Pikantní třešničkou na dortu je pak skutečnost, že váš zákazník si objednal vraždu svého bratra právě u lupiče, kterého jdete odkráglovat vy.

TIP: Klikněte vždy na tlačítko „Odstranit mrtvoly“ – mimo estetického zkrášlení exteriéru se dočkáte i zajímavých věcí, které měly u sebe.

Možností, jak vyřešit nastalou situaci je pak více – buď si od onoho najatého vraha jen vyžádáte věci, které chce zákazník jako důkaz jeho smrti, nebo se rozhodnete spojit s tímto lupičem své síly a dát potenciálnímu bratrovrahovi pořádně za vyučenou.

Jagged Alliance – ideová matka

Každý, kdo nějakým způsobem holduje tahovým strategiím, jistě zná geniální sérii Jag762highcalibre_ja2.jpgged Alliance od studia Sir-tech. A nejspíše si nejvíce pamatuje její druhý díl, v němž se partička žoldáků vydává do Arulca, aby jej osvobodila od vlády despotické královny Deidranny. K tomuto cíli však vede dlouhá cesta lemovaná spoustou mrtvol a svedených bitev, které si nezřídka žádají takřka mistrovský um. Jednoduché úkoly, taktizování a nezapomenutelné hlášky učinily tuto hru nesmrtelnou.

Valčík na rozloučenou

Pouze dobré úkoly však nezachrání jinak prachmizernou hru, kterou táhne dolů ještě jeden podstatný problém, nazývaný technické zpracování. Rád bych hned na úvod upozornil, že nejsem žádný fanatický technomil, který by se každý den modlil k hernímu božstvu jménem Crysis, jsem prostě normální hráč, kterému jde o obsah před formou. 7.62 High Calibre ale umožňuje tak neskonale odporné pohledy na herní svět, až oči přecházejí. Největší hrůzou pro mne byl pohled z vlastních očí, jenž ukázal zubaté modely a nekvalitní textury.

762highcalibre_11.jpg762highcalibre_12.jpg

Kapitolou sama pro sebe je pak geniální 3D kamera, při jejíž tvorbě museli tvůrci zapomenout mozek v kbelíku pod schody. Nezřídka se vám v budově stane, že se kamera zasekne o neviditelný strop, popřípadě že si ji natočíte tak dokonale, až nebudete pomalu schopní vyjít po schodech.

U 3D kamery museli tvůrci zapomenout mozek v kbelíku pod schody

A tou úplně největší perličkou budou okamžiky, kdy vás zastřelí nepřítel, kterého jste kvůli této vychytávce přehlédli, neboť se schoval přímo za vaším hrdinou. Tleskám Aperionu ve stoje!

762highcalibre_08.jpg762highcalibre_09.jpg

Buď jak buď, 7.62 High Calibre není rozhodně dobrou hrou. Prvních několik hodin jsem se ptal sám sebe, jestli mám zapotřebí něco takového vůbec hrát a i když jsem si postupem času na některé věci zvyknul, stále nemohu označit hraní za přehnaně zábavné.

TIP: Peníze hýbou světem, takže se rozhodujte ani ne podle morálky, jako spíše podle toho, kdo více zaplatí.

Jedno však musím High Calibre nechat a poděkovat ji za to – donutila mě znovu nainstalovat Jagged Alliance 2 a vrhnout se na osvobozování Arulca. A vám, místo koupě této nepovedené hry, doporučuji udělat to samé.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | taktická strategie
Výrobce: Aperion | Webové stránky hry
  • Návrh některých lokací
  • Možnost přidat se k různým frakcím
  • Některé zajímavé úkoly
  • Totální nepřehlednost
  • Po většinu času ovládáte jen sebe
  • Nuda
  • Nulové možnosti taktizování
  • Kamera
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,