Recenze: American Racing 3D - rychle a zběsile

Projíždíte vesnicemi plnou rychlostí, aby vás neroztrhali psi, máte vytápěné zadní sklo, aby vás nezábly ruce, když tlačíte, a devadesát jedete při pádu ze skály? Pokud znáte vyšší rychlosti jenom z doslechu, zkuste je nyní zažít na vlastní kůži.

Žánr: závodní
Multiplayer: ano
Platforma: Symbian
Podporované telefony: Motorola A1000, Nokia 3230, 3600, 3650, 3660, 6260, 6600, 6630, 6670, 6680, 6681, 6682, 7610, 7650, N-Gage, N-Gage QD, N70, Panasonic X700, X701, X800, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, P900, P910, P910i
Testovací hardware: N-Gage
Výrobce: Synergenix Interactive,
www.synergenix.se
Zdroj: RedBoss, www.redboss.cz
Cena: 79 Kč

Když se řekne Synergenix Interactive, vybaví se kromě her jako Generals Alien Colony nebo Conflict Vietnam i akčně závodní simulátory Carmageddon a Colin McRae Rally. Vzhledem k tomu, že si tyto kousky vydobyly slušný úspěch a oblibu na telefonech s Javou, rozhodla se nyní skandinávská partička zkusit štěstí s komplexnější hrou pro Symbian. Jejich talent pro závodní arkády můžete právě teď posoudit v American Racing 3D, novince na českém trhu s mobilními závody.

Táto, mámo, přesvědč mě

Že nějaké nadání i praxi v tomto žánru nejspíše má, ukazuje Synergenix i nyní. Zklamáni rozhodně nebudou příznivci klasických okružních závodů, kterým ke štěstí stačí vybrat si auto a na zvolené trati se hnát s větrem a soupeři o závod dokola a dokola a dokola a … Tedy nejenom že určitě nebudou zklamáni, ale hra v některých ohledech může i předčit jejich očekávání. Už na ten první pohled je patrné, že tentokrát jde o plnohodnotné 3D závody, jak inzeruje titul. Ptačí perspektiva a angličákové modely jsou vystřídány běžnou sledovací kamerou, která visí autu za zadkem, takže kromě určitého výseku tratě a počtu soupeřů se nyní můžete kochat i severoamerickým nebem nebo sklonem dráhy.

  

vyberte si svůj kvádr * ke startu připravit, pozór * a už si to svištíte

Ovládání a hlavní herní myšlenka jsou jednoduché. Vyberte si vozidlo a okruh a pokuste se pomocí kříže kolem pětky dojet do cíle na nějakém slušném místě. Je jedno na jakém, protože už od začátku máte k dispozici všechny tratě a přístupná všechna auta, takže získávání nových určitě nebude tou hlavní motivací. I tak se dá najít několik důvodů, pro které American Racing stojí za zkoušku. Jedním je například šest odlišných samohybů, s nimiž můžete testovat různé závodní a řidičské strategie.

Že jezdíme bezpečně

Každé auto je popsáno parametry zrychlení, aerodynamiky, přilnavosti a času, který stráví v boxu mechaniků. Pokud si myslíte, že zastávky v depech jsou dobré jen pro srábky, kteří tak zbytečně ztrácejí čas, pak pravdu máte i nemáte. Díky realistickému destrukčnímu modelu se totiž každému autu během závodu snižují statistiky objemu paliva, opotřebení pneumatik a zničení vozu, takže záleží na stylu jízdu a vašem řidičském umu, nakolik takové zastávky budete potřebovat. Samozřejmě jinak s ukazateli zatočí efektní hodiny, jinak s nimi zatřese trojité salto s mezipřistáním na mantinelech a jinak je ojede hoblovačka mezi dvěma auty, kdy z kastlí odletují kusy plechu, takže po chvíli vám na dráze může zůstat různě pomačkaný kvádr, nemálo nepodobný vašemu původnímu kvádru.

  

tyhle hodiny vám přesný čas neukážou * spolehlivě poslední, ale od cíle nás dělí centimetry * moc se s tím nemažte, ještě to můžeme dohnat

Pokud šikovně využijete draftingu, při kterém zužitkováváte vzduchovou stopu těsně před vámi jedoucího soupeře, můžete šanci na takovou zastávku výrazně snížit a naopak posílit vyhlídky na vítězství. Jakmile ale do boxů jednou zajedete, závod pro vás prakticky skončil. Dohnat svoje soupeře po sebemenším zakolísání je prakticky nemožné a řev motorů oponentů brzy zmizí v dálce. Hra sice nabízí volbu čtyř obtížností, ale i tu nejlehčí velmi často vystihuje zásada "udělej chybu a i když pojedeš jako bůh, do konce závodu už oponenty neuvidíš". Nezmění na tom nic ani nastavitelná délka závodů, která ovlivňuje počet jetých okruhů, ani to, zda závod jedete jako Single Race nebo Championship.

Světlé stránky hry
  • Realismus hry i chování modelů
  • Multiplayerový klient
Temné stránky hry
  • Zastávky v boxech = prohraný závod
  • Kolize nebo chyba během závodu = prohraný závod

Posledním zmíněným rysem American Racingu je možnost multiplayeru, která je podporovaná pro infračervené i bluetoothové spojení, což se často nevidí. Možnost rozdat si to s případným dalším zájemcem tu je, záleží jen na vás, zda jí využijete.


Grafika: 6/10
Zvuk: 4/10
Originalita: 5/10
Atmosféra: 7/10
Hratelnost: 7/10

Pokud toužíte projet sedm amerických okruhů v šesti trojrozměrných závodních kvádrech a zahrát si i proti kamarádovi, s American Racing 3D neuděláte chybu.

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (2) Další článek: Kdo dřív přijde, Xbox 360 bere

Témata článku: , , , , , , ,