Recenze: AIM Racing – kov, sliz a slzy

Burácení motorů, předení podivných hmyzo-kovových přetvorů a cesta s jediným cílem – šachovnicovým praporkem.
Kapitoly článku

Ve chvíli, kdy jsem přistoupil na tento systém akce spojené se závody jsem se začal výborně bavit a říkal jsem si, že podobných her, u nichž se dá vypnout mozek, by mohlo být klidně více. Jenže po několika dalších tratích jsem byl opět nucen svůj názor přehodnotit a ze stálého obracení názorů se mi pomalu začal obracet žaludek. To, co jsem považoval za jednoznačně nastavenou laťku obtížnosti, bylo ve skutečnosti jen základní výškou o hodnotě 120 cm při skoku vysokém.

aimracing_art2.jpg

Tato zkušenost mě ujistila, že hra rozhodně pro občasné hráče není. Ano, sice je celkem snadné si na ovládání a fyzikální model zvyknout a těch prvních pár závodů po několika nevydařených pokusech odjet, ale to, co nastává po nich spolehlivě odradí jakéhokoliv nezávodícího hráče.

Můžete si zvolit vhodného vozítka pro daný závod, ale výsledek ovlivníte jen minimálně

Ze zábavné arkády, ve které sviští střely rychlostí laserů z X-Wingu se stává až přehnaně obtížné závodění, jež už se ani při nejlepší vůli nedá nazvat extrémně zábavným.

aimracing_07.jpgaimracing_08.jpg

Z pozdějších závodů druhé ligy, kam postoupíte z ligy první, se stává doslova křest ohněm, a i přes spoustu nových a dobře nadesignovaných tratí je jejich hraní spíše utrpením, než zábavou. Situaci sice můžete mírně vylepšit volbou vhodného vozítka pro daný závod, stejně jako vhodným volením upgradů, jež se vám nainstalují do všech pohybovadel, ale i tak mi přijde, že svým výběrem ovlivníte jen velice málo.

TIP: Držte se mimo dostřel nepřátel a hlídejte si ukazatel životů. Stačí pětkrát opustit trať s ohnivým chvostem za zády a můžete se rozloučit s celým závodem.

Což na jednu stranu netvoří úsměvné situace, kdy se dá trať projet jen s jedním daným vozítkem, na stranu druhou však ani nenutí k pečlivějšímu výběru. Což je rozhodně škoda, protože i podle dostupných obrázků můžete vidět, že si autoři s designem jednotlivých strojů opravdu vyhráli.

aimracing_11.jpgaimracing_12.jpg

Ty mluvit česky?

Co by si však zasloužilo aspoň o trochu pečlivější výběr jsou čeští překladatelé. Jak jsem si myslel, že na závodní hře není v překladu co zkazit, tentokráte jsem se nestačil divit – v úvodních popiscích a ostatně i v samotné hře toho moc není, ale některé perly skutečně stojí za to.

Myslel jsem si, že při překladu závodní hry není co zkazit - nestačil jsem se divit

Chápu a vím, že angličtina je malinko dvojsmyslný jazyk, bohužel pro překladatele ale platí to samé i pro češtinu a skutečně není vhodné, když se při zběsilém souboji objeví na obrazovce „Ertefol porazil Senalm.“ Vyřazení soupeře přeci neznamená, že jsem ho porazil, no ne? Holt doslovný překlad slovesa slay dělá divy.

aimracing_09.jpgaimracing_10.jpg

Po grafické stránce nejde o žádný zázrak, ale přesto grafika příjemně pohladí po sítnici a rozhodně neurazí vkus normálního hráče. To samé se dá říct i o hudebním doprovodu, který bych však přeci jen vyzdvihl o kousek výš – rychlé elektronické rytmy se k závodění prostě a jednoduše hodí. A pokud do nich ještě zazní sladké praskání kovu a ohlušující řev výbuchů, není co řešit a nezbývá, než se ponořit do zběsilého staccata.

aimracing_13.jpgaimracing_14.jpg

Když jsem poprvé instaloval a spouštěl tuto hru, čekal jsem další průměrný budgetový titul, který mi splyne s tou stovkou jiných, jež v průběhu roku vycházejí. Jenže on jaksi nesplynul, je jiný – vcelku obtížný, ale chytlavý; po technické stránce nepříliš hezký, ale stejně pěkný.

TIP: Na tratích se občas nacházejí zkratky i prodlužky - snažte se trefit do prodlužek, protože mnohdy skrývají nezbytné power-upy!

V zásadě jde o milé překvapení, které se z průměru dokázalo vyšvihnout do lehkého nadprůměru, aby opět spadlo do šedého bahna kvůli přestřelené obtížnosti. Pokud nebudete litovat tří stovek kvůli prvním několika závodům či máte schopnosti Luka Skywalkera, je pro vás AIM Racing jako dělaný. 

Dostupné pro: PC
Žánr: Závodní | Akční závodění
Výrobce: Skyriver Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: srpen 2009
  • Zábavná destrukce
  • Pořád se něco děje
  • Vymakané power-upy
  • Vysoká obtížnost
  • Některé slabší tratě
  • Nepodstatnost výběru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,